U akciji Crveni križ, Caritas, stranke, trgovački centri, studenti, branitelji, čitav Zadar…

Istočni dio Hrvatske zadesila je tragedija velikih razmjera. Stoga smo svi pozvani, koliko god možemo, pomoći stanovnicima ugroženih područja ublažiti posljedice katastrofe i sanirati štete čija je dimenzija već sada nesaglediva.

Upravo s tim ciljem gradonačelnik Božidar Kalmeta i župan Stipe Zrilić sazvali su izvanrednu konferenciju za medije u Domu županje na kojoj su pozvali građane na prikupljanje i pružanje svih oblika pomoći ugroženim zemljacima, ali i susjedima.

Kalmeta je istaknuo da je Grad žurno uplatio 50 tisuća kuna na poziv iz Vinkovaca.

Ljudi me zaustavljaju i pitaju kako mogu pomoći, na koji način, gdje uplatiti i mnogi žele otići na teren, kazao je Kalmeta.

Isti je iznos uplatila i Zadarska županija, dodao je i župan. Pozvali su sve ostale jedinice lokalne samouprave da se uključe u prikupljanje pomoći koja je organizirana u skladištima HCK-a. U cilju objedinjavanja svih humanitarnih aktivnosti, u gradskoj upravi održan je i sastanak Koordinacije za pomoć poplavljenim područjima. Sastanku su nazočili: predstavnici Grada Zadra, Crvenog križa, Caritasa, Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru, braniteljskih udruga, Obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar i Volonterskog centra Zadarske županije i donijeli niz za akciju bitnih zaključaka i preporuka.

Pozivamo sve građane da se pridruže humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći poplavljenim područjima. Novčana sredstva mogu se uplatiti na: broj računa Hrvatskog Crvenog križa za pomoć Hrvatskoj – IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08 i donacijama putem telefona na broj 060 9011 (6.25 kn, PDV uključen), kao i on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa, broj računa Hrvatskog Caritasa – IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175, no i on-line uplatama na http://www.caritas.hr, poručio je Zrilić i prenio preporuku trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada Zadra, ali i svim ostalim institucijama i pojedincima da se uključe u pružanju pomoći i uplatama.

Pored novčanih priloga, pojedinci, institucije i tvrtke imaju mogućnost pomoći prikupljajući hranu i druge potrepštine u koje ulazi nekvarljiva i konzervirana hrana, brašno, šećer, ulje, pitka voda, higijenske potrepštine, pelene, hrana za djecu, mlijeko u prahu, hrana za dijabetičare, donje rublje, deke, plahte, svjetiljke i baterije, topla odjeća i obuća…, naglasio je Boris Gakac, ravnatelj GO HCK-a.

Mjesta prikupljanja su: Crveni križ, Ljudevita Posavskog 4, Relja, od 8 do 18, tel. 211 – 204; Caritas, Franje Tuđmana 24, Novi Kampus, od 7-20, tel. 316 – 710, Udruge studenata i Studentski zbor na tri lokacije: Narodni trg, Sveučilište na rivi i Novi Kampus. Donatori će u određenim trgovinskim centrima moći kupiti gore navedene potrepštine i predati ih volonterima Volonterskog centra Zadarske županije koji će tamo biti nazočni i prepoznatljivi. Trgovinski centri s kojima je za sada postignuta suradnja su: Trgovinski centar Relja, Trgovinski centar Lidl i Trgovinski centar Supernova.

Postoji mogućnost proširenja o čemu će građani biti na vrijeme obaviješteni idućih dana.

Ukoliko se ukaže potreba, Grad Zadar osigurao je smještaj za određeni broj djece, trenutno njih 20, u hostelu na Puntamici, a pregovara se i sa TN Zaton u korištenju slobodnih kapaciteta, poput onih u tamošnjim kamp kućicama. Mole se vlasnici stanova, soba i apartmana da se jave Crvenom križu, Caritasu ili u gradsku upravu ukoliko bude potreba za dodatnim smještajem evakuiranika. Također se i sekcija prijevoznika pri Udruženju obrtnika Zadar stavila na raspolaganje za osiguranje besplatna prijevoza prikupljene pomoći prema sabirnom centru u Vinkovcima, ali i na druga odredišta unutar ugrožena područja.

