U Novalji održana 3. radionica “Master plan turizma”, tematska podjela Grada na više “priča”

U hotelu Liburnija održana je 3. strateška radionica  „Akcijski plan turističkog razvoja Grada Novalje“ na kojoj je Institut za turizam, koji je angažiran za izradu Master plana turizma, izlagao viziju i prijedloge razvoja, a građani Novalje kao sudionici izlaganja i radionice aktivno bili uključeni svojim viđenjima i prijedlozima.

Ključne teme radionice bili su projekti, prioriteti, nositelji i vremenska dinamika provedbe plana. U svom iscrpnom izlaganju dr. Neven Ivandić iz Instituta za turizam istaknuo je kako se radi o strateškom planu kojim želimo doći do održive budućnosti Novalje i njime pomiriti različite interese, pri čemu je najvažnije prepoznati prioritete kako bismo svi zajedno mogli krenuti u njihovo realno ostvarivanje, a  naglasio je i da…

… resursi Grada Novalje imaju potencijal za daljnji razvoj  turističke ponude, pa turistima trebamo pružiti višednevni zanimljiv odmor, visokosadržajni turizam u kojem će svoje mjesto pronaći aktivan odmor, opuštajući odmor u prirodi,  ponuda agroturizma i malih obiteljskih hotela, ali i party odmor uz klupsku scenu. Drugim riječima, turističkom tržištu treba pružiti različite vrste odmora kako bi se privukao širok segment tržišta, pojasnio je Ivandić i kao bitnim istaknuto povećanje smještajnih kapaciteta malih obiteljskih hotela, kao i hotela s četiri i više zvjezdica,  uspostavljanje novih atrakcija i turističkih zona u vlasništvu grada. Također i povećanje kvalitete usluga hrane i pića, aktiviranje poljoprivrede poticanjem autohtone poljoprivredne proizvodnje, reguliranje buke na Zrću, tematiziranje ponude, poboljšanje sigurnosti i prometa.

Između ukupno četrdeset predloženih projekata razmatrat će se i izdvojiti desetak ključnih, odnosno definirati prioriteti i krenuti u njihovu provedbu. Prema riječima gradonačelnika Ante Daba, bitna je organizacija, zatim definiranje prioriteta, ali i kadrovi i sredstva.

Vijeće za monitoring operativno će pratiti Masterplan, a njega će činiti neovisni predstavnici Grada i struke, prije svega Institut za turizam, koji bi se i dalje angažirao oko provedbe ovog za Novalju važnog master plana razvoja turizma. Krajem ljeta pred javnost će se donijeti cjeloviti dokument, ali to neće biti završni dokument budući da je bitno saznati mišljenje javnosti i uključiti prijedloge građana. Svi se moraju aktivno uključiti, istakao je gradonačelnik i poručio kako iz svega treba maknuti politiku i iznijeti svoj stav jer će ovaj dokument promijeniti Novalju kao turističku destinaciju već kroz idućih deset godina.

Akcijski plan sastoji se od image projekata, turističke infrastrukture, turističke suprastrukture i upravljanja destinacijom, a svakako su zanimljivi image projekti koji kao prijedlog navode uređenje poteza Zrće-Caska-Vidalići, Arheološki centar Caska, Lunjske maslinike, Projekt Vrtić, adaptaciju hotela Liburnija na višu kategoriju hotela s četiri zvjezdice, tržišno aktiviranje zone Vidalići, izgradnju malih hotelskih objekata izvan morskog područja na potezu Novaljskog polja i širem području Luna, nadalje centre adrenalinskih aktivnosti na području Metajne i plaže Jadra.

Izmjene i dopune prostornog plana izdvojene su kao ključan projekt budući da je veliko ograničenje usitnjenost vlasništva terena. Novi prostorni plan adresira i probleme arheoloških nalazišta, parkova, pješačkih staza i ostalih bitnih lokacija koje ulaze u prostorni plan.

Govoreći o turističkom doživljaju, područje grada Novalje podijeljeno je u više različitih turističkih segmenata i „priča“.

Tako je kao ishodište definirano područje Novaljskog polja, avanturi je namijenjen sjeverni dio otoka, za oazu su predviđena područja uvale Stare Novalje i plaže Babe – Mihovilje, a područje raja bilo bi ono prema Lunu, dok je Novalja zamišljena kao mjesto susreta. Sve je usmjereno prema kvalitetnijem odmoru visoke kvalitete privatnog smještaja, uz dodatne aktivne sadržaje kao što su biciklističke staze, uz mapiranje postojećih te izgradnju i trasiranje novih staza, uz popratne sadržaje te osmišljavanje aktivnog odmora i adrenalinskih aktivnosti koje uključuju bogat cjelodnevni odmor korisnika.

Analiziralo se i upravljanje kvalitetom ponude na potezu Zrće – Katarelac pri čemu je naglašeno kako Zrće, po kojem je Novalja poznata kao vrhunski zabavna destinacija visokokvalitetnog party odmora, mora biti jedno od nositelja turizma gdje će se spojiti javni i privatni interesi, uz jačanje komunalne infrastrukture, ali i definiranje okvira uređenja, korištenja prostora, sigurnosti i poslovanja objekata.

Predviđen je i centar za posjetitelje, pretvaranje turističke zajednice u destinacijsku menadžment organizaciju i u konačnici povećanje kvalitete kadrova u privatnom smještaju i javim službama vodeći računa o mladima u zajednici  i kvalitetnoj edukaciji.

U sklopu izrade Master Plana turizma Grada Novalje – Strateški plan destinacije do 2025. godine, dosad su pred stanovnicima Grada Novalje održane sve tri predviđene strateške radionice na kojima su upravo građani, kao, kako je istaknuto, najvažniji sudionici turističkog razvoja Novalje, aktivno iznosili svoje primjedbe i prijedloge pa time onda i aktivno sudjelovali u izradi finalnog dokumenta.

Tako se i nakon predstavljanja projekta otvorila konstruktivna rasprava na kojoj su se povukla pitanja uređenja kanalizacije, izgradnja luke i marine, rješenje komunalnog standarda, zbrinjavanje otpada, uključivanja vikendaša u dolaske u vansezonskom i zimskom periodu, osnivanje sadržajnog centra, problem usitnjenosti zemljišta, donošenje novog prostornog plana, prepoznavanja zajedničkog interesa građana, problem party boat koji izlazi iz zone i koji nagovještavaju novi trend zabave, novi prostorni uvjeti i koncept gradnje kvalitetnijeg turističkog smještaja.

Aktivno sudjelovanje stanovnika Novalje, od kojih je većina po nekoj osnovi u izravnoj vezi s turizmom i samim time itekako zainteresirana za turistički razvoj i unapređenje destinacije, ukazuje na potrebu ovakvih radionica i stvaranje nove prakse izlaganja i komuniciranja, koja se do sada nije provodila, ali je svakako nužna. Iako je nositelj Master plana razvoja turizma izvršna vlast Grada i Gradsko vijeće, njegovi sudionici su i stanovnici Novalje te uspješnost ovog projekta, nema nikakvih sumnji, ovisi o svima njima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...