3.000 potpisa za preimenovanje “Široke ulice”

Blizu 3.500 potpisa prikupila je u tri dana trajanja peticija kojom se traži da se središnjoj zadarskoj kali na Poluotoku promijerni aktualni službeni naziv, iz sadašnje “Široke ulice” u- “Kalelarga”.

Nego što, nego sam potisala. I ja sam, i cila moja familija. Ta je ulica uvik za mene bila i ostala Kalelarga, nikada je nisan zvala nikako drugačije iako je u onoj nesritnoj državi također minjala imena. Meni je ona Kalelarga i za to san da na tabli piše Kalelarga,     bez “dlake na jeziku”, s olovkom u ruci, kaže nam Donina Marnika. Istomišljenike nije trebala daleko tražiti, u redu ispred stola nalazili su se i Ivica Matija, Katarina Rogić, Leo Baraba, Tea Lisica…

Meni ne smeta da se zove Široka ulica, ali isto san stavija i svoj potpis ovdin, jer mi je nekako draža Kalelarga. Ma neka nama bude bolje, a kako će se ulica zvat… Isto bi volija da je Kalelarga, čisto mi je naš naziv, kad kažen Kalelerga odma i izvan grada znaju odakle san, ima za potrebu u diktafon ispričati Darko Brailić, u društvu prijatelja koji ima nešto drugačiji stav:

Nisan za prominu naziva, u stvari baš me briga, ima i važnijih stvari za nas, mladi su bez posla, privreda nan je katastrofa, komunala nula. Ukoliko će se nešto popravit, onda san i ja za,  otkriva u velikoj manjini pored štanda na Narodnom trgu, barba Ivan, kaže- ribar…

Kalelarga, kakva Široka ulica, nisan ni znala da se tako naziva, primijećuje pak Renata Barać.

Drago nam je da je naša inicijativa naišla na veliku podršku javnosti, jer ipak građani su ti koji daju svoje potpise i znaju što potpisuju. Građane i njihovu volju treba poštovati, pogotovo kad se radi o tisućama potpisa, koliko ih mi za sada imamo. Točnije, s današnjim danom imamo preko 3 tisuće prikupljenih potpisa, pri čemu nismo pribrojali potpise u nekim kafićima, kojih također, kako čujemo, ima jako puno. Uvjereni smo u uspjeh inicijative i raduje nas što građani, po prvi put, mogu svojim potpisima nešto promijeniti, komentirao nam je pak Hrvoje Bajlo, idejni začetnik, u neku ruku “alfa i omega” projekta povratka drevnog naziva.

Peticija se osim u centru, gdje se podrška akciji može između 9 i 13 sati dati u naredna četiri dana, potpisivala i na dva mjesta u Branimirovoj ulici, ali i unutar desetak radnji i kafića.

Inače, Inicijativa Kalelarga u ponedjeljak je reagirala i na priopćenje Stranke hrvatskog zajedništva koja se usprotivila preimenovanju ulice Široka ulica u Kalelarga.

U Republici Hrvatskoj je u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo, a ne talijanski jezik koji ovih dana neki hoće u Zadru preimenovati Široku ulicu u Kalelargu. Isti hoće da se krše navedene odredbe Ustava i da se zaobilazi hrvatski jezik. Tko ih huška? Isti ne poštuju zakonske odredbe o javnoj uporabi hrvatskog standardnog jezika kao službenog jezika RH. Svima nama u Hrvatskoj mora biti jasno da je jezik za jednu zajednicu i mjerilo vitalnosti. Jezik je rad duha. Kada se jednom narodu zabrani upotreba vlastitog jezika i nametanjem stranog okupacija je na djelu, a stanje za potencijalnu žrtvu alarmantno. Zatiranje jezika jednom narodu je stvarni pritisak na duh istog – nema jezika – nema naroda – nema života,    naveli su, podsjetimo,  “zajedničari” u priopćenju koje su prenijeli mediji, a na što je ubrzo stigao i odgovor Organizacijskog odbora Inicijative za preimenovanje Široke ulice u Kalelarga…

Na svojoj press konferenciji jasno smo pojasnili kako ime Kalelarga datira još iz venecijanskih imena, a koristilo se i nakon sloma dvije austrijske i jedne francuske vlasti.

Ime naše najpopularnije ulice, Kalelarge, nije se mijenjalo ni nakon sloma Mletačke Republike. Poznat je i podatak kako je nakon Rapallskog ugovora 1920. godine Zadar dodijeljen Kraljevini Italiji. Tada se koristilo ime Calle Larga, koje se nije mijenjalo sve do kraja drugog svjetskog rata kada je romanski toponim kroatiziran na način da se piše i izgovara Kalelarga.

Kada se spominje sloboda i neovisnost Republike Hrvatske, trebamo li napomenuti kako su u našem Organizacijskom odboru dvojica dragovoljaca Domovinskog rata, koji su u svakom trenutku na bojišnici bili spremni položiti svoje živote za domovinu i svoj grad Zadar?

Kada se spominju imena, što ćemo onda s imenima kao što su Punta Bajlo, Puntamika, Foša i druga? Kao što se Dubrovnik ponosi svojim Stradunom, a Rijeka Korzom, Zadrani se, što je vidljivo iz podrške koju nam svakodnevno daju, itekako ponose sa svojom Kalelargom,   napisali su pokretači ideje o preimenovanju trenutno Široke ulice, u reakciji na priopćenje SHZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...