Kalmeta: “Rezultat su važan pokazatelj volje građana, o Kukljici i Obrovcu – narednih dana”

Hvala biračima, ponovili su danas jedan za drugim na konferenciji za tisak predsjednik županijske i gradske organizacije zadarskog HDZ-a. Hrvatska demokratska zajednica s koalicijskim partnerima, kako se uostalom i očekivalo prema tradicionalno ipak značajnijem naklonu područja tom političkom spektru,  ponijela je uvjerljivu pobjedu u Zadru i Zadarskoj županiji na jučer održanim europarlamentarnim izborima.

Kako smo već konstatirali, u Zadarskoj županiji na izborima za zastupnike EU parlamenta, HDZ-ova opcija osvojila 52.14 posto, dok je SDP-ovoj opciji pripalo 29.98 posto glasova. Na trećem mjestu, plasirala se ORaH Mirele Holly sa 6.57 posto povjerenja birača.

Na gradskoj razini situacija je gotovo pa identična.“Plava”, HDZ-ova opcija osvojila je 45.16 posto glasova, SDP-ova 31.16, a OraH čak 8. 85 posto glasova.

Ne čudi naravno da su u lokalnom HDZ-u vrlo zadovoljni postignutim rezultatima.

Treba najprije kazati kako je postotak izlaznosti bio puno veći nego lani, što nas posebno veseli jer se polako učimo da su nam EU izbori važni, no i pokazuju nekakvo stanje u političkim odnosima. U usporedbi sa lanjskim izborima imali smo kao koalicija tada 11. 607 glasova, odnosno 41 posto što je itekako vidljiv napredak i snažan iskorak sa 41 na 52 posto, odnosno na 19 015 glasova, naglasio je Božidar Kalmeta.

Na pitanje novinara kako pak tumači da je HDZ izgubio u Obrovcu i Kukljici, odgovorio je da cjelokupna analiza izbornih rezultata tek slijedi, tako i razlozi poraza na ta dva mjesta.

U nedjelju su bili specifični izbori koji se ipak ne mogu uspoređivati s lokalnim izborima prošle godine ili parlamentarnim izborima. Međutim, oni su važan pokazatelj volje građana, zaključio je na „presici“ predsjednik ŽO HDZ-a.

Na dva spomenuta izborna mjesta prevagu u glasovima birača dobila je Kukuriku koalicija. U Obrovcu su SDP- HNS-IDS i HSU osvojili 44 posto glasova, a HDZ 41.3 posto, dok su u Kukljici SDPi koalicija slavili s 43 posto, nasuprot HDZ-ova 33.9 posto glasova birača.

U Gradu Zadru HDZ je poražen u tek četiri mjesna odbora.

Dobar rad na terenu polučio je izvrstan ishod glasovanja i na tome moram čestitati i našim aktivistima. Lista HDZ-a i koalicijskih stranaka dobila je u Zadru 45 posto glasova, a SDP i „kukuriku“ koalicija 31 posto biračkih glasova. U 2013. oni su imali 34 posto glasova birača, što potvrđuje njihov ubrzani pad, naglasio je Zvonimir Vrančić, prvi čovjek GO HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...