Njemački euroskeptici prvi put ulaze u EU parlament

Neslužbeni rezultati izbora za Europski parlament u Njemačkoj, najmoćnijoj članici EU-a, predviđaju prvo mjesto za CDU/CSU sa 35,5 posto. Drugi je SPD sa 27,2 posto, treći u Zeleni sa 10,8 posto, Ljevica je dobila 7,5 posto, a veliko je iznenađenje euroskeptična Alternativa za Njemačku sa sedam posto, koja prvi put šalje svoje ljude u Bruxelles.

Iako su najviše glasova na izborima za Europski parlament odnijeli CDU/CSU, njemački mediji upozoravaju kako je riječ o slabijem rezultatu nego na prethodnim izborima, napose bavarskih socijalnih kršćana, koji su u odnosu na 2009. dobili pet posto glasova manje. Razlog je tome euroskeptična kampanja CSU-a, koja je očito odbila mnoge njihove glasače pa su sestrinske stranke demokršćana dobile zajedno 35,5 posto.

SPD se pak značajno popravio u odnosu na rezultat prije pet godina dobivši 6,3 posto glasova više, što se sigurno može pripisati i činjenici da je Martin Schulz kandidat europskih socijaldemokrata za mjesto predsjednika Europske komisije.

Zeleni i ljevica su dobili manje-više isti broj glasova kao i 2009., no zato je velik uspjeh zabilježila njemačka euroskeptična stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja se protivi spašavanju eura i zagovara povratak njemačke marke. Prve analize njemačkih medija govore o tome da su glasači demokršćana emigrirali prema AfD-u, koji sada prvi put osvaja mjesta u jednom parlamentu, i to onom Europskom.

Već su krenula i prepucavanja između sestrinskih stranaka CDU-a i CSU-a, pa tako Merkeličini demokršćani po društvenim mrežama napadaju Bavarce zbog ‘antieuropske kampanje’ koja im je otjerala glasače. Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel je pak oduševljen podizanjem rejtinga svoje stranke pa govori o ‘najvećem dobitku na izborima’, no to je i dalje 10 posto ispod CDU/CSU-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...