The Economist: Poplave ujedinile bivšu Jugoslaviju

Velik dio Srbije, Bosne i istočne Hrvatske je pod vodom. U samo nekoliko dana napadalo je kiše kao da je padala puna tri mjeseca, zbog čega bi i najspremnija država bila u nevolji. Izgleda da su sustavi za hitne intervencije dobro reagirali u Srbiji i Hrvatskoj, ali nešto slabije u BiH, piše The Economist.

Pomoć ugroženim područjima stiže iz cijele regije, od ostatka Europe, Rusije, Izraela, Turske.

Trauma od poplave izazvala je val solidarnosti širom bivše Jugoslavije, piše The Economist. Hrvatski i slovenski vojni helikopteri poletjeli su u spasilačke misije u BiH. Poslani su i vojnici iz Crne Gore i Makedonije, a novac se također prikuplja u obje zemlje. Srpska vojska ima samo osam transportnih helikoptera, od čega ih šest datira iz doba Tita.

Deseci tisuća volontera pomažu u cijeloj regiji, grade brane, prikupljaju pomoć. U Obrenovcu, u Srbiji, i azilanti iz zemalja kao što je Sirija pomažu u spašavanju stanovništva.

The Economist navodi kako se javio strah od brojnih eksplozivnih naprava koje su iz okolnih sela i naselja nanijele bujice vode i klizišta.

Iako se voda počela povlačiti, u nekim područjima postoje strahovi od više udara koji dolaze niz Savu, rijeku koja označava granicu između Hrvatske i Bosne i ulijeva se u Dunav. Dalje Dunavom, između Rumunjske i Bugarske, koje su pretrpjele samo manje poplave do sada, udar se očekuje između 22. i 23. svibnja.

Za sada su svi koncentrirani na spašavanje života. No uskoro će se postavljati pitanja zašto je u disfunkcionalnoj državi BiH operacija spašavanja bila tako rascjepkana; volonteri su se sami organizirali. U Srbiji pak ljudi žele znati zašto vlasti nisu shvatile ranije koliko je opasna situacija u Obrenovcu. Nekoliko sati nakon što je ljudima rečeno da ostanu u svojim kućama, postalo je jasno da će morati biti evakuirani, piše The Economist.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve i drugih viših crkvenjaci iskoristili su ove poplave za napad na lezbijske i gay zajednice u zemlji, kao i na Conchitu Wurst, koja je pobijedila na ovogodišnjem Eurosongu. Oni tvrde da su poplave Božja kazna za njihove grijehe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...