U Sv. Stošiji otvoreno 9. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, njezino deveto izdanje, svečano je sinoć u katedrali Sv. Stošije otvorio zadarski gradonačelnik, Božidar Kalmeta.

Program, a time i manifestacija, započeo je himnom koju su za ovu prigodu otpjevali HGPD Zoranić kojim je ravnano Jurica Šoša.

Iznimnom glazbenom manifestacijom Zadar želi ostati dostojan svoje glazbene prošlosti, a ona je uistinu bogata i po mnogočemu jedinstvena. Tradicija organiziranog zborskog pjevanja u našem gradu stara je preko 120 godina i upravo smo proslavili 105. rođendan Hrvatskog pjevačkog i glazbenog društva Zoranić, kazao je „poteštat“ iskazujući dobrodošlicu glazbenicima i svim ljubiteljima zborskog pjevanja dodajući da ćemo ovom prigodom imati radost upoznati djelovanje još jednog zadarskog zbora – Condura Croatica.

Nakon pozdravne riječi, publika je uživala u koncertu Cappelle Zinke i Cappelle Odak – ženskom i mješovitom zboru iz Zagreba pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić. Na programu je bila sakralna glazba i to iz pera K. Odaka, S. Rahmanjinova, G. Fauréa, V. Vavilova, G. Selmeczija, J. Tavernera, A. Pärta…

Kao solisti nastupili su Sven Jagarinec, sopran i solist Zagrebačkih dječaka, Anabela Barić, sopran, Anamarija Žugić, alt, Kirka Klišmanić – Mrak, alt, Franko Klisović, tenor i Fabijan Komljenović. Ženski zbor Cappella Zinka pobjednik je posljednjeg zadarskog natjecanja, a uz Cappellu Odak, višestruko nagrađivan u zemlji i u Europi. Oba zbora osnovala je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i stručnjakinja za zborsko dirigiranje, Jasenka Ostojić, u sklopu društva Collegium pro arte, inače dirigentica.

U punoj katedrali osim Zadrana, otvaranje su sa zanimanjem popratili i brojni turisti, kao i sami sudionici u jednom internacionalnog nadmetanja i kulturnog događanja – svih osam zborova iz Slovenije, Mađarske, Švedske i naravno – RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...