Linić o Milanoviću: “On je nesposobni neradnik!”

Zoran Milanović je nesposobni neradnik. Ove je riječi, prema izvorima Slobodne Dalmacije, izrekao Slavko Linić u ponedjeljak navečer u svojem govoru pred okupljanim riječkim SDP-ovcima na sjednici županijskog odbora Primorsko-goranske organizacije socijaldemokrata. Bivši ministar financija žestoko je kritizirao hrvatskog premijera zbog pristupa poslu i loših radnih navika.

Dolazio sam u sedam ujutro na posao i pokušavao riješiti probleme u zemlji. Milanovića nikada nisam tamo zatekao, rekao je svojim stranačkim kolegama Linić. U najžešćoj kritici koju je na Milanovićev račun u posljednjih sedam godina izrekao netko od njegovih suradnika Linić je premijera opisao kao ne pretjerano sposobnog političara koji se uopće nije snalazio u važnim situacijama i koji je više brinuo o tome s kim će taj dan ručati, nego koji smjerom ide država. Kritizirao je i rad ministara u gospodarskim resorima, u prvom redu SDP-ovca Gordana Marasa i HNS-ovca Ivana Vrdoljaka.

Osim toga, Linić je izrazio sumnju da je posljednjih mjeseci bio prisluškivan.

Mjesecima su me pratili i prisluškivali ne bi li mi otkrili nešto nezakonito, kazao je Linić opisujući ozračje koje je posljednjih mjeseci vladalo Banskim dvorima. Premijeru je, otkrio je riječkim SDP-ovcima, posebno zamjerio što je prije njegove smjene Milanović nazvao Linićevu suprugu i njoj rekao da će ga smijeniti, umjesto da je odluku priopćio samom Liniću. On je na kraju najavio da se iz krize u kojoj se SDP zatekao mogu izvući jedino ako smjene Milanovića.

I time bacio rukavicu izazova u lice presjedniku SDP-a. Milanović će, kako se već najavljuje sa Iblerovog trga, pokrenuti postupak Linićevog isključenja iz SDP-a. No, veliko je pitanje hoće li uspjeti u toj svojoj nakani. Kada je kritizirala Milanovića zbog rata sa Europskom unijom kojega je pokrenuo oko slučaja lex Perković, Aleksandra Kolarić izbačena je iz stranke. NJezino isključenje glatko je podržala većina članova Predsjedništva, a jedina iznimka bio je mladi predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. No, izbacivanje Linića biti će puno veći zalogaj za Milanovića. Ne može računati da će Linića sankcionirati njegova marična organizacija u Rijeci, koja je s ovacijama dočekala njegov nastup u ponedjeljak. Iako kontolira većinu glasova u Predsjedništvu, teško da će dobiti podršku za takav potez. Sam nema ovlasti isključiti Linića. Ako pak odluku prepusti Glavnom odboru, ona bi mu se mogla vratiti kao bumerang, jer bi se odmah moglo otvoriti i pitanje njegove odgovornosti za izborni poraz. A to nije tema o kojoj bi Mlanović želio raspravljati nešto više od godinu dana prije parlamentarnih izbora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...