Linić: “Pravi razlozi moje smjene su INA i kredit od 20 milijuna kuna tvrtki Mali biskviti!”

Slavko Linić je u 12.30, u prostorijama na riječkom Korzu, ispunio obećano javnosti – te govorio o svom odnosu s predsjednikom SDP-a i Vlade i o razlozima svoje smjene s dužnosti ministra financija.

Linić je govorio o 5 točaka razilaženja s predsjednikom vlade Zoranom Milanovićem. O Spačvi, o tome zašto Milanović tako grčevito brani Čavlović Smiljanec, o Ini , HBOR-vom kreditu tvrtki Mali biskviti d.o.o. i o sprječavanju u provođenju reforma zacrtanih u planu 21 i programu rada vlade.

U nastavku pročitajte tijek konferencije za medije:

13.30 sati – Moj cilj nisu prijevremeni izbori, a stranka nek odluči što i kako dalje. Ja sam član SDP-a i ponosan sam na tu stranku. Ako riječki SDP bude jedini koji će se prikloniti, to nije dobro za stranku jer onda moji argumenti nisu bili dovoljni.

13.27 sati – Upitan očekuje li izbacivanje iz stranke, rekao je kako će to odlučiti tijela stranke te da time nije opterećen. Obzirom na spletke i razloge svoje smjene odlučio sam da o svemu moram obavijestiti javnost. Razlog smjene je što sam bio prijetnja premijeru da prođu njegove ideje s kojima se nisam slagao. Ocjenjujem da je premijer koristio pojedine službe što je u suprotnosti sa zakonom.

13.25 sati – Upitan zašto je čekao s ovim informacijama odgovorio je kako nije imao što prijaviti jer je svatko radio svoj posao. Svoj posao sam radio i nitko me nije mogao ometati, pa ni sam premijer Milanović, kazao je Linić i dodao kako tek sada izlazi s informacijama jer je spriječio sve nezakonitosti

13.20 sati – Slavica Šota radi cirkus, ali ne znam radi čega. Nakon njenih prvih optužbi rekao sam da nemam nikakvih deviznih računa u bilo kojoj zemlji na svijetu osim u Hrvatskoj, a kao ministar imao sam uvida u rad ureda za pranje novca. o ponavljam i sada, kazao je te je dodao kako u tim dokumentima nema njegovog imena

13.20 sati – Sve su to velike razlike zbog kojih mislim da nismo mogli nastaviti raditi zajedno, no isto tako je moglo bez spletki. Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku, a predsjednik stranke koji se ovako odnosi prema kolegama ne može biti predsjednik te stranke

13.15 sati – Želim reći ono najvažnije. Zadnji dokument koji je Vlada izradila je plan reformi za EU, gdje na samoj sjednici predsjednik govori da je to vjerodostojni dokument iza kojeg stoji Vlada, da bi samo par dana iza toga taj isti premijer rekao da on ne misli da treba uvoditi bilo kakav porez na nekretnine. Isto tako kaže da će se još razmisliti o porezu na kamate, kaže Linić.

13.10 sati – Sada ću govoriti o sukobima oko programa. Itekako sam upro da realiziram sve što je bilo zapisano u programu, ali nisam u svemu uspio poput prebacivanja nameta na bogatije građane. Zahtjev premijera da taj namet ne opterećuje građane i ne bude veći od komunalne naknade je ispoštovan. On nije trebao opteretiti građane koji žive u svojim domovima, već one koji imaju neiskorištene prostore. Osjetan rat je bio i oko drugog dohotka kojeg ipak ostvaruju ljudi s većim primanjima. Neki će reći da se suprotstavio HNS, ali ne bi ja o tome. To je bio dio programa.

Zakon o predstečajnim nagodbama je on potpisao. Spašena radna mjesta nisu mu bitna. Fiskalizacija je nešto što njemu nije bitno. Za premijera su bitne spletke i kako se riješiti onih koji ne prihvaćaju njegove naloge.

13.05 sati – HBOR u svibnju 2013. zaprima zahtjev za odobrenje kredita od 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao gospodin Ljutić s 20.000 kuna. Iako je uprava pod pritiscima odobrila krediti, inzistiram da taj predmet riješi Nadzorni odbor. Beznačajnoj tvrtki za uništavanje Kraša želi se koristiti državni novac. Svi su se upleli da pomognu pojedincu s ciljem uvoza čokolade i uništavanjem domaćeg brenda. Osobno sam upoznao Milanovića s tim, ali nije se složio.

13.00 sati – Pravi razlozi moje smjene su INA i kredit tvrtki Mali biskviti. Siniša Petrović, premijerov prijatelj, postavljen je u Nadzorni odbor INE koji smjenjuje članove istog odbora što je nezamislivo i to zato jer su štitili interese radnika. Premijer mi zabranjuje da u javnosti komuniciram o INI jer je on odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. Sukobi počinju početkom ove godine. Porezni nadzor koji je započeo još u vrijeme Kosor okončan je krajem prošle godine i utvrđeno je da je INA prevarila državu za 230 milijuna kuna poreza te niz ugovora o koncesiji nije potpisano. Naplata poreza izaziva bijes Petrovića koji me optužuje da štetim državi. Iako MOL upravlja tvrtkom, premijer ne poduzima ništa vezano uz neplaćanje poreza. Poseban pritisak da me se smjeni radi Petrović jer ugrožavam njegove interese i to je jedan od glavnih razloga zašto premijer počinje razmišljati o mojoj ostavci. Milanović je podlijegao pritiscima Petrovića iz samo njemu znanih interesa koji sigurno nisu u državničkom interesu.

