U Arbanasima bogat program proslave Dana Gospe Loretske, procesija, slikanje…

U sklopu višednevnih događanja Dani Gospe Loretske 2014. u Arbanasima kod Zadra upriličeno je više kulturnih manifestacija. Ovim priredbama slavi se 288 godina dolaska zadarskih Arbanasa iz Barske u Zadarsku nadbiskupiju. Sve ove priredbe odvijaju se u organizaciji Društva zadarskih Arbanasa, vrlo agilne Udruge koju vodi gosp. Enio Grdović.

U ponedjeljak 5. svibnja 2014. godine upriličena je priredba pod zajedničkim naslovom “Zadarski Arbanasi i prijatelji”. Pred mnogobrojnom publikom nastupili su književnik Tomislav Marijan Bilosnić, autor mnogih zadarskih povjesnica, s istoimenom temom. Mario Vidaić iz Udruge glagoljaša Zadar govorio je o svećenicima i župnicima mjesta Crno i Dračevac kroz povijesne dokumente; Željko Kolić,dipl. inž. arh. iznio je crtice iz glagoljaške povijesti Bokanjca, a Željko Perović, dipl. inž građ. govorio je  o arbanaškim učiteljima i Preparandiji u Arbanasima, dok je Dario Tikulin, voditelj Čekuljice za glagoljsku knjigu Zmajevich, iznio svoja viđenja o arbanaškim prezimenima, odnosno o staroj iliričkoj oznaci rodova. U programu, koji je vodio Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa, s popularnim arbanaškim napjevima nastupio je i tri “Fontana”.

U četvrtak 8. svibnja upriličeno je svečano predstavljanje prvog hrvatskog prijevoda drame “Nita” arbanaškog i hrvatskog književnika Josipa Vladovića Relje, profesora i domoljuba iz Zadra. Pred dupkom ispunjenom salom Gradske knjižnice u Arbanasima nastupili su Marina Raspović Prekpalaj, prevoditeljica ovog djela na hrvatski jezik, prof. dr. Isak Shemaq sa Sveučilišta u Prištini, najbolji poznavatelj Reljina djela, prof. dr. Igor Radeka sa Sveučilišta u Zadru koji je govorio o Reljinom pedagoškom i kulturnom radu, dok je moderator priredbe bio novinar Šenol Selimović. U programu su sudjelovali i glumci Ivana Begović i Vinko Radovčić, koji su vrlo sugestivno izveli nekoliko scena iz Reljine drame “Nita”. Priredbi je nazočilo i više poznatih političara i kulturnih djelatnika iz Prištine i Zadra, predvođenih s veleposlanicom Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj, njenom ekselencijom Shkëndije Geci – Sherifi. Na kraju priredbe Udruga Albanaca Zadarske županije dodjelila je zaslužnima Zahvalnice povodom organizacije kulturne manifestacije Dani Gospe Loretske. Tomislav Marijan Bilosnić, kao predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika Zadar, pozdravio je skup podijelivši uzvanicima prigodne poklone.

Za utorak 13. svibnja najavljeno je predstavljanje knjige o Šimi Relja, a potom 15. svibnja gostovanje uglednih albanskih književnika Muje Buçpapaja iz Tirane (Albanija) i Mustafe Spahiu iz Skopja (Makedonija), kad će biti predstavljena Buçpapajeva zbirka pjesama “Nevidljiva pobjeda” u prijevodu Pabla Bilosnića na hrvatski jezik.

Dani Gospe Loretske 2014. završit će izložbom fotografija tradicionalne procesije s kipom Gospe Loretske kroz Arbanase, snimljenih tijekom posljednjih 45 godina. Izložba “U sjeni Gospe” bit će otvorena od 1. do 15. lipnja 2014. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...