U Viru nikada više turista, “bodulima” pred vratima rekordna sezona!

Predsezonski rezultati uvijek su dobra i počesto prilično točna najava uspjeha ili neuspjeha turističke sezone, a to onda znači i kako bi ne bude li izvanrednih okolnosti, nadolazećeg ljeta Vir mogao „potući“ sve rekorde u vlastitim turističkim statistikama. Prema statističkim podacima Turističkog ureda TZO Vir, naime, zabilježenima 15. svibnja, na Viru se u predsezoni u odnosu na isto razdoblje lani bilježi značajan rast broja ostvarenih turističkih dolazaka i noćenja.

U ovom periodu ostvareno je ukupno 4. 187 turističkih dolazaka, što predstavlja povećanje za 56,34 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a istodobno se broj turističkih noćenja povećao za 41.91 posto, uz ostvarenih 54.481 noćenja, ističu u Turističkoj zajednici Vira i navode kako je najznačajniji rast zabilježen u broju turističkih dolazaka domaćih gostiju koji se povećao za 79,50 posto s ostvarenim povećanjem za 53,02 posto u broju turističkih noćenja.

Istodobno je zabilježen rast broja posjeta stranih gostiju za 18,03 posto uz 4,35 posto veći broj ostvarenih turističkih noćenja. U tom periodu najviše je bilo domaćih gostiju koji su ostvarili ukupno 71,55 poto turističkih dolazaka i 83,22 posto turističkih noćenja. Na drugom mjestu po broju ostvarenih turističkih dolazaka i broja ostvarenih noćenja nalaze se Slovenci s udjelom 11,18 posto u turističkim dolascima i 5,43 posto u noćenjima. Na trećem i četvrtom mjestu po broju dolazaka nalaze se gosti iz Bosne i Hercegovine s udjelom 5,04 posto i Njemačke s 4,01 posto udjela.

Gosti iz ovih dviju zemalja zamijenili su mjesta u ukupnom udjelu po broju ostvarenih turističkih noćenja i to s 4,23 posto za njemačke i 2,29 posto za bosanskohercegovačke goste, a ukoliko se ovi podaci usporede s podacima iz istog razdoblja prošle godine struktura gostiju uglavnom se nije značajnije mijenjala, osim što su prošle godine gosti iz Mađarske držali četvrto mjesto u ukupnom broju ostvarenih noćenja, dok se ove godine nalaze na petom mjestu poretka.

Kod ostalih gostiju značajan broj dolazaka i noćenja ostvarili su Austrijanci, Česi, Slovaci, Talijani, Poljaci, Nizozemci…, nabrajaju u TZO Vir i zaključuju kako su ostvareni rezultati u prvom dijelu godine u skladu s trendom stalnog povećanja broja turističkih dolazaka i ostvarenih turističkih noćenja u proteklih nekoliko godina.

Ako je suditi prema rezultatima ostvarenima u predsezoni, ove bi se godine na Viru mogli oboriti novi turistički rekordi u sobama i apartmanima. Statistički pokazatelji svakako idu u prilog takvom optimizmu otočnih turističkih djelatnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...