12.50 sati – Vrhunac cinizma je kad je Milanović Smiljanec nazvao ‘zviždačicom’. Postavlja se razlog zašto je štiti, pa zaključujem da je to zbog sprege nje i premijerovog brata. Njegov brat Krešimir htio je iskoristiti poznanstvo za posredovanje u nekim predmetima Porezne uprave poput pokušaja zamjene građevinskog zemljišta u Cavtatu i naplata poreznog duga tvrtke Mostarkić. Od mog odlaska nije uslijedila reakcija institucija. Milanović ne napada samo mene, nego i moje suradnike. Prema tome, mogu samo zaključiti da su interesi obitelji ispred državničkih te je to jedan od razloga za razrješenjem.

12.48 sati – Dok ja obavljam svoje poslove, premijer se bavi podmetanjem. Odjednom izbacuje novu procjenu nakon 10 mjeseci. Ja za tu procjenu nisam znao, ali za nju znaju premijer i Čavlović. O njoj me obavijestila tek kasnije. Tražio sam novu jer je ova od 6 milijuna bila tek osobna procjena i van okvira porezne. Sve je to bio razlog da je Smiljanec našla novog procjenjitelja i nakon dva tjedan odjednom nova procjena. Sve to pokazuje da je Milanović zajedno sa Smiljanec podmetao dokumente punih godinu dana nakon same završene predstečajne nagodbe. Premijer napušta borbu protiv nelikvidnosti i jasno poručuje da nagodbe nisu rješnje te destabilizira svakog onog tko mora odlučivati. Premijerovu ocjenu smatram čistim spletkama.

12.44 sati – Vukovarska porezna uprava nije bila uspješna u naplati duga Spačve. Ta porezna uprava i njihova procjena bila je osnova za odlučivanje Porezne uprave. Koordinacijsko tijelo koje odlučuju o Poreznoj upravi jednoglasno se odlučilo za predstečajnu nagodbu. Za stečaj smo se odlučili jer su se vlasnici koji su stvorili dugove odbili odstupiti od vlasništva. 660 radnika bio je razlog zašto smo se borili za Spačvu koja danas radi normalno. Sve u vezi sa Spačvom je riješeno u skladu s zakonom

12.39 sati – Nakon 29. siječnja premijer i ja više nismo komunicirali, osim što sam na dan kad sam predložio smjenu Šegona dao svoj mandat na raspolaganje. Znači, mogao me tada smijeniti. A i mandat sam predao na raspolaganje pismenim putem. Naša komunikacija nije imala utjecaja na moj rad, ali premijer me istovremeno pokušava optužiti da sam kriminalac. Okomio se na predstečajne nagodbe zaboravljajući pritom da je to Vladin zakon. Posebno ga je zainteresirala Spačva te moram jasno naglasiti da je predmet predstečajne nagodbe završen u svibnju 2013. godine i to sporazumom vjerovnika. Visoka potraživanja imali smo zbog nesposobne Porezne uprave, Poštanske banke i Hrvatskih šuma.

12.37 sati – Otkad sam gradonačelnik Rijeke bilo je podmetanja i sudskih postupaka jer su se protiv mene borili politički protivnici. Od 1990. do danas ništa nije procesuirano.

12.35 sati – Ja ću reći svoju istinu o Spačvi koja je malo drukčija od istine premijera. Moja smjena je razlog Milanovićeve medijske spletke zahvaljujući kojoj sam proglašen kriminalcem da bi zaštitio svoju obitelj i prijatelj i svoje osobene interese. Javnost me je prepoznala i dala mi potporu i to je bio razlog zašto je premijer trebao baciti blato na mene.

12.35 sati – Govorio sam kako ne možemo više kao građani i država živjeti na dug. Javnost je sa mnom znala podijeliti ta razmišljanja. Bitka za radno mjesto bila je najveća bitka vlade, vodili smo brigu oko gospodarstva

12.30 sati – Govorit ću o glavnim razlozima svoje smjene. O Spačvi, o tome zašto Milanović tako grčevito brani Čavlović Smiljanec, o Ini , HBOR-vom kreditu tvrtki Mali biskviti d.o.o. i o sprječavanju u provođenju reforma zacrtanih u planu 21 i programu rada vlade, rekao je Linić.

– O tome nisam govorio odmah jer su pred strankom bili izbori. Obzirom na sve što sam i sam uložio u stranku smatrao sam da vrijeme pred izbore nije vrijeme za to

12.16 sati – Slavko Linić stigao je na konferenciju. Članovi pokreta otpora Linića dočekali uzvicima Liniću srami se.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...