Mađar Tamás Nagy i naša Marija Vrajić iz Maksimira najbrži od Branimira do mosta

Mađar Tamás János Nagy, drugi puta uzastopno, odnio je pobjedu na „Virskom maratonu“ s ostvarenim vremenom 02:42;49, a također kao i prošle godine na drugom mjestu bio je njegov klupski kolega iz „Benedek Teama“ Lajos Berec s 30 sekundi zaostatka.

Treće mjesto pripalo je kutinskoj „lokomotivi“ Ðuri Komlenoviću koji je u „foto finišu“ prošao ciljem ispred Josipa Lackovića iz varaždinske „Slobode“, a vrijeme je u odnosu na lani popravio za gotovo 11 minuta. Komlenović je trčao 02:52;27, dok je nekadašnji trostruki prvak Hrvatske u maratonu i četverostruki hrvatski šampion u polumaratonu bio slabiji za jednu sekundu iza Lackovića.

[pullquote align=”left”]U ženskoj konkurenciji na maratonskoj dužini – 42 kilometra i 195 metara. pobjedu je odnijela najbolja hrvatska ultramaratonka – ujedno i vlasnica najboljeg ultramaratonskog rezultata na 100 kilometara u svijetu 07:37;40 – Marija Vrajić iz Maksimira[/pullquote]U ženskoj konkurenciji na maratonskoj dužini – 42 kilometra i 195 metara. pobjedu je odnijela najbolja hrvatska ultramaratonka – ujedno i vlasnica najboljeg ultramaratonskog rezultata na 100 kilometara u svijetu 07:37;40 – Marija Vrajić iz AK „Maksimir“ koja je od Zadra do cilja u Viru došla u vremenu 02:57;54, što je novi ženski rekord maratona. Drugo mjesto pripalo je mađarskoj dugoprugašici Katalin Garami iz „Benedek Teama“ u vremenu 03:06;23, dok je treća sa zaostatkom – 9 minuta i 10 sekundi za drugoplasiranom Garami -pripalo Valentini Belović iz varaždinskog „Maratona“. Na utrci je ukupno sudjelovalo 34 maratonca i maratonke, a na cilj u Vir ih je stiglo 25, različitih generacija. Nastupili su predstavnici Hrvatske, Mađarske, Slovenije i BiH, izvještavaju iz Općine Vir na službenim stranicama.

Polumaratonska utrka u dužini- 21. kilometra isto tako je potvrdila dominaciju prošlogodišnjih pobjednika: Zoran Žiliæ iz AK „Koprivnica“ prvi je prošao ciljem u vremenu 01:16;50, što je za 25 sekundi bolji rezultat u odnosu na ostvareni na „II. Virskom maratonu“ i novi rekord polumaratona. Lovre Kalac iz AK „Svetice“ popravio je dojam i za četiri minute vlastiti rekord s prošlogodišnje utrke osvojivši drugo mjesto u vremenu 01:16;58, dok je treći na cilj kod Virskog mosta stigao bivši nogometaš i atletski entuzijast Mario Evačić iz Križevaca s vremenom 01:17,08. Evačić je prošle godine vodio Viranin Pero Budija, legenda među jugoslavenskim i hrvatskim atletike. U ženskoj konkurenciji na 21 kilometar na šampionskom postolju pojavilo se novo ime: uvjerljivo je pobijedila mlada Mađarica Tünde Szabó s vremenom 01:23;30, dok je druga bila atletičarka „Maksimira“ Dubravka Vešligaj, prošlogodišnja pobjednica maratonske utrke i ovogodišnja dobitnica posebnog priznanja za promociju Vira i „Virskog maratona“. Vešligaj je trčala 01:35,42, ili 7 minuta i 8 sekundi brže nego drugoplasirana Poljakinja, Dorotea Fojtar. Polumaratonsku utrku prošlo je 23. atletičarki i atletičara iz Mađarske, Slovenije, Poljske, Engleske i naravno- RH.

[pullquote align=”right”]Treće izdanje „Virskog maratona“ organizirali su Atletski savez Zadarske županije i HAK „Sveti Ante“ uz pokroviteljstvo Općine Vir i virskog općinskog poduzeća „Vir turizam“[/pullquote]Napokon, u utrci na 7 kilometara po drugi put su pobijedili 17-godišnji Hrvoje Ivković iz AK „Alojzije Stepinac“ s vremenom 27:35 – što je za 36 sekundi bolji rezultat prema onome u 2013., kao i 15-godišnja Nives Zebić iz Gline s vremenom 31:20, što je također bolji rezultat za 45 sekundi u odnosu na vremena ostvarenog na „II. Virskom maratonu“. Na utrci je sudjelovalo 14 rekreativnih atletičara iz zemlje i inozemstva.

„III. Virski maraton“ sa startom na Branimirovoj obali u Zadru, natjecateljski je zaključen 5 sati, 4 minute i 45 sekundi kasnije kada je na cilj ušao posljednji natjecatelj, burnim pljeskom pozdravljeni Mladen Kolanović iz Kluba atletskih veterana „Zadar“.

Virski šampioni

U odnosu na lanjske maratonske utrke kada su boje Vira branili tek Mario Vuèetić i Goran Jadrić, na polumaratonskoj utrci i osvojili drugo i treće mjesto u dobnoj kategoriji, ovogodišnji „III. Virski maraton“ donio je prvog šampiona. Ivana Rukavina pobijedila je u dobnoj kategoriji +35 na maloj utrci građana s vremenom 49:00, dok je na istoj utrci u kategoriji +20 Ive Glavan zauzeo treće mjesto s rezultatom 46:20. Jadrić je ponovno nastupio u dobnoj kategoriji +40 i popravio prošlogodišnje vrijeme za gotovo 14 minuta – trčao je 01:52,45 – ali je zbog jače konkurencije to bilo dovoljno tek za peto mjesto poretka.

Rekordan broj sudionika III. Virskog maratona

Prvih 17 atletičara nastupilo je na „I. Virskom maratonu“ u svibnju 2012. godine, ili zapravo nešto dužoj polumaratonskoj utrci koja se trčala 26 kilometara od Branimirove obale u Zadru do virske rive, da bi onda 39 atletičara i atletičarki bilo 2013. na istoj stazi, dok je ovogodišnje izdanje donijelo rekordan broj sudionika: od Zadra do Vira na utrci građana, polumaratonu i maratonu trčao je 71 natjecatelj iz nekoliko europskih zemalja.

 Organizatori i pokrovitelji maratona

Treće izdanje „Virskog maratona“ organizirali su Atletski savez Zadarske županije i HAK „Sveti Ante“ uz pokroviteljstvo Općine Vir i virskog općinskog poduzeća „Vir turizam“. Medalje, pehare i novčane nagrade dijelili su u ime organizatora i pokrovitelja slavni zadarski atletičar Slobodan Miolović, pročelnik za sport u Općini Vir Mate Kapović, legendarni virski maratonac i trkač Pero Budija i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...