Papa Franjo molio za “Balkan”, političari umjesto stranačkih reklama donirali novac

I Papa Franjo pozvao je u nedjelju nazočne na Trgu svetog Petra u Rimu da se zajedno s njim mole za žrtve velikih poplava koje su, kako je poručio s balkona, „pogodile zemlje Balkana“.

U redovitom obraćanju rekao je kako obitelji pogođene poplavama trebaju podršku vjernika.

Povjeravam žrtve nesreće Gospodinu i molim za one koji proživljavaju teške trenutke, poručio je Sveti Otac, pozivajući prisutnih oko 50.000 na središnjem trgu, da se zajedno s njim mole za ‘braću i sestre koji pate zbog teških poplava’.

Katastrofalna prirodna nepogoda barem je u nečemu ujedinila i stranačka vodstva. Tako su Hrvatski laburisti – stranka rada odlučili raspoloživi dio planiranoga budžeta za kampanju na EU izborima uplatiti za pomoć stradalima u poplavama, navodi se u priopćenju stranke uz napomenu da je HL- SR, u skladu s izbornim zakonodavstvom, većinu marketinških aktivnosti morala uplatiti unaprijed još protekloga tjedna. Također, pozvala je potencijalne donatore da sredstva koja su namjeravali donirati za izbornu kampanju stranke, preusmjere za pomoć stradalima od poplava.

Kandidati na izborima za EU parlament na čelu s nositeljem Nikolom Vuljanićem i predsjednik stranke Dragutin Lesar pozvali su članove i simpatizere da pomognu stradalim u poplavama koje su pogodile Hrvatsku i susjedne zemlje bilo donacijama u novcu ili robi i predlažu da, za početak, to učine pozivom na donatorski telefon Crvenog križa: 060 90 11.

U korist ugroženih područja novac su donirali i SDP i HDZ s koalicijskim partnerima, premda je kolegama iz Indeksa, kao uostalom i nama, „upala u oko“ poruka kojom su to i jedni i drugi obznanili „na sva zvona“. Pa „kukurikavci“ nisu propustili naglasiti da je u pitanju donacija liste broj 20. jer su baš stranke s liste broj 20, kako su napisali u priopćenju, da slučajno ne zaboravimo o kojoj se listi radi kad dobijemo listić na euro izborima, donijele odluku o prekidu marketinških aktivnosti, vezanih uz promociju u medijima, u zadnjem tjednu izborne kampanje za Europski parlament kandidata SDP, HNS, IDS i HSU-a.

Pritom su naveli i iznos koji će se uplatiti stradalima, a koji bi slijedom objave bio utrošen za reklamnu kampanju i to u samo sedam zadnjih dana- blizu pola milijuna ili točno 450 tisuća kuna.  „Hadezeovska“ skupina stranaka desnog centra pohvalila se pak u svim medijima kako je Hrvatska demokratska zajednica, „nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko obišao područja pogođena poplavama“, odlučila otkazati pet završnih predizbornih skupova u Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Splitu i Zagrebu, a novac predviđen za pokrivanje troškova uplatiti kao pomoć stradalima. Navodno je ta znamenka i veća nego ranije spomenuta.

I članice i članovi Mladeži HDZ-a, Zajednice žena “Katarina Zrinski” i Zajednice branitelja “Gojko Šušak” stavili su se, dodali su, do daljnjega na raspolaganje stožerima za zaštitu i spašavanje, ali i izravno pomažu u obrani od poplava i saniranju teških njihovih posljedica“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...