Lumbrelu u ruku i ne spremajte debelu jaknu, trebat će vam – “u srcu” svibnja…

Koliko god se baš i nismo našli „pogođeni“ time što početkom godine nismo ni osjetili zimu, toliko nam je sada zasigurno žao što zima nije bila zima, pa da proljeće bude- proljeće, onakvo o kakvom smo nekada učili iz „Prirode i društva“ i o kojemu danas piše „Wikipedija“.

Nula bodova. Dobro, možda jedan, mali punat. Kiša i južina kao da su odlučili vladati kroz 2014., i ne popuštaju, pa nam mediteranska klima na Jadranu, usred svibnja, o minulom travnju da i ne pričamo, izgleda kao kontinentalna panonska. Pokoji red sunca i čitava redalica – „cumulusa“ i pljuskova. Lumbrelu smo u naslovu naših tekstova „otvorili“ u „mali milijun“ puta, pa ćemo i danas. Rekli bismo- neizostavan modni detalj s razglednica Zadra.

[pullquote align=”left”]Kiša i južina kao da su odlučili vladati kroz 2014., i ne popuštaju, pa nam mediteranska klima usred svibnja, o minulom travnju da i ne pričamo, izgleda kao kontinentalna panonska[/pullquote]Tako nam nakon koliko-toliko sunčanog i toplog vikenda, novi radni tjedan donosi promjenu uz puno oblaka, čestu kišu i poprilično osvježenja kada je u pitanju zračna fibra.

Posljednjih nekoliko dana stari je kontinent bio izložen visokim temperaturama za dio godine, no sinoptička situacija iz sata u sat značajno se mijenja. Jaka ciklona nalazi se središtem daleko nad Sjevernim more, a njen frontalni sustav sve više napreduje prema istoku i juga kontinenta. Proteže se od baltičkih zemalja, preko srednje Europe i Alpa, sve do Španjolske i Portugala. Iza hladne fronte sa sjeverozapada prodire osjetno hladniji zrak. primjerice, u Španjolskoj su temperature zraka tijekom subote dosezale vrlo vrućih +35 Celzijevih stupnjeva, a tijekom nedjelje pale su za preko 15 Celzija,  upoznaje nas i upozorava Rade Popadić iz Crometea. Promjena vremena neće zaobići ni nas!

Dapače, ona će, tvrdi, biti i intenzivna i dugotrajna, pa će za neko vrijeme otpuhati natprosječnu toplinu s našega područja. Radi se o novoj cikloni koju je Crometeo tim nazvao, u čast nama uz Kalelargu stoljećima poznatoga sveca patrona – Donat.

Kako su sinoptičari i najavili, hladna fronta stigla je sinoć u Hrvatsku, a izražen pad temperature i nestabilna atmosfera prvo su u nedjelju predvečer zahvatili Zagorje i Međimurje, u Zagrebu je olujni vjetar čupao i stabla.

ESTOFEX, internacionalni meteorološki centar, izdao je uz to i crveno upozorenje, drugi stupanj, za područje sjeverne Italije i malog dijela Slovenije, ali je njime obuhvaćena i Istra. U obrazloženju se navodi da je na tom području, a osobito u dolini rijeke Po, moguća snažna tuča, vrlo snažni udari vjetra, obilne oborine, pa čak i pojava tornada/pijavica. Sjeverni Jadran i unutrašnjosti Hrvatske obilježeni su nižim, prvi stupnjem upozorenja u kojem se navodi mogućnost tuče, jačih udara vjetra, kao i manja mogućnost tornada/pijavica i obilnih oborina.

MeteoAlarm je upozorenja nešto drugačije raspodijelio, narančasti stupanj upozorenja izdan je za veći dio Slovenije i Italije, većinom zbog mogućnost grmljavinskog nevremena, a žuti stupanj je izdan za cijelu Hrvatsku osim za Dalmaciju. Žuto upozorenje se odnosi na grmljavinu i udare vjetra, a Zadar i naša županija su točno negdje na granici dviju boja.

Ukoliko pak mislite da je aktualni svibanj nekakav loša iznimka- u krivu ste, kažu iz meteo arhiva, vadeći parametre ranijih godina i desetljeća. Mi smo tu izdvojili i predočili samo neka ekstremnija događanja…

Daleke, 1751., na dan 10.5., u povodnju potoka Medveščaka (Zagreb) usmrćeno je 14 osoba. Nadalje, 11.5. 1972. tuča veličine jajeta, splitsku rivu prekrila je s pola metra leda, a 12.5.

1723. u Gorskom Kotaru napadao je snijeg u visini koljena.

