U Ravnim Kotarima proizvode se kvalitetna vina, ali nedovoljna dometa s obzirom na potencijal

Može se reći da se na tom prostoru tradicionalno proizvodi jako kvalitetno vino, ali isto se tako može kazati da ni proizvođači ni potrošači ni struka nisu zadovoljni dometom svih tih vina. Naročito s obzirom na postojeći potencijal, složili su se bez zadrške nazočni na tribini priređenoj u Gradskoj knjižnici Benkovac.

„Gospodarska evaluacija autohtonih i introduciranih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) u uvjetima Ravnih Kotara“  i „Mogućnosti proizvodnje desertnih vina u sjevernoj Dalmaciji“ nazivi su naime dva projekta čije su rezultati tom prilikom na skupu predstavljeni prisutnim vinarima, ljubiteljima vina i zainteresiranima.

Na početku prezentacije ih je pozdravio Daniel Segarić, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije, ističući kako se radi o trogodišnjim projektima koje financira Ministarstvo poljoprivrede, a sufinancira Zadarska županija.

O sortama vinove loze zadarskog područja i mogućnosti njihova iskorištenja govorio je pak prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je kazao kako zadarsko područje ima dugu vinogradarsku povijest i da se u posljednjih desetak godina intenzivno poradilo na podizanju novih nasada.

Intenzivno se radi na tom području, introduciraju se nove sorte i sada se može reći da se proizvode izuzetno kvalitetna vina, no s čijom dometima nikako ne smijemo biti zadovoljni budući da na našeg prostoru vinogradi imaju fantastičan potencijal. Pojavljuju se posljednjih nekoliko godina nova imena i novi vinari, opremaju se i moderniziraju podrumi, dakle imamo kvalitetu i uvjete, a sve što sada trebamo jest kako bi se to nogometnim rječnikom kazalo, posložiti pravu momčad, odrediti taktiku i postići dobar rezultat,  naglasio je slikovito Maletić, koji je također govorio o mogućnosti proizvodnje desertnih vina.

Projekt je to koji traje dvije godine, ali čija je tradicija proizvodnje desertnih vina na Mediteranu dosta duga. No, na žalost, u Dalmaciji, osim tradicionalnog prošeka nije bilo većih pokušaja u proizvodnji ovih vina. Stoga je cilj projekta ispitati mogućnosti proizvodnje desertnih i aromatiziranih vina kod nas i probati pojednostaviti vinifikaciju prosuđenog grožđa kako bi se proizvodnja učinila jednostavnom i prihvatljivom većini proizvođača, upoznao je ugledni profesor Agronomskog fakulteta.

Nakon obje prezentacije organizirana je i degustacija brojnih ponuđenih vina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...