Nin misom i nastupom folkloraša proslavio svetkovinu Gospe od Zečeva uz procesiju

Pobožno i tradicionalno, u ponedjeljak, vjernički puk i građani Nina svečano su proslavili zavjetnu svetkovinu Gospe od Zečeva. U središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije, koncelebriranu blagdansku misu u župnoj crkvi sv. Anselma, potom i procesiju s čudotvornim kipom nebeske zaštitnice kroz mjesto, predvodio je nadbiskup Želimir Puljić.

Turistička zajednica grada Nina u dogovoru sa Župnim uredom i županijskim KUD-ovima organizirala je i folklorni nastup skupina na svetkovini u predvečernjim i večernjim satima.

Nastup folkloraša obuhvaća dolazak u odori KUD-a, uključivanje u vjerničke svečanosti, pjevanje Marijanskih pjesama, plesanje kola ispred crkve i po trgovima uz pratnju cvitara, harmonike ili bez glazbene pratnje, ali nije predviđen scenski nastup. Folklorni nastup, kola i pjevanje je predviđen prije početka mise u 18 sati, odnosno nakon završetka mise i procesijskog ophoda s čudotvornim kipom Gospe od Zečeva, iza 19.30 sati, upoznaje nas Marija Dejanović, agilna direktorica TZ Nina. Upravo na taj opisani način, tvrdi, u davnim vremenima su u folklornim odorama hodočasnici izražavali veselje i pridonosili značaju vjerničkog okupljanja, druženja i duhovnosti u Svetištu Gospe od Zečeva.

Među postavljenim ciljevima Turističke zajednice oživljavanje je i nekadašnjih običaja koje su njegovali vjernici s područja nekadašnje ninske biskupije okupljajući se u najvećem Marijanskom svetištu Zadarskog kraja.

Decenijima je Nin zanemarivan kao grad, te je ista sudbina zadesila i svetište Gospe od Zečeva. Malo su poznata zbivanja u vezi Ukazanja, a pogotovo način čašćenja Nebeske majke u ninskom kraju. Ukazanje Gospe se po crkvenim zapisima vezuje uz 5. svibnja 1516., tada se Gospa u više navrata ukazala pastirici udovici Jeleni Grubišić.

Biskup Juraj Divnić uslijed čudotvornih događaja potvrđenih od više vidjelaca prihvaća Gospino Ukazanje i utemeljuje zavjetni Blagdan Gospe od Zečeva koji se otada do danas svake godine slavi u ponedjeljak prije blagdana Uzašašća.

Ukazanje se obilježava tri puta godišnje i to: dana 5. svibnja i 5. kolovoza kada se Gospin kip prenosi morem ili kopnom uz pratnju hodočasnika u njenu crkvu na otočić Zečevo – mjesto ukazanja pa se u poslijepodnevnim satima kip ponovno vraća u crkvu sv. Anselma, nekadašnju prvu katedralu u Hrvata i na blagdan koji se ove godine obilježio 26. svibnja.

Godine 1903. don Luka Jelić opisao je hodočašće Gospi od Zečeva gdje kaže da su hodočasnici iz Zadra i okolice bosi ili na karovima dolazili u Nin. Uz zapise o običajima dolaska s karovima opisuje vjernike u tradicijskim nošnjama i donosi podatke da se na Blagdan Gospe od Zečeva okupljalo u Ninu oko 8.000 vjernika.

Pedesetogodišnji Ninjani još pamte dolazak velikog broja hodočasnika dan uoči Blagdana kada ih je svaka kuća primala na spavanje, a često su im domaćini ustupali vlastiti krevet. Tehnološki napredak umjesto da pridonosi oživljavanju tradicije, pridonosi otuđenju čovjeka od čovjeka i od iskonskih duhovnih potreba, stoga je Turistička zajednica Grada Nina, u cilju oživljavanja i očuvanja tradicije, pokrenula projekt okupljanja KUD-ova koji mogu hodočastiti Nebeskoj Majci, družiti se i malo zabaviti, ističe direktorica TZ Nina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...