Kraj svibnja i početak lipnja: Na plažu u šlapama, sa sunčanim naočalama i ne bez kišobrana

Priznajemo, a tko prizna, pola mu se prašta. Recimo odmah, zeznuli smo se, ako će biti lakše i vas i nas, za prošli vikend kada smo, pomno upijajući navode sinoptičara najavili kišu, oblake, upozorili na munje, krupu i svašta toga. Kako se to kaže na jeziku koji obožava naš premijer, a nikako da ponekad i izgovori: Mea culpa, mea maxima culpa…

Pa ma kako nam lijepo i ugodnom bilo u ta dva, ili barem jedan, dana odmora, bolje bi bilo da se ta prognoza obistinila, budući da je za aktualni tjedan predskazala poprilično sunca. Njega doduše ima, ali onome popriličnom- ni traga. I na žalost ne samo u ponedjeljak i utorak:

Promjenjivo i nestabilno, uz gotovo svakodnevnu pojavu kiše ili kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, će se nastaviti i ovaj tjedan. Kiša neće padati cijeli dan, nego u određenim periodima, a tijekom dana bit će i dosta sunčanih razdoblja. Ipak, čini se da to promjenjivo razdoblje neće biti ni blizu toliko kišno kao prošlo pa se ne očekuju poplave, kiša bi trebala biti lokalizirana na uža područja u obliku tih kraćih pljuskova, a ne ona široko rasprostranjena kiša preko velikih površina, tvrdi Rade Popadić iz Crometea i dodaje kako ostaje relativno toplo i sparno s tendencijom osvježenja. Nadati se je samo da neće biti nevremena jer i ono je realnost u ovakvim promjenljivim, a toplim i sparnim danima.

Kako bilo, razdoblje nestabilnog vremena nastavlja se i u posljednjem svibanjskom tjednu, u naše krajeve s juga i jugozapada pritječe vlažan i nestabilan zrak, pa je ponedjeljak, posebno u središnjim krajevima unutrašnjosti bio neugodan.

U ranim jutarnjim satima grmljavine je jučer bilo na riječkom području i na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana, a zbog posljedica nevremena zagrebački vatrogasci imali su četrdesetak intervencija u sanaciji plavljenja podruma ili uklanjanju stabala s prometnica.

Utorak nam je djelomično sunčan, povremeno uz prolazno više oblaka postoji mogućnost za slab i prolazak pljusak praćen grmljavinom, ali će se u većini krajeva zadržati suho, a djelomično sunčano s promjenjivo naoblakom bit će u srijedu. Iako će veći dio dana biti suho, povremeno se ne isključuje mogućnost slabog pljuska praćenog grmljavinom. Noću će biti tiho, a danju će puhati vjetar zapadnih komponenti, popodne na moru umjeren. Temperature zraka bit će još malo niže u odnosu na utorak,  najavljuje Crometo portal.

Promjenjivo će, ističe se, biti tijekom četvrtka. Uz prolazno više oblaka bit će nešto kiše i pljuskova s grmljavinom, više u drugom dijelu dana. Noću tiho, a danju vjetar zapadnih smjerova koji će popodne biti umjeren, ponegdje na moru prolazno i pojačan. Jutro će biti još malo svježije, najviše dnevne temperature većinom ispod 22 Celzija.

U noći na petak još može biti više oblaka, ali se od jutra očekuje više suha i sunčana vremena. Kasno navečer moguće novo jače naoblačenje, ponegdje s pljuskovima i grmljavinama. Puhat će slaba do umjerena bura, danju i sjeverozapadnjak. Jutro će biti svježe, a danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama koje mogu prelaziti vrlo toplih 25 stupnjeva.

I onda, u subotu nas čeka promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Ponegdje će uz jači razvoj oblaka biti slabe kiše ili grmljavinskih pljuskova. Noću tiho ili burin, danju slab jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature u neznatnom padu u odnosu na petak.

U nedjelju promjenjivo, uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu ili slabe pljuskove s grmljavinom. Puhat će većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Bit će malo svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 19 do 23 Celzijeva stupnja.

Nestabilno i ne naročito toplo bit će u prvom dijelu sljedećega tjedana. Iako DHNM na kartama predviđa sunčano i bez trunka oblaka. Pa sad ti znaj.

Uglavnom, meteorologija nas lake i dalje pravi „smantanima“, a modne fanove nervoznima pred dnevni ili noćni izlazak. Jer, mali je milijun pitanja, što odjenuti i staviti na sebe, šlapice ili čizmice, ljetne ili zimske cvike, rebe ili trikvart, kratki ili dugi rukav…

Ni to nije ništa novo, eto nam za konac teksta dobra stara arhiva: davnoga 27. svibnja 1959. u Indiji zrna tuče probušila su na zrakoplovu rupe promjera 375 centimetara, a 28. svibnja 1868. na Griču u Zagrebu izmjerena je temperatura iznosila 34.3 Celzija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...