Na Narodnom trgu redovi ispred štanda za potporu promijeni naziva Široke ulice u Kalelarga

Preko 1.500 potpisa prikupila je samo u prva četiri sata peticija kojom se traži promjena sadašnjeg imena centralne, najpopularnije, najljepše i najromantičnije kale na Poluotoku i u cijelom Zadru, Široke ulice u drevni i svima poznati naziv – Kalelarga.

Poprilična gužva i redovi ispred postavljenog štanda na Narodnom trgu, posvjedočio je u subotu možda i ponajbolje kakav interes vlada za spomenutu temu, ali i kakav je stav o tome velikog, pa zašto ne reći i najvećeg broja Zadrana i onih koji vole Zadar.

Neki su olovci i stolu pristupili s puno emocija…

[pullquote align=”left”]Poprilična gužva i redovi ispred postavljenog štanda na Narodnom trgu, posvjedočio je u subotu možda i ponajbolje kakav interes vlada za spomenutu temu, ali i kakav je stav o tome velikog, pa zašto ne reći i najvećeg broja Zadrana i onih koji vole Zadar[/pullquote]- Ne sjećam se kada sam se ovako sretno osjećala. Dirnuli ste me u srce, u dušu, navrla su mi pusta sjećanja. Uspomene, ne zna se koja je ljepša, na mladost, na prvu ljubav…,  kazivala je „baka i prabaka petero unučadi i tri mala praunuka“, Marija Zrilić, dok joj se u sjetnom pogledu vidjela i poneka suza, kako sama reče- „ne, nije kišna kap, nego suza radosnica“.

I teta Ivanka „s Relje“ se spominjala „nekih davnih dana“:

Tužno mi je danas proći tom ulicom, gotovo pustom, osim vikendima i blagdanima. Nekada je ona bila naše sastajalište, nešto što je za Split još uvijek Riva, za Dubrovčane Stradun, za Zagrepčane Ban ili Ilica, sada se naši mladi sastaju po trgovačkim centrima. Ne kažem da će izmjena naziva donijeti u tome odmah i automatski neke promijene, ali sama inicijativa pokazuje da nije sve izgubljeno i da među nama ima i onih koji brinu za naš prelijepi grad…  

Među potpisnicima su se, tvrdi nam povjerljiva informacija, našli mnogi znani nam Zadrani, rođenjem, podrijetlom ili stanovanjem, „fetivi, vlaji, boduli i dođoši“, različitih zanimacija i generacija. Peticiju su, tako, potpisali i Giuseppe Giergia, Bepo Matešić, Vili Kalmeta…

[pullquote align=”right”]Potpis peticiji dao i predsjednik Odbora za imenovanje ulica i trgova Gradskog vijeća, Rade Šimičević, a potporu su pružili i neki stranački prvaci, čak i jedan nedavni kandidat za gradonačelnika…[/pullquote]Naročito je ipak za istaknuti podatak kako je svoj potpis peticiji dao i predsjednik Odbora za imenovanje ulica i trgova Gradskog vijeća, Rade Šimičević. Potporu su dali i neki stranački prvaci, čak i jedan nedavni kandidat za gradonačelnika. No, kako je stav organizatora jasan da ne žele nikakva stranačka i politička isticanja, nećemo tu navesti i njihova imena.

Političke stranke i druge ne stranačke opcije sličnog tipa, najbolje će uraditi na promidžbi i izreći svoje mišljenje prilikom glasovanja u Gradskom vijeću, kada na sjednicu stigne naš prijedlog o promijeni naziva, poručili su iz redova pokretača akcije koja je uzela široki zamah.

Inače, Organizacijski odbor ostaje pri svome, kako želi ime Kalelarga bez ikakvih dodataka.

Usprkos izjavama pojedinaca kako bi se Širokoj ulici trebalo možda dodati ime u nastavku – Kalelarga, mi želimo samo jedno, to je da se poštuje volja građana i da se  Široka ulica preimenuje jedino i isključivo u Kalelarga.

Peticija se potpisuje i danas, između 9 i 13 sati, baš kao i idućih pet dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...