Na sreću samo scenarij za vježbu: “Razoran potres pogodio Biograd!”

Razoran potres pogodio je jutros Biograd! Prema prvim informacijama, ima ljudskih žrtava čiji se broj još ne zna, kao ni ozlijeđenih pod ruševinama zgrada, materijalna šteta je ogromna.

Razloga za paniku, ipak, nema. Radilo se o vježbi pripadnika Stožera za spašavanje i Zapovjedništva civilne zaštite Grada Biograda na Moru u okviru redovitog osposobljavanja za slučaj nepredvidivih događanja s mogućim teškim posljedicama.

Obuci je pristupilo pet pripadnika stožera i dva pripadnika zapovjedništva civilne zaštite koji nisu prošli osposobljavanje iz razloga što su u prethodnom terminu bili spriječeni da prisustvuju tečaju ili su imenovani u ta tijela tek nakon proteklih izbora.

[pullquote align=”left”]Članovi Stožera za zaštitu i spašavanje grada Biograda na Moru i Zapovjedništva civilne Zaštite Grada Biograda na Moru, rješavali su scenarijem zadani problem-  razoran potres na teritoriju Biograda i susjednih jedinica lokalnih samouprava[/pullquote]Naime, svi pripadnici Vatrogasnog zapovjedništva Biograda završili su ranije program osposobljavanja i nisu sudjelovali na novom tečaju izvedenom po jednodnevnom programu.

Osposobljavanje su proveli djelatnici PUZS Zadar Edvard Staničić, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove, Siniša Filipović, voditelj ŽC 112, kao i Miroslav Andrić, viši stručni savjetnik za planiranje i preventivu. Obrađene su teme propisane programom obuke, nakon čega je prezentirana studija prije spomenutog slučaja, ali i – istjecanja amonijaka u hladnjači Regionalne veletržnice Benkovac.

Nakon teorijskog dijela i studije slučaja, održana je stožerna vježba. Članovi Stožera za zaštitu i spašavanje grada Biograda na Moru i Zapovjedništva civilne Zaštite Grada Biograda na Moru, pod rukovođenjem načelnika Stožera Marjana Stopfera i zapovjednika Zapovjedništva Zorana Matića rješavali su scenarijem zadani problem-  razoran potres na teritoriju Biograda i susjednih jedinica lokalnih samouprava.

[pullquote align=”right”]Pojavio se problem zbrinjavanja stanovništva na duži period, jer je 20 posto zgrada na poluotoku trajno onesposobljeno, a još 30 posto privremeno nesigurno za život stanara[/pullquote]Moralo se hitno reagirati na  niz različitih zahtjeva zaštite i spašavanja. Javili su se problemi s zakrčenim prometnicama, teško oštećenim i srušenim zgradama, potrebom da se zatraži pomoć za izvlačenja duboko zatrpanih osoba. Pojavio se problem zbrinjavanja stanovništva na duži period, jer je 20 posto zgrada u starom centru na poluotoku trajno onesposobljeno za stanovanje, a još 30 posto privremeno nesigurno za život stanara.

Uz to stigao je i zahtjev Zadarske županije za zbrinjavanje osoba s područja općine Sv. Filip i Jakov i općine Polača, gdje se skoro cijelo naselje Kakma pokazalo onesposobljeno za boravak ljudi tijekom dužeg ili kraćeg razdoblja.

Radilo se vrlo aktivno i svi polaznici obuke predlagali su određena rješenja. O svim obavijestima, postupcima i odlukama precizno je naravno vođen zapisnik, a nakon čega je provedena i evaluacija. Osposobljavanje pripadnika Stožera za zaštitu i spašavanje i Zapovjedništva civilne zaštite Biograda na Moru prva je takva aktivnost koju su samostalno izveli djelatnici PUZS Zadar. Tijekom tekuće godine planira se provesti osposobljavanje svih preostalih stožera za zaštitu i spašavanje, zapovjedništava civilne zaštite i vatrogasnih zapovjedništava na području županijskih gradova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...