Kraj lumbrelama i kaputima – bura slabi, kiša odlazi, idući tjedan povratak sunca i prava najava ljeta

Nećemo biti zlobni, tek neki su nam se smijali, nakon što smo prije nekoliko dana, usred „caklene“ vedrine i blizu tridesetak Celzijevih stupnjeva, pozvali da se ne zatvaraju lumbrele i ne spremaju debele jakne, jer klimatska se zima, najavili smo, ne povlači niti u srcu proljeća.

I ne samo da se nije povukla, nego je „udarila“ žestoko, baš nekako onako kako udara i ujeda ranjena zvjerka ili ona na izmaku snaga, kada zadnjim trzajima živosti posvuda napravi pravi dar-mar. Pa ne da smo posezali za debelim jaknama, već su mnogi „potegli“ i za kaputima.

Utjecaj ciklone s centrom nad istočnim Balkanom se nastavlja. U BiH i Srbiji su katastrofalne poplave, kod nas u Slavoniji su mnoga polja pod vodom, a raste vodostaj svih rijeka i potoka, jasno je da će poljoprivreda na tom području pretrpjeti veliku štetu, tvrdi Rade Popadić iz Crometea. I vjetrovito je jučer i prekjučer bilo u većem dijelu zemlje, a najvjetrovitije na makarskom području i na otvoreno moru Dalmacije s orkanskim udarima.

[pullquote align=”left”]Uslijed orkanske bure autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica bila je u četvrtak zatvorena za promet, a  samo za osobna vozila otvorene državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, kao i dionica autoceste između Maslenice i Posedarja[/pullquote]Tako su vatrogasci sa šireg splitskog područja, kao i onoga podvelebitskoga, imali pune ruke posla u uklanjanju stabala i grana s ulica i prometnica, no barem nema ljudskih žrtava. Uslijed orkanske bure autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica bila je u četvrtak zatvorena za promet, a  samo za osobna vozila otvorene državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, kao i dionica autoceste između Maslenice i Posedarja. Približno isto nastavit će se i danas. Puhat će umjerena i jaka tramontana, a duž obale ponegdje i olujna bura.

Najviše je zahladilo u gorju, gdje su još jednom temperature zraka pale ispod 0 stupnjeva. Tako je prethodne noći snijeg pao iznad 1.400 metara na Dinari, Kamešnici i napose na Biokovu, pa se na Svetom Juri mjerilo -2 C, uz pet centimetara snijega. Međutim, premda smo skloni katastrofičnim izjavama tipa:“ne sjećam se da je ovako ikada“, ne treba ići u daleku prošlost, i lani je bila slična druga polovica petog mjeseca.

Ili, što tek reći na podatak iz arhiva kako je 15. 5.1586., doduše u Češkoj, pijavica digla u zrak dva jezerca sa svim ribama.  Kako bilo, usprkos povodnju, optimizam nam nudi pučka narodna koja kaže -“Suh svibanj, gladna godina”, a aktualni je sve samo ne takav…

No dobro, na sreću mrziteljima kiša i kišurina, sinoptičari prognoziraju skori popravak stanja.

[pullquote align=”right”]Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će u subotu. Mogući su i slaba kiša ili pljuskovi, a samo će se podno Velebita veći dio dana zadržati umjerena bura[/pullquote]- Kroz petak imamo nastavak nestabilnog i promjenjivog vremena, uz izmjenu sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše ili pljuskova. Puhat će umjerena, ponegdje još i jaka bura i tramontana, podno Velebita olujna bura s čestim orkanskim udarima. Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će u subotu. Mogući su i slaba kiša ili pljuskovi, najviše u zaobalju. Bura će sve više slabiti, danju u većini krajeva i prestati i okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, navečer i slabo jugo, a samo će se podno Velebita veći dio dana zadržati umjerena bura. Temperature zraka bez većih promjena, piše Crometeo portal.

DHMZ na kartama najavljuje izlazak sunca i konačan odlazak oblaka za idući tjedan.

Daleko kritičnije stanje nego u Hrvatskoj je u zemljama regije, osobito u Srbiji i BiH. U Beogradu poplave su odnijele i ljudske živote, evakuirano je nekoliko desetaka kućanstava, a izvanredna situacija je proglašena u 16 općina.

U BiH je najteža situacija u na sarajevom i zeničkom području. U sarajevskom naselju Osijek na Ildiži poplavljeno je preko 100 kuća. Stanje elementarne nepogode zbog poplava i klizišta proglašeno je na području općine Vogošća. Prema mjerenjima izvršenim u 23 sata, razina Bosne je prešla kritičnih 500 centimetara. Najkritičnije je u Maglaju, gdje su poplavljeni svi prilazi gradu, stanovništvo je bez struje, a evakuacija na kritičnim područjima je u toku, javlja Klix.ba. kao i to da su u Zenici raspoložive snage na terenu, a stanje je kritično u slivu Babine rijeke, pa se očekuje povećanje vodostaja rijeka kao i bujičnih voda gdje su ugrožena mjesta Orahovica, Nemila, Topčić polje i Bistričak. U planinama iznad 1.000 metara nadmorske visine pada snijeg, a ponegdje debljina bijelog pokrivača iznosi i preko pola metra…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...