Davor Škrlec u Zadru: “Održivi razvoj stvara radna mjesta”

Nakon Rijeke, Karlovca i Pule, i Zadar je na Poljani Ivana Pavla II, bio domaćin putujućoj izložbi plakata u sklopu projekta pod nazivom “Održivi razvoj stvara radna mjesta”.

U pitanju je središnje ulično događanje kampanje “Posadi ORaH u EU! ZaZeleni europsku Hrvatsku!’, a izložbu lini deset dvostranih forex panoa na kojima se putem fotografija i ilustracija, kao i pratećih tekstova, prezentiraju konkretne brojke i statistički pokazatelji, odnosno održivi projekti koji dokazano, u praksi, rezultiraju otvaranjem radnih mjesta i rastom gospodarstva, kazao je povjerenik podružnice stranke OraH, Ivan Guina.

Kako je naglasio, cilj vanjske izložbe je pokazati građanima i građankama Hrvatske da ozelenjavanjem našeg gospodarstava možemo stvoriti visokokvalitetna zelena radna mjesta kako bismo se istodobno borili protiv nezaposlenosti, pada gospodarskih aktivnosti, klimatskih promjena i degradacije okoliša.

Nezaposlenost je među najizraženijim problemima Europe i RH. Bez posla je preko 25 milijuna Europljana ili  iznad 10 posto aktivnog stanovništva. U Hrvatskoj je stanje još lošije jer je sredinom travnja 2014. evidentirano 369.516 nezaposlenih. Izuzetno zabrinjava da je i u EU i u Hrvatskoj nezaposleno preko polovice mladih ljudi, a mjere štednje dodatno pogoršavaju situaciju, pojasnio je uz postav na Forumu, Davor Škrlec, kandidat za Europski parlament i potpr4edsjednik OraH-a.

U RH prevladava predrasuda da je održivi razvoj neprijateljski raspoložen prema gospodarstvu, no iskustva mnogih država pokazuju suprotno, odnosno konkretne brojke dokazuju da projekti održivog razvoja otvaraju tzv. zelena radna mjesta i BDP dižu iz mrtvih. Inače, zelena radna mjesta su svaka profesionalna aktivnost koja pomaže u zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena (štednja energije i sirovina, promicanje obnovljive energije, smanjivanje otpada i zagađenja, zaštita bioraznolikosti i ekosustava, sektor održivih usluga).

Ekoindustrija u EU danas zapošljava veći broj radnika, no automobilska i kemijska industrija. U EU su nakon 2008. u sektoru obnovljive energije stvorena brojna radna mjesta, u razdoblju 2009./2010. evidentirano je oko milijun radnih mjesta, a cijeli se sektor pokazao otpornim na krizu. Između 2010. i 2011. zabilježeno je čak i povećanje radnih mjesta do brojke od 1.186.000.

Europska komisija je, poručili su iz OraH-a, 2011. izračunala da bi se do 2020. moglo stvoriti dodatnih 3 milijuna radnih mjesta u obnovljivoj energetici, dok bi se brojku od 6 milijuna mjesta moglo dosegnuti do 2050. Osim toga, poboljšanje učinkovitosti resursa moglo bi u Europi stvoriti između 1.4 i 2.8 milijuna radnih mjesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...