“NE drogi, NE alkoholu, NE igrama na sreću…”, u školama uz eko – radionice i sadnju bilja

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, sukladno Sporazumu o suradnji na provođenju programa prevencije pod nazivom „Zdrav za 5“ između Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva zdravlja RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, potpisanim 10. veljače 2014. (kada se njegovoj provedbi formalno priključilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa) od rujna prošle do svibnja proveli su I. komponentu projekta, održavajući predavanja u svim županijskim školama.

Nekakva ciljana skupina ovog su bili učenici osmih razreda osnovnih i prvih i drugih razreda srednjih škola. U realizaciju II komponente uključilo se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, odnosno Zadarska županija, tako da su dogovorene zajedničke aktivnosti koje bi primarno imale za cilj podizanje razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode promovirajući pritom nakanu cjelokupnog projekta pod sintagmom „Čist okoliš, zdrava budućnost“. Ujedno je naglasak i na prevenciji ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću, kao i na prevenciji kaznenih djela protiv okoliša, također promovirajući pritom pozitivan stav odnosno poruku koja glasi „NE drogi, NE alkoholu, NE igrama na sreću – Živi zdravo, budi zdrav, jer čist okoliš je zdrava budućnost“ (Čist okoliš, zdrava budućnost), pojasnio je i prenio prvi čovjek PU zadarske za odnose s javnošću, Elis Žodan.

Provedba II komponente priređuje se prema utvrđenom rasporedu odvijanja:

U ponedjeljak, 19. svibnja od 14.00 do 15.30 sati u Srednjoj školi za primijenjenu umjetnost i dizajn planirana je kreativna radionica na temu izrade nakita iz recikliranih materijala. U utorak, 20. svibnja, od 10.45 do 13.45, na zelenoj površini ispred Osnovne škole Krune Krstića predviđena je sadnja ljekovitog i aromatičnog bilja. U srijedu, 21.svibnja 2014. u vremenu od 12.15 do 14.15 sati, u Srednjoj poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar održat de se eko -radionice na temu izrade ljekovite masti od nevena i ukrasnih magneta s motivima ljekovitog bilja, poručili su iz PUZ-a.

Tim zajedničkim aktivnostima navedena četiri Ministarstava želi se postići svrha Projekta „Zdrav za pet“, a to je prevencija ovisnosti i promocija pro-socijalnog, preventivnog i zaštitnog djelovanja uz razvijanje socio-emocionalnih vještina kod djece i mladeži, podizanje razine svijesti o vlastitoj ulozi o očuvanju životne, školske i radne okoline, kao i podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju sigurnosti, ali i vlastitog i tuđeg zdravlja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...