Pritom, sa sekcijom prijevoznika potrebe bi trebala usmjeravati Gradska organizacija Crvenog križa. HGK Zadarske županije koordinirat će aktivnosti pomoći svih gospodarskih subjekata i banaka s područja Grada Zadra. U humanitarnu akciju uključuju se i zadarske braniteljske udruge s najrazličitijim oblicima poći, a napose su spremni pomoći u raščišćavanju poplavom pogođenih slavonskih mjesta.

Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić uputio je poziv sugrađanima, ljubiteljima sporta, naročito igre pod obručima, naravno poglavito navijačima KK Zadar da dođu na košarkašku utakmicu između toga kluba i KK Cibona, u srijedu 21. svibnja, na Višnjiku,  u 20 sati, budući da će kompletan prihod inkasiran prodajom ulaznica biti uplaćen za pomoć stradalima u poplavama.

Pomoć u  režiji koordinaciji gradske uprave može se donijeti u skladište Caritasa u vojarni Franka Lisice, u Novi kampus ili na Trgu, gdje prikupljaju studenti iz nekoliko udruga.

Prikupljanje pomoći odvija se i izvan Zadra u sljedećim centrima, odnosno skladištima Crvenog križa: Biograd, Trg hrvatskih velikana 2, od 8 do 15:00, Benkovac, Petra Zoranića 5a, od 8 do 18:00, Obrovac, Ante Starčevića 1/1, od 8 do 14:00, Pag, Vela ulica 12, od 8 do 15:00 i Gračac, Školska 10, od 8 do 20:00.  Prikupljanje se odvija i u skladištu Caritasa, Dr. Franje Tuđman 24, Zadar između 7 i 20:00.

Prema zahtjevima s terena potreba je najveća za: vodom za piće, dekama, higijenskim potrepštinama i trajnim namirnicama. Također su pozvani svi koji mogu pomoći stanovnicima područja ugroženih poplavama u Srbiji i BiH. Donacije se mogu uplatiti na sljedeće brojeve računa: Crveni križ za pomoć BiH – IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05, i za pomoć Srbiji – IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07.

Ukoliko građani Zadra imaju problem za odvoz pomoći od njihovih domova do Caritasa ili Crvenog križa, u tome će im pomoći braniteljske udruge Zadarske županije koje su u tu plemenitu svrhu navele kontakt brojeve telefona.

  1. Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata zadarske županije- Grigora Viteza 1 kontakt 023 230 028
  2. Udruga Hvidr-a Donat Stjepana Radića 11c kontakt 098 166 0113
  3. Udruga roditelja poginulih branitelja Zrinskofrankopanska kontakt 305 406
  4. Udruga hrvat.ratnih veterana Hrvatski domobran, Kralja Stjepana Držislava 10, kontakt 091 260 8995
  5. Udruga udovica hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, kontakt 098 422 390
  6. UHDDR Zadarske županije kontakt 315 546
  7. UHBOPTSP Zadarske županije, Molatska bb, kontakt 098 973 6944
  8. Udruga Hrvatskih civilnih stradalnika, Trg Petra Zoranića 1, kontakt 098 940 9998
  9. HRVI STjepana Radića 11c, kontakt 098 422 390
  10. UDHRM ZADAR,kontakt 099 860 8401-332 464 Put Denisa Špike2, bivša Put Dikla 2.

Inače, nakon obilaska poplavljenih područja predsjednice stranke Ruže Tomašić i stranačkih čelnika HSP dr. Ante Starčevića također je odlučila sva financijska sredstva predviđena za završni dio kampanje utrošiti za kupovinu potrepština ugroženima.

Iz navedenih razloga otkazan je posjet predizbornog skupa HSP AS u Zadru planiran za 21. svibnja. Podupiratelje političke udruge su izvijestili da u stranačkim prostorijama u ulici Madijevaca 6 prikupljati pomoć za stradale u poplavama.  I to između 7:00 i 21:00 sati od utorka 20. svibnja do petka 23. svibnja.

Isto tako i GO SDP-a Zadar organizira humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavljenim područjima. Donacija se može donijeti u prostore stranke na Trgu pet bunara u jutarnjim satima ili poslijepodne od 18 do 20:00.

I na koncu ponovimo, kako su portali Antena Zadar i DrnišNEWS, oba u sklopu medijske kuće Antena Zadar, odlučili sav prihod iz marketinških sredstava ostvaren u svibnju, u 100-postotnom iznosu uplatiti u korist Crvenog križa, kao pomoć stradalima u poplavljenim područjima Hrvatske i susjednih zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...