Pomoć nudi i prikuplja čitav grad, od polaznika vrtića do sveučilišnih profesora…

Peti dan zaredom „Donatov metropolis“ pokazuje i dokazuje plemenito srce koje kuca njegovim ulicama, zvale se ona Široka ili Kalelarga, u pomoći stradalima na istoku Hrvatske redom su se Zadrani sakupili i prikupili tone donacija, a količini toga se ne zna broja.

U srijedu i četvrtak su krenuli i puni kamioni iz skladišta Crvenog križa i Caritasa, na tisuće je i pojedinačnih darova ugroženim Slavoncima, a vrata za lokalna sabirališta je otvorilo niz gradskih udruga, tvrtki, organizacija, mjesnih odbora, sportskih i kulturnih društava, medija, političara, obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, na stotine, tisuće volontera…

Nema tko se nije uključio, od polaznika vrtića do sveučilišnih profesora i umirovljenika, sinoć je i KK Zadar sudjelovao u pomoći stradalima u poplavama. Utakmica između domaćih košarkaša i Cibone u Ligi za prvaka imala je i humanitarni karakter, a sav prihod inkasiran prodajom ulaznica bit će darovan stradalima.Kako je rekao direktor kluba Boris Skroče prodalo se oko dvije tisuće ulaznica i prikupljeno oko 56 tisuća kuna.

U humanitarnu akciju prikupljanja pomoći organiziranu na inicijativu grada Zadra, uključili su se, uz mnoge,  Obrtnička komora Zadarske županije i Sekcija prijevoznika Udruženja obrtnika Zadar, čiji članovi  prevoze pomoć od Relje, Novog kampusa i ostalih prikupljališta do zagrebačkog centralnog sabirnog centra.

Hrana, voda, pelene, higijenske potrepštine, prekrivači i drugo nužno za prvo zbrinjavanje ljudi čije su kuće poplavljene, ukrcano je jučer na kamion prijevoznika Ede Ivkovića.

Druga pošiljka iz Crvenog križa ići će u petak ili ponedjeljak, ali ima i drugih subjekata koji prikupljaju pomoć, koordinirano sa gradskom i županijskom upravom. Prikuplja pomoć i zadarski Caritas, prikupljaju pomoć i studentske udruge našeg Sveučilišta, tako da će velike količine pomoći ići do kraja tjedna i početkom idućeg tjedna,izvijestio je za Radio Zadar Boris Galac iz GO HCK-a.

Braniteljske udruge u kontaktu su pak s kolegama iz poplavljenih područja, koje su iskazale potrebu za prikupljanjem, alata, građevinskog materijala, kreveta, bijele tehnike, suđa i kućanskih aparata koji će biti potrebni nakon što se povuče naplavina. U tu svrhu osiguran je skladišni prostor u Gaženici kao i kamioni kojima će se prevoziti materijal.

Pored HDZ-a, SDP-a, HSP AS-a, Akcije mladih i brojnih, u akciji sudjeluje i Vijeća srpske nacionalne manjine Zadarske županije i Grada Zadra, kao i SDSS prikupljanjem humanitarne pomoći poplavljenim područjima na području Slavonije, Srbije i BiH. Pomoć se prikuplja u Uredu Vijeća na adresi: Liburnska obala br. 6 (bivši „Hotel Beograd”) na četvrtom katu, i to radnim danima između 9 i14 sati i od 17 do 20 sati, a u subotu u terminu 9-14:00. Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 091/ 564-4508.

I tvrtka Knauf šalje preko 70 tona donacije u vidu vode i osnovnih higijenskih potrepština za stradale u poplavama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Pošiljke će biti organizirane na način da će Knauf Hrvatska poslati pomoć za Hrvatsku, Knauf BiH za tu državu, a za Srbiju-  Knauf Makedonija.

Inače, u skladu s trenutnim stanjem prikupljenih dobara Crveni križ poziva da se odmah zaustavi prikupljanje rabljene robe, odjeće i obuće, uz iznimku robe za djecu i novorođenčad, donjeg rublja. higijenskih potrepština, posteljine, pokrivača, deka, ručnika, madraca, sredstava za održavanje čistoće prostora. Društva Crvenog križa u Slavonskom Brodu i Županji iskazala su potrebu za navedenim artiklima:

 

Slavonski Brod:

  • 400 madraca
  • 400 pokrivača
  • 400 kompleta posteljine
  • 400 jastuka
  • pribor za jelo
  • plastični tanjuri
  • plastične zdjelice

Županja:

  • ručnici
  • šamponi
  • visoke gumene čizme
  • plinska kuhala

 

Ministarstvo poljoprivrede u dogovoru sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje apelira na sve udruge i volontere koji su educirani i osposobljeni za aktivno spašavanje životinja u situacijama poplave da se jave u lokalne krizne stožere radi koordinacije u radu. Volonterima i svim građanima upućen je apel i zamolba da ne poduzimaju samostalne akcije kako se na terenu ne bi stvorila neorganiziranost i stihija.

Na poplavom pogođenim područjima ostao je veliki broj kućnih ljubimaca koje dežurne ekipe na terenu sustavno spašavaju. Obzirom da nema dovoljno smještajnih kapaciteta za unesrećene životinje apelira se na sve građane koji su u mogućnosti da udome kućne ljubimce o kojima se njihovi vlasnici trenutno ne mogu brinuti. Potencijalni privremeni udomitelji, a ima ih dosta i iz Zadra, obavezno se moraju javiti kontakt veterinarima na poplavljenim područjima radi evidencije vlasništva životinja i privremenih udomitelja.

U Ministarstvu podržavaju volju i želju volontera za nesebičnim pružanjem pomoći, no kažu i kako ne mogu dopustiti svjesno ugrožavanje njihovih života. Pomoć volontera svakako je potrebna u brizi za spašene životinje i organizaciji privremenog udomljavanja te je njihovo sudjelovanje od velikog značaja – poručuju iz Ministarstva.

Tako, sve zainteresirane mole da se jave u lokalne krizne stožere, već prisutnim spasiocima.

I na koncu, upozorenje i korisna informacija. Ministar zdravlja Rajko Ostojić donio je, naime, odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti na poplavljenim područjima.

Područja cijele Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, te gradova Pleternice i Lipika u Požeško-slavonskoj, kao i Kostajnice i Dvora na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji, smatraju se ugroženim od epidemije zaraznih bolesti.

Radi sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na poplavljenim područjima, mjere donesene prvi put u preko dvadeset godine hrvatske države podrazumijevaju mobilizaciju zdravstvenih radnika i drugih osoba, rekviziciju opreme, lijekova i medicinskih proizvoda, prijevoznih sredstava, privremenu uporabu poslovnih i drugih prostorija za pružanje zdravstvene zaštite, izolaciju i liječenje, kao i određivanje posebnih zadataka pravnim osobama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnim zdravstvenim radnicima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo se zadužuje za izradu plana provedbe mjera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, kaže se u odluci ministarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...