Teško poslovanje ljekarni, upitna opstojnost projekta “Ryan air”, uspješna “Natura- Jadera”…

Nacrt prijedloga zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije za 2013. i Izvješća o izvršenju financijskog plana za istu godinu, našla su se kao točaka dnevnog reda 14. sjednice Kolegija župana održane u utorak.

O učinjenom u prošloj godini govorila je ravnateljica ustanove Nives Kozulić i kao najvažnije navela dovršetak Nacrta prijedloga prostornog plana Zadarske županije uz prethodno održanu raspravu,  izradu konačnog prijedloga Prostornog plana Parka prirode Telašćica, izmjene i dopune Prostornih planova uređenja općina Polača, Povljana i Vrsi, kao i izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja prostora vojarne Franka Lisice- novi kampus Sveučilišta Zadar.

Na dnevnom redu bio je i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Program rada i Financijski plan Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije za 2014. godinu u kojem je osnovni naglasak na daljnje praćenje stanja u prostoru te izmjene i dopune županijskog prostornog plana. O Nacrtu prijedloga zaključka o davanju suglasnosti „Naturi-Jadera“, javnoj ustanovi na Izvješće o ostvarivanju plana upravljanja i godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih dijelova prirode na području Zadarske županije za 2013. izvijestio je pak ravnatelj ustanove Mirko Đinđić. On je naveo kako je u prošloj godini NJ uspješno provodila zaštitu, istraživanje, inventarizaciju i monitoring značajnih vrsta i staništa…

Također smo aplicirali projekte na EU fondove prekogranične suradnje, dovršili smo veliki projekt „Una- izvor života“ zbog kojeg se gotovo 100 povećao broj posjetitelja na ovome izletištu, uvala Sakarun na Dugom otoku službeno je na kongresu u Kambodži primljena u „Najljepše uvale svijeta”, a počelo se u Novigradu i sa realizacijom posjetiteljsko- edukacijskog centra „Kula Buta”,  naveo je ravnatelj JU „Naturi- Jadera“.

Na današnjoj sjednici našao se i Nacrt prijedloga zaključaka o prihvaćanju Izvješća o radu i godišnjeg izvještaja o izvršenju financijskog plana Javne ustanove Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA za minulu godinu, kao i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Programa rada i financijskog plana AGRRE za 2014.

U  Izvješću o radu i poslovanju Zdravstvene ustanove Ljekarna Zadar za 2013. godinu , ravnatelj Božo Čolak naglasio je na kolegiju kako je zbog nepoštivanja rokova plaćanja ljekarnama  iz HZZO-a i lošeg odnosa resornog ministarstva prema njima, u prošloj godini nastavljeno otežano poslovanje ustanove, no unatoč tome, Ljekarna Zadar upisala je pozitivan financijski rezultat i ostvarila 30.465 kuna viška koji će se upotrijebiti u investicijska ulaganja. Dodao je i kako skoro sve ljekarne u Hrvatskoj u ovoj godini bilježe pad prometa za 10 – 15 posto, u odnosu na lani i na okvirni plan.

Nadali smo se stabilizaciji situacije, ali stanje je sve gore i očekujem zatvaranje velikog broja malih ljekarni po općinama, izjavio je ravnatelj Čolak napominjući kako to, kada je u pitanju ZD, ne bi trebalo značajno utjecati na radni status uposlenika.

Mi sada imamo pokrivenost troškova svega 25 posto iz HZZO-a, a čak 75 posto je pokriveno iz drugih usluga – što se nije desilo nikada i situacija je loša.  Djelatnika imamo koliko ih imamo, ne možemo otpuštati djelatnike, nastojat ćemo sačuvati svako radno mjesto,  morat ćemo smanjivati broj ljudi prirodnim odljevom u mirovinu, ali neće biti otkaza

U izlaganju je otkrio kako  je „stabilizaciju poslovanja spriječio pad cijene lijekova i smanjena kupovna moć građana“, tako da će biti sve teže opstati, a naročito je istakao vrlo tešku situaciju ljekarničke jedinice u Preku, o čijoj će se budućnosti morati  razgovarati i pokušati spasiti kao što se spasila Ljekarna na Voštarnici prebacivanjem na Bokanjac.

To je bio dobar poslovni potez koji će nam pomoći da lakše preživimo,  kazao je u podnošenju izvješća na kolegiju župana, Božo Čolak. Inče, zdravstvena ustanova Ljekarna Zadar u svom sastavu ima 8 ljekarničkih jedinica: šest u Zadru, 1 u Preku, a jedna se nalazi u centru Benkovca.

Dožupan Rudolf Dvorski skup je alarmirao navodeći upitnim opstojnost projekta Ryan air izvijestivši kako je vladino Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima u ponedjeljak Zračnoj luci Zadar odbilo zamolbu o otkazivanju obvezne isplate većeg dijela dobiti u državni proračun RH.

Naime, većinu dobiti Zračna luka sada mora isplatiti u državni proračun, što će nama uvelike otežati poslovanje, ali i dovesti u pitanje opstojnost projekta. Zračna luka je bila spremna uložiti dio svojih sredstava, odnosno uključiti se u promidžbu u koju do sada nije bila uključena,  rekao je zamjenik župana.

Kolega mu, zamjenik župana Božidar Longin, upoznao je pak s tim da su se predstavnici venecijanske tvrtke „Venezia Terminal Passeggeri“, koja surađuje sa 49 cruiserskih kompanija jučer sastali s njim, gradonačelnikom Zadra Božidarom Kalmetom i predstavnicima Lučke uprave Zadar.

Poduzetni gosti su iskazali zanimanje da luka Gaženica postane „home port” za brodove na kružnim putovanjima i bili oduševljeni mogućnostima koje pruža buduća luka.

Poslali su nam u Lučku upravu Zadar ponudu, poprilično su zainteresirani, uostalom kao i neki drugi ulagači ali upravo Veneciji gori pod nogama budući da oni imaju poteškoća s istisninom, brodovi su limitirani, i moraju doći k nama. Treba znati da samo Venecija ima godišnje dva milijuna kruzerskih putnika. Ono što su oni vidjeli u posjeti Gaženici ostali su fascinirani gatovima, mogućnostima ulaska i izlaska, fascinira ih posebno kameno dno jer troše milijune eura na odmuljavanje podmorja. Fascinirala ih je i dubina 10-15 metara na svim gatovima, kao i infrastruktura, blizina autoputa i aerodroma. Našu destinaciju prepoznali su kao idealnu destinaciju, broj jedan i iskazali veliki interes koji će onda potaknuti i druge ulagače s kontinenta. Utakmica će biti interesantna, zaključio je Longin na kolegiju župana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...