Predstavljena fotomonografija “Povijest HGPD- a Zoranić 1908. – 2013.”

U Koncertnoj dvorani Kneževe palače održana je Svečana skupština u povodu 105. obljetnice osnutka HGPD Zoranić i promocija fotomonongrafije „Povijest HGPD- a Zoranić 1908. – 2013.“

Radi se o dopunjenoj i redizajniranoj kjizi u kojoj su autori Šime Peričić, Stjepan Kaurloto i Davorka Mezić obradili posljednjih 40 godina društva.

U ovoj prigodi za govornicom su sudjelovali predsjednik pjevačkog društva Josip Ražov, u ime Grada Zadra obratio se pročelnik za kulturu Radovan Dunatov, a u ime Zadarske županije pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić ističući važnost i neizmjerni doprinos kulturi grada i županije, naravno čestitajući društvu, inače među najstarijima kod nas, i upućujući želje za daljnjim nastavkom uspješnog rada.

U ime uređivačkog tima, prisutnima se obratio nekadašnji član i tajnik društva Davor Aras, inače urednik fotomonografije, posebno naglašavajući doprinos i angažman autora tekstova Stjepana Kaurlota, Dravorke Mezić i Šime Peričića.

Nema spora, oni koji štuju hrvatsku kulturu, napose glazbenu, a onda dakako i zadarsku kulturu, morali bi ovo uistinu vrijedno djelo imati na svojim policama. I zbog sebe i zbog budućih generacija da vide kako su Zoranić i Zadar u svim teškim vremenima pjevali na čast svoga grada i svoje domovine, i na taj nači8n promicali hrvatsku pripadnost grada Zadra, kazao je Aras.

Detalje monografije i najvažnije momente u povijesti Zoranića u isrpnom je presjeku prezentirala članica društva Alisa Čakarun, a na samom kraju podijeljene su monografije zaslužnim pojedincima, autorima i sponzorima.

U opuštenoj atmosferi uslijedilo je okupljanje uzvanika u nekadašnjoj radnoj prostoriji Zoranića, u blizini Koncertne dvorane budeći sjećanja i momente iz prije 20 i više godina.

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” djeluje s kratkim prekidima od 1908. do danas. Nastalo je kada se iz Hrvatskog društva Sokol izdvojila pjevačka sekcija. Na osnivačkoj skupštini održanoj 21. travnja 1908. odlučeno je da se Društvo nazove imenom autora prvog hrvatskog romana, Petra Zoranića, u čast 400. obljetnice njegova rođenja.

Tijekom svoje iznimno bogate povijesti, djelovao je kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, plesne i dramske grupe, a već u prvoj godini postojanja pokrenuo je i svoju “pjevačku i glazbenu školu”, prvu u Dalmaciji. Prvi i Drugi svjetski rat zaustavili su mu zamah, a rad je obnovljen 1945.

Pjesma nije zamirala ni u najtežim danima Domovinskog rata. Kada je razorena Kneževa palača gdje je i Zoranić imao prostorije, prešlo se u Providurovu palaču, a kad su granate padale preblizu i prečesto, pjevalo se u skloništu.

HPGD Zoranić je danas u cijelosti amatersko društvo, a njegova uloga u glazbenom i kulturnom životu Zadra i šire zadarske regije je nezamjenjiva. Dio je hrvatske kulturne povijesti, aktivan i uspješan čimbenik glazbenog života Grada, Županije i RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...