U Ninu predstavljen moderan pristup u oblikovanju tradicionalnog dalmatinskog vrta

U Ninu su pokrenute mnogobrojne su aktivnosti koje provode gradske službe i turistički djelatnici s ciljem osvajanja što većeg broja bodova i osvajanju Zlatnog cvijeta Europe 2014.

Tako se u prostorijama Barokne kuće održalo stručno predavanje na temu „Suvremeni pristup u oblikovanju tradicionalnog dalmatinskog vrta” u organizaciji Turističke zajednice Nina. Predavanje je dio akcijskih radnji u sklopu kandidature grada Nina za osvajanje prestižne nagrade Zlatni cvijet Europe – ENTENTE FLORALE EUROPE 2014.

Krajobrazne arhitektice Zdenka Stulić i Ivana Kurta građane su stručnim savjetima naučile o tome kako sačuvati tradiciju dalmatinskog vrta. Inače su se ove dvije vrijedne arhitektice uključile kao volonterke u aktivnosti oko Zlatnog cvijeta, kazuje nam Marija Dejanović, direktorica TZ Nina.

Predavačice su pak poručile da su vrtovi u Dalmaciji spoj kulture, klime i načina života. Tradicionalni dalmatinski vrt verzija je proširenog dnevnog boravka koji može imati razne funkcije, pristupačnu, reprezentativnu, rekreacijsku, zonu dječje igre, a sve ovisi o afinitetima korisnika. Uz praktične savjete polaznici su mogli saznati kako izgleda tipični vrt u Dalmaciji, elementi oblikovanja i mediteranske biljne vrste kraja.

Naglasak je bio na tradiciji, autohtonim kulturama, načinu sadnje i održivosti flore, pri čemu je naglašeno kako je danas vrt kutak za odmor i boravak na svježem zraku pa je stoga bitno koje boje u njemu prevladavaju dok na odmet nisu ni lijepi arhitektonski elementi. Tradicionalni materijali koje je poželjno upotrebljavati su kamen ili beton, najotpornije biljke na buru su tamaris i pitospor, a kao  prirodni pesticid unutar vrta  mogu se posaditi buhač i kadulja. Glavni cilj predavanja bio je kako povećati znanje kod građana oko izbora materijala i arhitektonskih elemenata u skladu s podnebljem i kako održati okoliš kuće u duhu dalmatinskog tradicionalnog vrta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...