“Jadranaši” Josip Banović i Filip Pedić brončani u hrvatskom četvercu na EP!

Da su talentirani i da se u njima krije ogroman potencijal, i perspektiva kluba i HR veslanja, to smo znali, a da bi mogli bljesnuti i nadarenost iskazati kolajnom na najjačem kontinentalnom nadmetanju uzrasta smo se nadali i dočekali- Josip Banović i Filip Pedić iz VK Jadran ponijeli su broncu s Europskog veslačkog juniorskog prvenstva.

Tandem darovitih Zadrana, zajedno s veslačima Marine Kaštela Bernardom Samardžićem i Tonijem Čavkom, pod paskom izbornika Josipa Bereckog, popeli su se na treću skalinu postolja, u četvercu bez kormilara na EP u belgijskom Hazewinkelu, a poznata staza Bloso Hazewinkel još je jednom bila sretna za članove sportskog kolektiva s Lipotice koji su na njoj već ostvarivali uspjehe na Nations cupu prije dvadesetak godina.

Ova kombinacija uspješno je isprobana već na dvije regate, u Zagrebu na Croatia openu, gdje su pobijedili te u njemačkom Münchenu na najjačoj juniorskoj regati u Europi gdje su osvojili treće mjesto, što je već bio dobar predznak da bi mogli ostvariti dobar plasman odnosno boriti se za ulazak u finale, a onda i za jednu od medalja, tvrdi Petar Milin, trener u VK Jadran. Već nakon prvog dana natjecanja stigle su odlične vijesti iz Hazewinkela.

Četverac se izravno plasirao u finale pobjedom u svojoj eliminacijskoj utrci nakon vrlo uzbudljive utrke s posadom Danske od samog starta. Na kraju je prednost iznosila 52 stotinke sekunde što je našoj posadi omogućilo jednu utrku manje izbjegavanjem repasaža.

Finale je odveslano vrlo dobro i na kraju osvojena je brončana medalja. Tijekom čitave utrke sigurno su naši dečki držali treće mjesto, a zadnjih petsto metara utrke imali su i najbrže prolazno vrijeme, no. pobijedila je posada Rumunjske ispred Talijana.

Kao što se i očekivalo nakon regate u Münchenu ulazak u finale i borba za jednu od medalja bio je realan je cilj, a on je na kraju postignut osvajanjem brončane kolajne, treće s Europskih prvenstava u protekle četiri sezone za veslače Jadrana. Do sada su osvojili dvije brončane medalje i to 2011., Mile Čakarun i Mate Ledenko u četvercu bez kormilara i potom Luka Baričević u četvercu na pariće 2013, ističe Milin zanimljiv statistički podatak

Kod ostalih hrvatskih posada koje su nastupile na Europskom prvenstvu najbolji plasman ostvario je Tomislav Šain u samcu koji je u finalu A zauzeo šesto mjesto, zatim Ivana Vilenica i Tea Kavčić, inače prve u finalu B dvojaca bez, dok su Mia Drkulec i Tea Stojaković bile druge u finalu C EP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...