Proslavljen Dan općine Bibinje, tužno sjećanje na prvu žrtvu Domovinskog rata

Mimohodom Bibinje- Polača i polaganjem vijenaca na brdu Štikovača, Općina Bibinje počela je u četvrtak ujutro obilježavati svoj rođendan. Bogat program tim povodom započeo je već 10. travnja, sportskom manifestacijom Lino Višebojac, a aktivnosti se zaključuju tek 7. lipnja.

[pullquote align=”left”]Dan općine se obilježava 2. svibnja u povodu prve žrtve Domovinskog rata u Zadarskoj županiji, redarstvenika Franka Lisice, jednog od petorice hrvatskih branitelja iz Bibinja, koji je na taj datum život 1991. ugradio u temelje RH[/pullquote]Dan općine se obilježava 2. svibnja u povodu prve žrtve Domovinskog rata u Zadarskoj županiji, redarstvenika Franka Lisice, jednog od petorice hrvatskih branitelja iz Bibinja, koji je na taj datum život 1991. ugradio u temelje RH. Lijepoj našoj na oltar su sebe dali i hrvatski vitezovi Alfredo Lisica, Dragan Lisica Taki, Zvonimir Sikirić i Mladen Cuki Bugarija.

Centralno događanje, uz obilazak posljednjih počivališta i mjesta stradanja heroja, bila  je svečana sjednica Općinskog vijeća na trgu Sv. Roka na kojoj su načelnik Nino Šimunić i predsjednik OV Ivan Šimunić uručili priznanja zaslužnim pojedincima.

Nagrada Općine Bibinje za životno djelo dodijeljena je posthumno Mihovilu Španiću a preuzela ju je u njegovo ime njegova kćer, Vesna Štokić. Godišnja nagrada uručena je Ronilačkom klubu Sv. Roko iz Bibinja. Grb Općine Bibinje dobili su časna sestra Cecilija Kero, logoped i pjesnik Dragan Lisica, učenik 8 razreda Miro Sekula i učenica 7. razreda Marija Vrkić iz OŠ Stjepan Radić, Bibinje kao i članovi i osnivači navijačke skupine Tornado Tomislav i Ante Frleta.

[pullquote align=”right”]Nagrada Općine Bibinje za životno djelo dodijeljena je posthumno Mihovilu Španiću a preuzela ju je u njegovo ime njegova kćer, Vesna Štokić. Godišnja nagrada uručena je Ronilačkom klubu Sv. Roko iz Bibinja[/pullquote]Pozdrave Bibinjcima, uputio je uz ostale i župan Stipe Zrilić istaknuvši da su Bibinje „površinom mala općina, ali bujna duha, nadahnutog, nepresušnog i temperamentnog domoljublja, uz sve to najgušće naseljena u Zadarskoj županiji, s brojnim obiteljima…“.

Svim nazočnima predstavljen je Projekt uređenja stare jezgre Bibinja mladog projektantskog tima Perinčić- Sonnati. Riječ je o viziji uređenja stare jezgre mjesta, sa namjerom očuvanja autohtone arhitekture, gdje uz neznatna  ulaganja u javnu infrastrukturu i usklađenim privatnim zahvatima uređenja fasada i okućnica, se želi stvoriti ugođaj malog dalmatinskog mjesta iz sna.

Program je uvećala i folklorna skupina Veseli Bibinjci, a prigodna događanja se nastavljaju idućih dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...