Kako i kada mjeriti tlak? Vrijednosti nisu iste kod kuće i kod liječnika

Mjerenje tlaka kod kuće, kod liječnika opće medicine ili vrijednosti koje se dobiju tijekom nošenja 24-satnog mjerača tlaka (holter tlaka) nisu isti i ne mogu se uspoređivati.

Zbog toga su u različitim uvjetima i različite vrijednosti koje definiraju visoki tlak.

U kućnim uvjetima nalazimo se obično u najopuštenijoj atmosferi i vrijednosti tlaka niže su nego u doktorskoj ordinaciji. Tako je granica koja definira visoki tlak u kućnim uvjetima tlak koji je jednak ili veći od 135/85 mmHg.

Na često postavljano pitanje je li uopće korisno da bolesnici sami kontroliraju tlak odgovor je kratak i jasan – da.

Na svakoj kontroli bolesnici mogu predočiti vrijednosti samokontrola i to daje dobre smjernice kako je tlak reguliran i kako mijenjati terapiju. Ipak, ne preporučuju se prečeste kontrole. S jedne strane, one mogu bolesnika dovesti u stresnu situaciju, a s druge strane velik broj mjerenja liječniku je teže pregledati. Bolesnik na temelju samokontrola može dati tri bitne informacije:

1. U kojem rasponu se kreće tlak (npr. od 130 do 160 mmHg), što pokazuje je li tlak dobro reguliran i treba li mijenjati terapiju

2. U koje vrijeme je tlak visok, a kada nizak, na temelju čega se, primjerice, može određeni lijek premjestiti iz jutarnje u popodnevnu primjenu

3. Kakve su vrijednosti tlaka u trenutku kad ima neke od simptoma, recimo, može li se povezati vrtoglavica i umor s nižim vrijednostima ili glavobolja sa skokom tlakaStandardna preporuka kod prosječnog bolesnika s visokim tlakom je mjerenje tlaka 2 do 3 puta tjedno u različito vrijeme.

Nakon 6-8 tjedana možemo imati relativno kvalitetan presjek kretanja tlaka i odgovor na sva tri gore navedena pitanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...