U Bokanjačkom gaju i na Musapstanu prikupljeno 49 tona otpada i smeča!

Unatoč lošim vremenskim uvjetima,ekološka akcija Zelena čistka koja se održala  26. travnja, okupila je gotovo stotinu Zadrana koji su zajedničkim snagama čistili područje Zadra i okolice, izvijestili su iz organizacijskog odbora. Pri tome su upoznali i s rezultatima hzvale vrijednog događanja, koje su oicijenili odličnim ocjenama.

Djelatnici tvrtke „Čistoća“  te zadarski volonteri  na području „Musapstana“ i „Bokanjačkog gaja“, sakupili su čak 49 tona otpada. Na kritičnom području „Bokanjački  gaj“ prikupljeno je 43 tone smeća, dok je na Musapstanu sakupljeno pet tona otpada, istakla je Petra Mičić Garibović – koordinatorica „Zelene čistke“ za Zadar.

U “Donatovu gradu” je očišćeno tako preko 250 metara kubičnih, ilegalno odloženog otpada. Također, čišćenju su se odazvali svi učenici područne škole Petrčane, na čelu sa učiteljicom Žaklinom Colić i učiteljem Brankom Čolakom, kao i Đački dom na Voštarnici, gdje je sakupljena jedna tona otpada.

Kompletna akcija održana u suradnji Grada Zadra, Hrvatskih šuma, Čistoće, Liburnije i udruge „Eko-Zadar“, u sklopu svjetske akcije “Let’s do it! World Cleanup 2014.”, najveće ekološke akcije kojom su čišćena divlja odlagališta otpada, a koja je  u cijeloj Hrvatskoj  ujedinila tisuće volontera. Ciljevi  akcije “Zelena čistka” bili su  osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada, podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, kao i važnosti očuvanja okoliša, prirode i planeta i u konačnici –  čišćenje ilegalno odloženog otpada.

U Sukošanskom podmorju, u sklopu akcije je prikupljena jedna tona otpada koju su očistili ronioci iz Sukošana, dok je u Biogradu tridesetak volontera uz organizatore –  udrugu “Hippocampus“ također prikupilo veliku količinu otpada.

Radi loših vremenskih uvjeta, pripadnici 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne Zemunika odgodili su čišćenje Velebita uz pomoć helikoptera Mi-8 MTV.  Akcija će se održati kroz ovaj tjedan a javnost će biti obaviještena o rezultatima čišćenja.

Na Zelenoj čistki nije nedostajalo ni raznih događanja, koja su se prestankom kiše ipak uspjela održati. Naime, Kyudo klub „Yumi“ je pokazao klasično japansko streličarstvo pa su  posjetitelji imali priliku u rukama držati luk i strijelu, ali i probati ovu zanimljivu vještinu s dalekog istoka. Također, kuhar Renato Kraljev pripremio je jelo za volontere, a na “Čistku” su dojahali i članovi konjičkih klubova „ Kasko” i “Epona“. Doprinos čišćenju dali su i učenici  i učitelji OŠ Šime Budinića na čelu sa ravnateljem Ivanom Čularom, a „Zelenu čistku“ podržao je i zadarski gradonačelnik, Božidar Kalmeta, koji je pak odslušao predavanje Dr. Mladena Antišina, na temu prehrane i zdravog življenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...