U “Vodiču Državnog arhiva u Zadru”, možemo napokon tražiti istinu

U Gradskoj loži promoviran je u utorak navečer „Vodič Državnog arhiva u Zadru”, hvale vrijedno ostvarenje ugledne skupine arhivista. Pred brojnom publikom uvodnu riječ je uputio ravnatelj DAZ-a Ante Gverić, a vodič su predstavili glavni urednik izdanja dr. sc. Josip Kolanović, kao i recenzenti dr. sc. Melina Lučić i dr. sc. Miroslav Granić.

Djelo je tiskano u dva toma i rezultat je višegodišnjeg stručnog rada brojnih zadarskih arhivsta, među kojima su posebnu ulogu ostvarili urednici Frane Ivković, mr. sc. Dubravka Kolanović, Ankica Strmota i Denis Martinović.

[pullquote align=”left”]Djelo je tiskano u dva toma i rezultat je višegodišnjeg stručnog rada brojnih zadarskih arhivsta, među kojima su posebnu ulogu ostvarili urednici Frane Ivković, mr. sc. Dubravka Kolanović, Ankica Strmota i Denis Martinović[/pullquote]- Prvi dio govori o samoj ustanovi Državnog arhiva, njegovoj povijesti od osnutka 1624. do sada, drugi dio je posvećen pregledu zbirki i fondova. Tu su  javna uprava, pravosuđe, vojska,  svi segmenti života svrstani u kvalifikacije, možemo tražiti istinu koja nas zanima,  kazao je profesor Kolanović, vrsni arhivist i dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva.

U Vodiču su sistematizirano i po elementima međunarodnih normi obrađeni svi fondovi i zbirke Državnog arhiva u Zadru, a poseban značaj publikacije stoji u činjenici da u Hrvatskoj postoje još samo dva vodiča po arhivima, pa je ovim izdanjem dan izniman prilog arhivskoj struci. Njime su javnosti postali dostupni podaci o institucijama koje su stvarale gradivo, njihovom administrativnom ustroju, funkcijama, nadležnostima i djelatnosti u rasponu tisuću godina, povijesti i sadržaju fondova, ali i podaci o informativnim pomagalima, dopunskim izvorima i bibliografiji pojedinih fondova i zbirki.

Konkretno, imamo na jednom mjestu pisanu baštinu Zadra i Dalmacije, držim kako je ovo izuzetno dobar pokazatelj ostalim arhivima u Hrvatskoj kojim putem treba ići, poručio je pak ravnatelj Arhiva, Ante Gverić. Knjige su tiskane uz potporu Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Biograda n/M i vlastitim sredstvima DAZD-a.

U uvodnom dijelu Vodiča doneseni su i osnovni podaci o povijesti i ustroju Državnog arhiva u Zadru, arhivskoj knjižnici bibliografija o arhivu i arhivskim fondovima i zbirkama, kao i podaci o najznačajnijim cjelinama koje se čuvaju u Arhivu Zadar.

[pullquote align=”right”]U Vodiču su sistematizirano i po elementima međunarodnih normi obrađeni svi fondovi i zbirke Državnog arhiva u Zadru, a poseban značaj publikacije stoji u činjenici da u Hrvatskoj postoje još samo dva vodiča po arhivima[/pullquote]- Koji se sve dokumenti i spisi čuvaju u Zadru od 13. stoljeća do danas, možete konačno doznati na jednom mjestu, čulo se sinoć prilikom predstavljanja – Vodiča Državnog arhiva u Zadru, trećeg takve vrste u RH. Radi se o publikaciji na 1500 strana, podijeljenih na dva sveska što je rezultat četverogodišnjeg sustavnog rada na opisu gradiva i unosu podataka.

Tekst Vodiča je i osnova za unos podataka o Državnom arhivu u nacionalnom mrežnom programu ARHINET-a čime su podaci o fondovima Arhiva postali i virtualno dostupni zainteresiranim čitateljima.

Izrada Vodiča za arhivske fondove za svaki bi Arhiv trebao biti vrhunac i najsvjetliji trenutak rada jedne generacije arhivista. Kada se radi o arhivu kakav je zadarski onda je to i više od toga zbog vrijednosti i tisuću godina kroz koje je do današnjeg dana nastajalo gradivo o kojem skrbimo. Ne treba posebno naglašavati da je arhivsko gradivo u našim spremištima ravnopravan reprezentant povijesti grada poput rimskog Foruma ili Zlata i srebra o kojem skrbe sestre benediktinke, zaključili su promotori kapitalnog izdanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...