Izvrsna maslinova ulja SŠ Kneza Branimira iz Benkovca i buhač OŠ Sv. Filipa i Jakova

Trodnevna poljo-manifestacija Agro Arca koja danas završava u Biogradu na Moru naglasak je, uz ostalo, stavila i na ulogu mladih u razvoju inovacija osobito u području poljoprivrede i prehrambene industrije, napose u RH. Tako se samo prvog dana sajma održalo i nekoliko predavanja za djecu i mlade s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti, upoznavanja s osnovama inovativnog rada i zaštite inovacija i osnovama razvoja poduzetničkih ideja.

U bogatom programu predstavili su se i Srednja škola Kneza Branimira iz Benkovca s proizvodima od maslina, Učenička zadruga Đardin iz OŠ Sv. Filip i Jakov s proizvodima od buhača, učenici Osnovne škole Ivan Duknović iz Marina s maslinovim uljem, likerima, suhim smokvama i ljekovitim biljem, učenici Osnovne škole Milke Trnine iz Križa s Učeničkom zadrugom Jabuka i proizvodima od jabuka, kao i učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra, učenici Srednje škole Ilok i Biograd…

Mališani Učeničke zadruge Đardin koja djeluje u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov primjerice na oko 2.000 kvadratnih metara uzgajaju autohtonu hrvatsku biljku i poznati ekološki insekticid – buhač. O biljci koja je u drugoj polovici 20. stoljeća zvana i „hraniteljicom dalmatinske obitelji“ ovi mališani znaju sve, pa često o njoj educirati i one nešto starije, upoznali su organizatori posjetitelje sajma. Proizvode od buhača, uglavnom cvjetove i sadnice izlažu i prodaju na sajmovima, kao što je to i Agro Arca.

Učenička zadruga Đardin u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov djeluje od 2006. godine, i to u nekoliko sekcija – mala škola glagoljice, grafička sekcija, folklorna sekcija, buhač, mravci, informatička sekcija i sekcija ljekovito bilje. Zadruga je osnovana s ciljem razvoja poduzetništva i kreativnosti kod djece, ali i primjene naučenih znanja.

Cilj nam je i razvijati svijest o mogućnostima, dosezima i potrebi primjene suvremenih, znanstvenih i tehnoloških dostignuća, a to je i razlog našeg predstavljanja na Agro Arci. Ne samo da se djeca na jednom mjestu mogu upoznati s takvim dostignućima, već i sami pokazati svoje znanje i proizvode koje nastaju u našoj zadruzi, poručila je na stranici priredbe Danijela Deković, voditeljica Zadruge.

Proizvode su predstavili i učenici Srednje škole Kneza Branimira iz Benkovca, inače „zaposlenici“ vježbeničke tvrtke Oblica, koja se bavi proizvodnjom i preradom istoimene autohtone primorske sorte maslina. Na sajmu su predstavili svoja maslinova ulja, ali i čaj od listova maslina s višestrukim ljekovitim svojstvima te sapun od maslinovog ulja u kombinaciji s eteričnim uljima koji njeguje kožu, naznačili su priređivači događanja.

Kroz vježbeničku tvrtku naši učenici razvijaju poduzetnički duh i usvajaju znanja i vještine osnivanja tvrtke, upravljanja tvrtkom, zapošljavanja radnika, vođenja računovodstva i financija, marketinga, sklapanje ugovora, koristeći stvarnu dokumentaciju gdje god je to moguće, objasnila je njihova profesorica Kornelija Čubrić dodajući zaključak:

Budući da svijet postaje sve složeniji, vrlo je bitno da mladi ljudi prihvaćaju promjene i njima se prilagođavaju. Kroz rad u vježbeničkoj tvrtki učenici i razvijaju danas vrlo bitnu kreativnost i koriste naučena teoretska znanja za realizaciju svojih kreativnih ideja.

Pokrovitelji Agro Arce 2015. su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Zadarska županija i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar suorganizatori su događanja, dok je partner Karlovačka županija županija. Gradovi Benkovac, Slatina i Ivanić Grad su gradovi partneri, a zemlja partner je Islamska Republika Iran. Ulaz na sajam je besplatan, vrata su otvorena od 10 do 18 sati, a danas, 11. svibnja, u večernjim satima bit će dodijeljene nagrade najboljim inovacijama i inovatorima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...