“Kontra” radikalizmu svih vrsta u djelima Marka Tomaša i Antonija Barišića

Biogradska gradska knjižnica svako malo nas ugodno iznenadi, ako se to uopće može nazvati iznenađenjima, ponekim zanimljivim gostovanjem i događanjima vrijedna posjeta i spomena. Tako je u sklopu svoje redovite djelatnosti upriličila i još jednu književnu večer s piscima.

Novom prigodom predstavila su se okupljenima, dva mlada autora, Marko Tomaš poznati pjesnik mlađe generacije iz Mostara i Antonio Barišić autor nagrađenog romana “Srest ćemo se opet” iz Šibenika. Prvijenac potonjega dobio je lani i poznatu nagradu “Kiklop“, pa je ona zasigurno potaknula mladog autora na daljnji ostanak u spisateljskim vodama.

[pullquote align=”left”]Predstavila su se dva mlada autora, Marko Tomaš poznati pjesnik mlađe generacije iz Mostara i Antonio Barišić autor nagrađenog romana “Srest ćemo se opet” iz Šibenika[/pullquote]Kako stoji u osvrtu na ovo djelo, roman je to koji govori tinejdžerima koji su prvo postali nesretni, pa tek onda počeli odrastati. Pisan je jezikom kakvim govore njegovi junaci, jezikom generacije koja nije mogla birati, ali je morala sudjelovati.

– Riječ je o generaciji koja je rođena dovoljno rano da bude spremna za uniformu i dovoljno kasno da razumije zašto se oko njih ruše ljudi, kuće i države, naveo je talentirani pisac.

Roman je to pak koji priča o revoluciji koju su poveli očevi da bi im pojela djecu, ali i priručnik za razumijevanje traume generacije pregažene događajima što su preko granice boli preveli one kojima se, kako kaže Mile Kekin, „život činio kao švedski stol“, a opisuje mladost nekadašnjih dječaka na pragu muškosti kojima bi danas, 20 godina poslije, bilo lakše da nema sjećanja. Djelo je to koje govori o prijateljstvu u jednom vremenu koje za to nije imalo ( ili nije htjelo imati) razumijevanja. Vremenu u kome dva prijatelja  postaju neprijatelji,  a što je zapravo samo okvir za bezbroj sličnih  situacija, koje se događaju bilo kome, bilo gdje i bilo kada. I zato je ova priča o dva prijatelja puno više i daleko iznad toga…

[pullquote align=”right”]Ono što je zajedničko dvojici autora je utjecaj rata na njihov život i stvaralaštvo, te svakako osuda radikalizma svih vrsta[/pullquote]Slična tematika, promišljanje i pitanja bez odgovora prepoznatljiva je i u stihovima mladog i izuzetno nadarenoga mostarskog pjesnika Marka Tomaša.

– Kroz njegovu poeziju ispisanu desetak knjiga od kojih i ova zadnja “Varanje smrti” koju je predstavio biogradskoj publici jasno se nazire njegov stav prema životu i svijetu,    poručili su iz GK Biograd i na stranici Grada Biograda. Prepoznatljivo je, naglašavaju, nezadovoljstvo događanjima i njihovom smislu ili bolje rečeno besmislu, te uslijed nemoći da bilo što promijeni nastaje i svojevrsno mirenje sa postojećim stanjem i rezignacija…

“O tome kako srce poprima crnu boju, mogao bih pričati noćima, svaku noć drugu priču”, kaže u jednom stihu Marko Tomaš. Ono što je zajedničko dvojici autora je utjecaj rata na njihov život i stvaralaštvo, te svakako osuda radikalizma svih vrsta, navodi se u popratnom tekstu hvale vrijednoga i dragocjena književnog događanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...