 

[pullquote align=”right”]Kako su sinoptičari i najavili, hladna fronta stigla je sinoć u Hrvatsku, a izražen pad temperature i nestabilna atmosfera prvo su u nedjelju predvečer zahvatili Zagorje i Međimurje, u Zagrebu je olujni vjetar čupao i stabla[/pullquote]Evo nam sada i prognoza u desetak redaka:

U noći na ponedjeljak gotovo posvuda u unutrašnjosti padala je kiša, pljuskovi s grmljavinom su zabilježeni u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, ponegdje i obilniji. Manje oborina bilo je u Slavoniji. Tijekom dana bit će dosta oblaka, no moguća su i kraća sunčana razdoblja. Mjestimice kiša ili pljusak, ali će biti i dosta suhog vremena. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, a najviša dnevna dosta niža nego za vikend i u većini će krajeva biti od 15 do 19 Celzijevih stupnjeva, u gorju i malo niža, ističe Crometeo portal.

U ponedjeljak na Jadranu vladat će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U noći će ponegdje biti grmljavinskih pljuskova. Iako će se danju u većini krajeva zadržati suho, osobito je kasno navečer ponegdje moguća kiša. U Dalmaciji će puhati jugo i jugozapadnjak, navečer levant. Na sjevernom Jadranu će vjetar više puta mijenjati smjer, pa će biti i bure i juga. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 19 do 24 Celzija.

U utorak će na Jadranu biti više oblaka u odnosu na prethodne dane, ali će i dalje biti sunčanih razdoblja, osobito u Dalmaciji. Povremeno će biti kiše ili pljuskova, uglavnom u večernjim urama. U Dalmaciji će puhati jugo, a na sjevernom Jadranu će zapuhati bura.

Ciklona će se sredinom tjedna premjestiti svojim centrom nad istok balkanskog poluotoka, a sa zapada će jačati anticiklona. Zbog toga će izobare nad našim područjem biti vrlo zgusnute, što znači da nas očekuju tri vrlo vjetrovita i hladna dana. Bit će vrlo promjenjivo, povremeno uz kišu i pljuskove, ali će glavno obilježje vremena biti vjetar. Na Jadranu bura i tramontana, a u unutrašnjosti sjeverac i sjeverozapadnjak imat će česte olujne udare, ponegdje i orkanske udare preko 120 kilometara na sat. Ovo osobito treba upozoriti zbog poljoprivrednika da na vrijeme zaštite kulture koje su podložne šteti pri naletima vjetra, naglašava Rade Popadić i napominje kako će uz kišu i sjeverne vjetrove temperatura osjetno pasti, pa bi u petak čak i najviše dnevne vrijednosti u unutrašnjosti zemlje mogle biti ispod 10 stupnjeva!

U najvišem gorju past će i snijeg, drugi put ovoga svibnja. U petak bi se u dijelovima unutrašnjosti zemlje snježna granica mogla spustiti dosta nisko za dio godine, a tek u nedjelju možemo se nadati slabljenju vjetra i laganom porastu temperature zraka.

Ništa, kišobrane u ruke, debelu jaknu ne spremajte, i čekajte dolazak lipnja. A tada, možda…

[pullquote align=”left”]U utorak će na Jadranu biti više oblaka u odnosu na prethodne dane, ali će i dalje biti sunčanih razdoblja. Povremeno će biti kiše ili pljuskova, uglavnom u večernjim urama…[/pullquote]Inače, Državni hidrometeorološki zavod objavio klimatsku ocjenu  travnja.

Dakle, analiza temperaturnih anomalija za travanj 2014. pokazuje da su u cijeloj RH srednje mjesečne temperature zraka bile iznad višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 0.7 C (Komiža) do 3.0 C (Parg).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za travanj 2014. godine opisane su sljedećim kategorijama: toplo (istočna Hrvatska i dio srednjeg i južnog Jadrana s pripadnim zaleđem), ekstremno toplo (šire područje Poreča) i vrlo toplo (preostali dio RH).

Također, analiza količina oborine za travanj 2014. koje su izražene u postotcima višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) pokazuje da su količine oborine na većini analiziranih postaja bile iznad višegodišnjeg prosjeka.

Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za travanj 2014. godine nalaze u rasponu od 49 posto višegodišnjeg prosjeka u Pazinu (46.1 mm) do 200 posto prosjeka u Slavonskom Brodu (119.0 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za travanj 2014. opisane su kategorijama: sušno (Mali Lošinj), vrlo sušno (šire područje Pazina), normalno (šire područje Zagreba i dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana s pripadnim zaleđem), ekstremno kišno (šire područje Slavonskog Broda i Knina), vrlo kišno (šire područje Siska, Gospića i Splita) i kišno (preostali dio RH).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...