Kijev u akciji uoči izbora

Tri dana uoči predsjedničkih izbora, u Ukrajini se opet broje mrtvi: u napadu teško naoružanih osoba na kontrolnu točku vladinih snaga na istoku zemlje, na području Volnovaha, ubijeno je 14 ukrajinskih vojnika. Napadači su se u zoru, u 5 sati ujutro, dovezli u oklopljenom vozilu kakvim se koriste banke, vojnici su ih propustili ništa ne sumnjajući, a onda je iz vozila počela paljba.

– To nisu bili separatisti, nego plaćenici – rekao je neimenovani ukrajinski časnik BBC-u, a vođa separatista u Donjecku Pavel Gubarev kaže kako njihove snage nisu napale vojnike. Napadom se pohvalio drugi samozvani zapovjednik u obližnjem gradu Horlivka, koji se predstavio kao Bess, vrag.

– Uništili smo kontrolnu točku fašističke ukrajinske vojske na tlu Donjecke republike – rekao je novinarima.

Raste napetost

Privremeni premijer Arsenij Jacenjuk traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a tvrdeći da postoje dokazi o umiješanosti Rusije u nasilje. No, moguće je da ruski predsjednik Vladimir Putin ipak ostvaruje najavu da će povući trupe s ukrajinske granice, što je obećavao već triput. Sad, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na Twitteru piše: “Vidjeli smo ograničenu aktivnost ruske vojske u blizini ukrajinske granice, koja bi mogla značiti da se dio tih snaga priprema za povlačenje.”U drugom velikom gradu u kojem dominiraju separatisti, u Luhansku, također je došlo do oružanog sukoba, a samoproglašena Luhanska narodna republika proglasila je izvanredno stanje i mobilizaciju svih vojno sposobnih muškaraca između 18 i 45 godina jer su ukrajinske snage poduzele ofenzivu širokih razmjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...