Kolor i crno – bijela snaga, ljepota i dobrota hrvatskih žena, majki i braniteljica…

Udruga Žene u Domovinskom ratu organizator je izložbe ratnih fotografija pod podužim, ali točnim i povijesno pamtljivim naslovom „Žene nisu imale svoju postrojbu, ali nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo žene“, otvorene u petak, u atriju Kneževe palače- Zadar.

Postav kolor i crno- bijelih foto-uradaka, otkriva snagu, ljepotu i dobrotu Hrvatske žene, majke, roditeljice, prijateljice, njegovateljice, čuvarice, učiteljice, a kad je trebalo i Hrvatske braniteljice, i postavlja se uoči Međunarodnog dana obitelji i Majčinog dana.

Izložbu su svečano zajednički otvorili predsjednica udruge Ivana Haberle, kao i ratni fotoreporteri Zvonko Kucelin i Željko Karavida. Ana Birkić i Vesna Matešić održale su prigodne recitacije, a po otvorenju je priređen domjenak uz kolače koje su pripremile članice udruge žena. Malo iznenađenje priredili su i učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra koji su darovali udruzi sadnice cvijeća kao poklon svim na kulturnom događanju prisutnim pripadnicama „ljepšeg spola“.

[pullquote align=”right”]Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je 400 žena, 14.194 žena evidentirano je u borbenom sektoru, 1.113 žena ostale su trajni invalidi, 766 žena je poginulo,  njih 186 na prvoj crti bojišnice, 33 žene  još se vode kao nestale, neke su bile braniteljice, neke djelatnice bolnica[/pullquote]- Fotografije su zapravo dokument jednog vremena. Takvoga u kojemu smo kao izabrana generacija živjeli radost rađanja svoje Domovine RH, piše u popratnom tekstu izložbi (9.-15.5.) i navodi kako su fotografije nastale sasvim slučajno, bez odabira trenutka koji se zaustavio, bez odabira likova na fotografiji i bez odabira mjesta gdje je fotografija nastala.

One su, tvrde autori postava, zapravo zaustavljeni trenuci koji mogu dokumentirati djeliće povijesti našeg obrambenog Domovinskog rata. U Hrvatskom domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena.

Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je 400 žena, 14.194 žena evidentirano je u borbenom sektoru, 1.113 žena ostale su trajni invalidi, 766 žena je poginulo,  njih 186 na prvoj crti bojišnice, 33 žene  još se vode kao nestale, neke su bile braniteljice, neke djelatnice bolnica.

I ostalih službi koje su funkcionirale u gradu koji je bio na prvoj crti. Neke su rađale, poneke su se brinule o starcima i prognanima, ali sve hrvatske žene imale su važnu ulogu u obrambenom hrvatskom domovinskom ratu iz samo jednog razloga, onoga poznatog još iz doba kralja Leonida i majke Spartanke, baš tako i sve Hrvatice znale su dostojanstveno podnositi smrt svoje djece, svoje braće i muževa, a znaju dostojanstveno i uzdignute glave prenositi priče o vrijednostima koje su nam darovali hrvatski branitelji. Fotografije koje možete vidjeti danas slike su od jučer ali zasigurno priča za sutra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...