Morem u uvali Bregdeti pliva 270 tona goriva! Na sreću u pitanju je samo pokazna vježba!

Danas se ipak nastavila vježba intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora radnog naziva „VIREX 2014“ kojoj je domaćin Zadarska županija. Premda meteo prilike nisu išle u prilog njezinu normalnom odvijanju pa se dijelom poremetio prethodno precizno utvrđeni plan, dogovorena je tek nova izmještena lokacija centralnog praktičnog događanja.

Kako je zbog nepredviđenih nepovoljnih vremenskih uvjeta (jaka tramontana) nemoguće održati pokazni dio vježbe čišćenja na predviđenoj lokaciji Zaton, Županijski operativni centar za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora, odlučio je naime da se pokazni dio u sklopu projekta HAZADR održi u zaštićenom akvatoriju kod uvale Bregdeti – Gaženica (otočić Sv. Klement ili Punta Bajlo), ukoliko se vremenska prognoza ne poboljša.

Inače, vježba se organizira u okviru projekta punog naziva “Jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje kod iznenadnog onečišćenja Jadranskog mora naftom, opasnim i štetnim tvarima”, a projekt sufinancira Europska komisija putem Instrumenta pristupne pomoći “IPA Jadranskog prekograničnog programa” u partnerskoj suradnji niza javnih tijela pod vodstvom talijanske regije Puglia.

Opći cilj projekta jest uspostava zajedničkog modela upravljanja i prevencije od okolišnih i tehnoloških rizika na moru sa svrhom jačanja institucionalnih kapaciteta regija/županija, podizanja operativne spremnosti i osposobljenosti ljudskih resursa, skraćivanje vremena provođenja intervencije te poboljšanja efikasnosti postojećih interventnih sredstava.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.123.918,09 €, dok je Zadarskoj županiji alocirano 270.453,77 eura. U projekt je uključeno ukupno 13 partnera, a glavni partner je Regija Puglia. Ostali partneri su, uz Zadarsku županiju, i županije Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Istarska te Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Hrvatske, Regije Emilia-Romagna i Marche, Nacionalni istraživački institut i Nacionalni Institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku iz Italije, Ministarstvo javnih radova i prometa iz Albanije, Nacionalni institut za biologiju iz Slovenije i crnogorski Institut za biologiju mora.

Međunarodna vježba VIREX 2014 je sveobuhvatna (uzbunjivanje, upravljanje incidentom, upotreba opreme na moru i na obali) vježba provjere spremnosti za intervenciju u slučaju iznenadnog onečišćenja mora koja se prema ranijem dogovoru održava u Virskom moru i na obali na području Zadarske županije od 14. do 16. svibnja 2014.

Također, dogovorom hrvatskih sudionika projekta HAZADR i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a uz suglasnost Upravljačkog odbora Projekta, odlučeno je vježbu iskoristiti i za provjeru funkcioniranja hrvatskog nacionalnog sustava za spremnost i reagiranje (intervenciju) kod iznenadnih uljanih onečišćenja mora.

Najvažniji sudionici vježbe su članovi Županijskog operativnog centra (ŽOC-a) Zadarske županije, nacionalnog Stožera za provedbu Plana intervencija RH, partneri u projektu HAZADR iz talijanskih regija Apulije, Marche i Emilia Romagna, Albanije i Slovenije, tvrtke specijalizirane za intervenciju kod onečišćenja mora i obale iz Zadarske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, te relevantne javne ustanove i službe Zadarske i Šibensko-kninske županije, a svrha je provjeriti mehanizme za uzbunjivanje, provjeru informacija, odlučivanje o mjerama intervencije i upravljanje operacijama.

Napose kod čišćenja izlivenog ulja na moru i na obali, sposobnosti zajedničkog djelovanja interventnih timova iz više županija, te korištenje kod donošenja odluka podataka dobivenih alatima razvijenima u okviru projekta HAZADR. Posebna svrha vježbe je utvrditi potrebe za dodatnom specijaliziranom opremom za intervenciju kod onečišćenja mora i/ili obale koja bi mogla biti nabavljena za potrebe županija koje sudjeluju unutar projekta.

Prema utvrđenom rasporedu aktivnosti i usklađenom s partnerima na Projektu, vježba je započela je u srijedu, u Županijskom domu koji je sjedište organizacije održavanja vježbe za sve sudionike i zapovjedna tijela na nivou svih projektnih partnera osim interventnih snaga koje će djelovati na terenu u tri dana.

Prema scenariju pokazne vježbe pak, nakon dojave o nasukavanju broda i istjecanju 270 tona goriva iz brodskih spremnika, Županijski operativni centar je započeo sa provedbom Plana.

Kraj vježbe na terenu koja uključuje intervenciju na moru i čišćenje obale, predviđen je u četvrtak, ali vježba u cjelini završava u petak, 16. svibnja u 12.00.

Vježba VIREX 2014 odvija se u stvarnom vremenu (real time), te će se sve aktivnosti pokretati i bilježiti (evidentirati) u realnom stvarnom vremenu. Provedbom vježbe pokazat će se stupanj spremnosti i uvježbanosti svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru. Temeljem uočenih eventualnih nedostataka (slabih točaka) u organizaciji i provedbi intervencije izraditi će se smjernice i preporuke za unaprjeđenje cjelokupnog sustava i Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...