Mobilizacija u HDZ-u: Lokalni šefovi dobili normu koliko glasova moraju osigurati

Iz vrha HDZ-a svim lokalnim šefovima te stranke stigao je naputak o točnom broju glasova koji HDZ-ove organizacije na terenu moraju osigurati desnoj koaliciji na europskim izborima 25. svibnja. HDZ je krenuo u potpunu mobilizaciju članstva, a predsjednici HDZ-ovih ogranaka diljem Hrvatske u iduća dva tjedna, koliko je preostalo do izbora, moraju motivirati sve članove i simpatizere ne bi li postigli zadanu normu.

HDZ-ovi analitičari usporedili su za svaki grad/općinu/županiju koliko je ta lokalna HDZ-ova organizacija osvojila glasova na proteklim lokalnim izborima i koliko na lanjskim europskim izborima. Uspoređujući te brojke, došli su do broja glasova koji očekuju da lokalni šefovi osiguraju kandidatima HDZ-ove koalicije. Uoči prošlih europskih izbora iz HDZ-ove središnjice nije stigao ovakav zahtjev na teren pa se šefovi lokalnih organizacija za te izbore nisu odveć ni trudili, a kamoli pretjerano motivirali članstvo za izlazak na birališta. Logikom da su to izbori koji se njih ne tiču, nisu provodili nikakve stranačke aktivnosti. Ove je godine druga priča pa su šefovi na terenu pomalo “u stresu” uoči izbora i ispunjavanja zadane norme.

Predsjednici lokalnih organizacija s kojima smo razgovarali naputak iz središnjice doživljavaju pozitivno – kao potrebu za mobilizacijom. Jedino negoduju što je u analizi glasova koje moraju osvojiti procijenjeno da će izlaznost na euroizborima biti 28 posto. Samim je time i broj glasova koji moraju osigurati veći. Kad se zna da je lani izlaznost bila samo 20 posto, teško je očekivati da će se zadane brojke moći ostvariti.

U središnjici HDZ-a kažu da nisu predviđene nikakve sankcije ako HDZ-ovi ogranci na terenu ne ostvare zadani broj glasova. Objašnjavaju da je određivanje svojevrsne norme logičan stranački postupak i mobilizacija svih raspoloživih snaga.

– Nismo napravili ništa što ne radimo i inače. Analiziraju se rezultati i postavljaju se očekivanja pred naše organizacije – rekao nam je Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a. Odbacuje bilo kakvu ideju o sankcijama ako se ne ispuni norma, a i šefovi na terenu smatraju da bi to bilo promašeno. Naime, nemoguće je postići jednako dobre rezultate na euroizborima u, primjerice, Dalmaciji ili Zagrebu budući da su se Dalmatinci i na referendumu o EU uglavnom izjašnjavali protiv ulaska u Uniju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...