Putin ponovo prijeti smanjenjem isporuke plina Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je poslao novo pismo vladama 19 europskih država u kojem je zaprijetio da će Rusija od 1. lipnja ograničiti isporuke plina Ukrajini.

U pismo adresiranom vladama Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Francuske, Bugarske, Njemačke, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Moldavije, Rumunjske, Slovačke i Turske Putin napominje da će od navedenog datuma isporučivati samo onoliko plina koliko je Ukrajina unaprijed spremna platiti naftnom divu Gazpromu, javlja BBC.

Ruski predsjednik istaknuo je da je Rusija i dalje otvorena za pregovore iako EU zadnjih mjeseci nije uspjela doći od konkretnog rješenja. Podsjetio je da ukrajinski dug Rusiji sada iznosi 2,55 milijarde eura, ali i da je Kijev dobio prvu tranšu kredita MMF-a od ukupno 3,2 milijardi dolara.

Ukrajinski ministar financija Oleksandr Shapak u ponedjeljak je kazao da je njegova zemlja spremna izdati obveznice u iznosu od 2,16 milijardi dolara kako bi platila zaostale račune za isporuke plina. Rekao je da je Ukrajina spremna odmah podmiriti sve troškove ako je Rusija voljna spustiti cijenu plina sa sadašnjih 485,5 na 268 dolara za 1000 kubnih metara.

Ovo je drugi put da Putin na ovaj način upozorava europske države o promjeni prodajne politike plina. U pismu poslanom europskim čelnicima 10. travnja najavio je da bi, osim prekida opskrbe Ukrajine plinom, plin mogao biti uskraćen i nekim državama u Europi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...