Smoči li vam se mobitel, ovo morate napraviti

U pravilu, mobiteli su osjetljive elektroničke naprave, koje treba držati podalje od vlage. Što ako se ipak nađe pod vodom? Ostanite pribrani i slijedite ove upute.

Dugotrajan boravak u vodi (ako ste ga, recimo, ostavili u hlačama tijekom pranja) razlog je za popriličnu uzbunu. Kratkotrajan, ako je na maloj dubini (do pola metra, recimo) može i ne mora oštetiti vaš uređaj.

Nemojte paničariti. Brzo ga izvadite i isključite, ako je bio uključen. Ako nije, nemojte ga pokušavati uključiti dok ga temeljito ne osušite.
Ako je pao u vodu dok ste ga punili, ne vadite ga iz vode, kako vas ne bi stresla struja. Izvadite osigurač za prostoriju u kojoj se nalazi prvo. Mobitel je važan, ali vaše zdravlje i sigurnost su važniji.

Riješite se vode što je prije moguće. Položite ga na papirne ručnike ili mekane krpe. Uklonite poklopac, izvadite bateriju. Ključno je da to napravite, i to brzo, zato što će brojni dijelovi mobitela preživjeti uranjanje u vodu ako nisu spojeni na izvor električne energije u tom trenutku.

Možete provjeriti je li voda nanijela štetu ili nije. Pogledajte u kut u blizini mjesta gdje se baterija nalazi – trebali bi vidjeti bijeli kvadrat ili krug, s ili bez crvenih linija. Ako je roza ili crven, oštećen je.

Idući korak – uklonite karticu SIM. One mogu preživjeti dodir s vodom, no mudro ih je izvaditi što prije, kako ne bi riskirali gubitak telefonskih brojeva i drugih podataka koje držite na njoj. Obrišite ju i ostavite da se dobro osuši prije no što ju vratite u mobitel.

Nakon toga uklonite sve ostalo, poput slušalica, memorijskih kartica i slično. Otvorite sve poklopce, kako bi omogućili sušenje.

Obrišite mobitel mekom krpom ili ručnikom. Pokupite svaku kap do koje možete doći, kako bi spriječili kratke spojeve i koroziju.

Za izvlačenje vode i sušenje koristan bi mogao biti usisavač, kao i tvari koje privlače vlagu, poput zdjelice pune nekuhane riže. Mijenjajte mu poziciju svaki sat sve dok ne odete na spavanje. Ostavite ga na nečemu što dobro upija vodu. Uočite li da se vlaga skupila, zamijenite podlogu.

U svakom slučaju, nemojte ga tresti i pomicati bez potrebe, kao ni koristiti fen za kosu.

Pričekajte bar 24 sata prije no što ćete ga ponovno uključiti. Provjerite na svim mjestima do kojih možete doći jesu li čista i suha, uključujući ulaze i utore.

Počistite prašinu i prljavštinu, pa vratite bateriju u mobitel. Pokušajte ga uključiti, pazeći pritom na to ispušta li čudne zvukove i ponaša li se kako treba.

Ako je potpuno suh i svejedno se ne da uključiti, pokušajte ga spojiti na punjač. Ako proradi, vjerojatno trebate zamijeniti bateriju. Ako ne, vrijeme je za posjet ovlaštenom servisu. Recite im što se dogodilo i što ste poduzeli dosad. To će im biti korisno.

I, osim ako niste za to obučeni, nikad nemojte sami rastavljati mobitel.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...