Tuže državu zbog naplate baterija za slušne aparate!

Ministar zdravlja dobit će peticiju za ukidanje naplate baterija za slušne aparate, a država tužbu Ustavnom sudu. Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, u suradnji s HHO-om, tražit će ocjenu ustavnosti odluke kojom se baterije za slušne aparate naplaćuju starijima od 18 godina.

Te su baterije, podsjetimo, donedavno bile besplatne za sve nagluhe neovisno o njihovoj dobi ili ikojem drugom kriteriju budući da slušni aparat jednostavno nema funkciju bez baterija. Na tu odluku HZZO-a reagirao je ministar zdravlja Rajko Ostojić i odlučio plaćanja poštedjeti one do 18 godina i one na redovitu školovanju. Otpočetka su pak baterije ostale besplatne za osobe s umjetnom pužnicom, a u međuvremenu je i spomenuta odluka ministra promijenjena tako da će i djeca baterije besplatno imati samo iduća tri mjeseca. Cijela zbrka izrodila je na kraju prilično krnje rješenje kojim je, poručuje Mirjana Juriša iz Saveza, učinjena diskriminacija unutar populacije gluhih i nagluhih osoba.

– Pripremamo ustavnu tužbu, a peticiju provode mladi iz naše udruge. Kada HZZO izađe iz riznice očekujemo da će se narušiti još mnoga prava zato što se radi o čistom biznisu, a ne o tome da se u obzir uzima socijalni moment iako smo socijalna država. Možemo razumjeti da je država u takvom stanju kakvom jest, ali ne vidimo razlog da se tako diskriminira, objašnjava Mirjana Juriša dodajući da u svojem nastojanju imaju i podršku struke odnosno liječnika. Kako kaže, liječnici su im spremni dati podršku u pisanom dijelu akcije i obrazložiti zašto su baterije nužne. Trošak kupnje baterija za slušni aparat veći je od okvirnih tisuću kuna godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...