Marko Pupić Bakrač uputio otvoreno pismo gradonačelniku Božidaru Kalmeti

Konstatirajući kako su, zapravo, svi upoznati s događanjima u NK Zadru izuzev samog gradonačelnika, gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač uputio mu je otvoreno pismo, pojašnjavajući mu cijeli slučaj u detalje. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

Gradonačelniče,

Iako su cijeloj zadarskoj javnosti poznata događanja oko NK Zadra vjerujem da vama nisu. Jer da jesu s obzirom na okolnosti vi bi zacijelo reagirali. Osim toga poznato je da vi ne znate što vam rade suradnici i što se oko vas događa. Uostalom to ste više puta javno i sami izrekli. Zbog vaše konstantne dezorijentiranosti, izgubljenosti u prostoru i vremenu ni općepoznate činjenice od kojih su neke i više puta objavljivane u medijima nisu doprle do vas.

Stoga kao gradski Vijećnik osjećam dužnost da vam ukažem na situaciju oko NK Zadra i zatražim od vas hitno poduzimanje mjera za otklanjanje postojećeg stanja.

Dakle NK Zadar je još uvijek udruga građana koji se financira gradskim tj. javnim novcem. Kao takav jedan je od najvećih vjerovnika tvrtke Vox d.o.o sa 5,4 miliona kuna !? Veći dio duga Vox-a prema NK Zadru kao i kod ostalih vjerovnika izbrisan je u predstečajnoj nagodbi . U goroj varijanti tj. stečaju Vox-a koji postaje sve izvjesniji zbog ponovne blokade tvrtke NK Zadar neće moći naplatiti ni kune od svojih potraživanja.

Već duže vremena novac namijenjen NK Zadru troši se bez ikakve kontrole , nenamjenski o čemu svjedoči i gore navedeno financiranje privatne tvrtke od strane NK Zadra . Ministarstvo obrazovanja i sporta također je uočilo nepravilnosti u tijeku novca o čemu je obavijestilo nadležne institucije.

Malverzacije se vrše i oko pretvorbe kluba koja je započela 2009 godine a do današnjeg dana još nije završena !? Prema prvom elaboratu o pretvorbi 2011 godine temeljni kapital kluba procijenjen je na 30 miliona kuna da bi zbog rapidnog rasta dugovanja novim elaboratom 2013 godine temeljni kapital porastao na 68 miliona kuna. Pretpostavljam da ni to nije kraj makinacijama oko pretvorbe jer je od tada dug kluba narastao za dodatnih 4,2 miliona kuna. Podsjećam vas da je temeljni kapital KK Zadar iznosi 44,6 miliona kuna a radi se o daleko vrjednijem brandu.

Osim toga u klubu već dugi niz godina glavnu riječ vodi osoba koja je svojevremeno doživotno izbačena iz sporta zbog udaranja suca, sklona nasilničkom ponašanju sa nebrojenim kaznenim prijavama. Pa tako nogometaši kojima se ne isplaćuju plaće a u zakonskoj su obvezi sami plaćati mirovinsko, zdravstveno i ostale obveze prema državi osim što se guraju u dužničko ropstvo i nemaju za osnovne životne potrebe izloženi su stalnom teroru i prijetnjama. Prijeti im se kao na treningu prije susreta sa NK Istrom da će im se polomiti noge i ruke. Ukoliko se usude ukazati na svoje egzistencijalne probleme i zatraže da se prema njima ispunjavaju preuzete obveze bivaju suspendirani te se nad njima vrši mobing ,onemogućava im se čak i treniranje ( nedavno su dvojica nogometaša suspendirana ).

Očigledno je da se NK Zadrom drugim po značenju sportskim kolektivom u Zadru pa i regiji katastrofalno gospodari, ne plaća se struja,voda,zaposlenici, nogometaši… dug svakodnevno enormno raste. Klub se koristi za svakojake mutne poslove.

Osnovna svrha postojanja NK Zadra kao i svakog drugog sportskog kolektiva odgoj mladeži i sportsko nadmetanje u potpunosti se izrodila.

Zar mladež treba naučiti da su kriminal i namještanje utakmica normalne društvene pojave ?

Sve ovo ne čudi s obzirom da klubom rukovodi osoba bez ikakve naobrazbe i sportskog pedigrea sa sasvim nekim drugim beckgroundom. Čudi zabijanje glave u pijesak vas i vaših prethodnika, ponašanje u stilu ne vidim ,ne čujem , ne znam.

Alate da prekinete ovu kalvariju i sramotno stanje u NK Zadru imate. Pozivam vas da barem na tren izvadite glavu iz pijeska i poduzmete odgovarajuće mjere prije potpunog financijskog i svakog drugog kolapsa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...