Ninu Šimuniću “silom zakona” prestaje mandat, Bibinje ipak idu na izvanredne lokalne izbore!

Hoće, neće, hoće, ne, e hoće – ipak. Nino Šimunić, po svemu sudeći, morat će se povući s mjesta načelnika općine Bibinje na kojemu se nalazio dugi niz godina. Naime, iz Ministarstva uprave stigla je „depeša“ s naputkom da bi „poteštat“ morao dati ostavku na dužnost nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda, iz 18. ožujka, odnosno potvrde prvostupanjske odluke Županijskog suda u Splitu iz 2011. kada je tada nepravomoćno bio osuđen na sedam mjeseci zatvora „zbog zlouporabe položaja i ovlasti, kao i krivotvorenja općinskih poslovnih knjiga“.

Istina Vijeće VS-a je kaznu preinačilo, tako što je zatvorsku zamijenilo radom za opće dobro, no to, izgleda, nije promijenilo zakonski nalog da treba dati ostavku na funkciju načelnika. Usprkos stavu i zauzeću njegova odvjetnika Šime Pavlovića, koji je bio suprotnog mišljenja, tj. da se uz kaznu može nesmetano obnašati i dužnost načelnika Bibinja.

U Ministarstvu su iskazali ravnodušnost prema izmjeni načina provedbe kazne, i očito to drže irelevantnim u krajnjem postupku poslije drugostupanjkog sudskog rješenja.

Načelnik Šimunić danas nije bio dostupan novinarima. U nekim ranijim istupima u medijima kazao je kako mu je žao zbog svega što se dogodilo, premda, kako je istakao, nije svjesno oštetio općinski proračun iznoseći u prilog činjenicu kako državna i razne revizije nikada nisu našle nepravilnosti i ništa sporno u izvršenju „budžeta“.

Predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta potvrdio je, međutim, danas za Radio Zadar da Šimunić odlazi i da će u Bibinjama biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika. Potpredsjednik Željko Lončar dodao je pak da se još nije donesena odluka tko će biti HDZ-ov kandidat. U međuvremenu općinu bi trebao voditi aktualni donačelnik Bruno Bugarija.

Svakako da valja poštivati odluke suda i to drugostupanjske, tako će Nino i napraviti, ja sam siguran. S druge strane poznajući Nina Šimunića i njegov odnos prema Bibinjama i HDZ-u, on će znati povući pravilan potez koji neće štetiti stranci, a ni općini, rekao je Lončar.

Inače, prema Zakonu o lokalnim izborima, u članku 93. stavka 1. točke 3. navodi se kako automatski prestaje mandat dužnosnicima koji su pravomoćnom sudskom presudom osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju iznad jednog mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...