"OTOK S DVA LICA"

Na Viru izdane uporabne dozvole za I. fazu mjesnog vodovodnog i kanalizacijskog sustava

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Nakon izvršenog tehničkog pregleda na novoizgrađenoj infrastrukturi I. faze mjesnog vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje otpadnih voda otoka Vira, Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije za iste je „Vodovodu-Vir“ izdao uporabne dozvole, izvijestili su iz Općine Vir i dodali kako je time u potpunosti završen projekt izgradnje I. faze vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava.

Poslije izvršenog pregleda i otklanjanja manjih tehničkih nedostataka na vododspremi očekuje se skoro izdavanje uporabne dozvole i za taj vodoopskrbni objekt, a nakon čega bi cijeli sustav trebao biti stavljen u funkciju. To znači da se na Viru uskoro mogu očekivati prvi priključci objekata na vodovodnu mrežu i sustav odvodnje otpadnih voda.

Radovi na izgradnji mjesnog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava započeli su 1. listopada 2008. godine, a u njega je u proteklih šest godina investirano preko 60 milijuna kuna. Radi se o sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Općine i Hrvatskih voda.

U sklopu ovog projekta izgrađen je vodoopskrbni cjevovod u dužini 9.974 metra i sustav kanalizacijske odvodnje u dužini 12. 869 metara. Pored toga, u sustavu odvodnje otpadnih voda izgrađena je i crpna stanica, kao i podmorski ispust s cjevovodom u dužini 1.400 metara.

Na izgrađeni sustav moći će se priključiti oko 900 objekata u centralnom dijelu naselja Vir i to u predjelima Podvornica, Laz, Krčevine, Kolište, Radovanjica, Bunarić, dio Luke i dio Sridnjih kućica. Trenutno se izvode radovi na izgradnji hidrantskog platoa sa šest hidranata za opskrbu autocisterni, čime bi se olakšala opskrba pitkom vodom u dijelovima Vira koji još uvijek nemaju izgrađen vodoopskrbni sustav, tvrde iz Općine Vir i otkrivaju kako bi se daljnja izgradnja vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava odvodnje trebala realizirati u zajedničkoj suradnji četiri jedinice lokalne samouprave i to Grada Nina i Općina Vir, Vrsi i Privlaka.

Pri realizaciji projekta trebala bi se iskoristiti sredstva iz fondova EU. U sustav vodoopskrbe i odvodnje na području  četiri jedinice lokalne samouprave planira se uložiti 100 milijuna eura, kod čega bi lokalne samouprave trebale osigurati 10 milijuna eura, 20 milijuna osiguralo bi se iz državnih sredstava, a preko strukturnih fondova Europske unije trebalo i se dobiti 70 milijuna eura. U navedenom iznosu za područje Vira bi se izdvojilo oko 50 milijuna eura, a investicija bi se trebala izvršiti u roku devet godina.

Inače, prije dva dana članovi udruge Vir bez podjela na ironičan su prigodan način pred zgradom općine Vir obilježili „godinu dana od dolaska vode na Vir“.

Prisjetili smo se prošlogodišnjeg veličanstvenog događaja kad su načelnik Općine Vir i direktor virskog vodovoda sa suzama u očima, svega nekoliko dana prije izbora, pustili vodu iz hidranta i pošpricali aute kod virskog mosta. Danas je ta ista voda nestala i nema joj traga, a na Viru se umjesto mjesne mreže gradi plato za punjenje kamiona, naveli su organizatori, koji su priredili i proslavu toga, kako su kazali, “jednog od najvećih dana u virskoj povijesti”.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar