“Mogućnosti planiranja i gradnje kamp odmorišta”, malo za puno

U Velikoj vijećnici Doma Županije predstavljen je projekt pod nazivom „Mogućnost planiranja i gradnje kamp odmorišta u Zadarskoj županiji“ koji zajedno pripremaju Zadarska županija i Razvojna agencija ZADRA.

[pullquote align=”right”]Kamp odmorišta ne moraju biti planirana u T3 zonama već se mogu planirati i u zonama druge odgovarajuće namjene u građevinskom području i izvan građevinskog područja[/pullquote]Naslanja se na potrebu za unapređenjem smještajne turističke ponude, kao i ulaganje u razvoj nove kamping ponude, i to ponajviše na razvoj tematiziranih malih kampova na seoskim  gospodarstvima, eko kampova i kamp odmorišta uz glavne prometne pravce u urbaniziranim prostorima kako bi se dugoročno čuvao ukupno raspoloživ razvojni prostor i ne manje važno, smanjio trošak infrastrukturnog opremanja.

Kamp odmorišta ne moraju u prostornim planovima biti planirana u T3 zonama već se s obzirom na svoju namjenu mogu planirati i u zonama druge odgovarajuće namjene u građevinskom području i izvan građevinskog područja.

Projektnu ideju predstavio je Josip Matassi iz Razvojne agencije, a svoja iskustva iskazali su Boris Mrakovčić i Aleksandar Tidić iz Udruge ruralnih kamper odmorišta osnovane 2009. godine s ciljem prilagodbe malih kampova u Hrvatskoj u kamper odmorišta.

Trenutno u RH postoje tek dva registrirana kamp odmorišta, jedno u Motovunu, a drugo u Koprivnici. Cilj Udruge jest izgradnja njih osamdesetak duž priobalja.

[pullquote align=”left”]Trenutno u RH postoje tek dva registrirana kamp odmorišta, jedno u Motovunu, a drugo u Koprivnici. Cilj je izgradnja njih osamdesetak duž priobalja[/pullquote]- Sve je više stranih i domaćih gostiju koji putuju kamperima – mobilnim kućicama ali ne žele smještaj i boravak u kampu. Oni žele biti mobilni i samostalno otkrivati ruralne dijelove pojedinih područja pa im takva odmorišta. Na sreću, Zadarska županija želi potaknuti otvaranje kamp odmorišta i izvan turističkih zona, odnosno u gradovima i manjim mjestima, uz prometnice i na drugim prikladnim lokacijama na kojima je prema prostornim planovima gradnja takvih objekata moguća. U hrvatskim okvirima ta je djelatnost tek u začecima, dok u Europi bilježi kontinuirani rast. U Španjolskoj primjerice lani je ostvareno 13 milijuna noćenja samo u kamper odmorištima, kazao je Boris Mrakovčić predsjednik Udruge ruralnih kamper odmorišta sa sjedištem u Poreču koja, kako je naglasio, „muku muči“ da se ta djelatnost počne razvijati i kod nas, premda investicija uopće nije velika.

Realno, iznosi ispod 50 tisuća eura po jednom kamper odmorištu veličine 20-ak – 30-ak kamp mjesta, napomenuo je čelni čovjek udruge kamper odmorišta.

Predstavljena su i tri modela kamp odmorišta različite razine opremljenosti. Josip Matasi iz Razvojne agencije Zadarske županije dodao je kako je cilj motivirati ljude da…

… počnu razmišljati u tom smjeru, pri tom mislim na poduzetnički sektor, na privatni sektor kao i na veće trgovačke centre koji bi tu mogli vidjeti svoju priliku. Ovisno o interesu započeli bismo s pripremom projektne dokumentacije koju bismo kandidirali i pokušali dobiti sredstva iz europskih fondova,  zaključio je predstavnik RA ZADRA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...