U Zadarskoj županiji u provedbi su projekti iz sredstava EU vrijedni 33 milijuna eura

Republika Hrvatska za nepuna dva mjeseca proslavit će svoju prvu godinu u Europskoj uniji. Zadarska županija kroz pred pristupno razdoblje, a osobito nakon ulaska RH u EU, trudila se pojačati aktivnosti na pripremi projekata za prijavu na natječaje za sredstva EU.

Neki su projekti već provedeni poput onoga Una Spring of Life, HANS, DAMAC, dok su drugi, a među njima i CITEK, u provedbi. Ukupna vrijednost projekata koji se trenutno provode, a Županija ja u njima nositelj ili suradnik, iznosi oko 33 milijuna eura.

[pullquote align=”left”]Ukupna vrijednost projekata koji se trenutno provode, a Županija ja u njima nositelj ili suradnik, iznosi oko 33 milijuna eura[/pullquote]Projekt CITEK, nositelja talijanske Regije Marche, započeo je s provedbom istoga datuma kada je RH ušla u EU, 1. srpnja 2013., a traje do konca 2014.. Glavni cilj projekta je promidžba uspostave mediteranskih, transnacionalnih i translokalnih sustava inovacija, uključujući sve dionike tzv. trokuta inovacija (javni, poslovni i strukovni sektori) gradeći na rezultatima prijašnjih projekata iz MED programa.

Sve to u svrhu širenja ideje na europskoj razini da bliska veza između internacionalizacije i inovacije predstavlja novu temeljnu značajku globalnih razvojnih procesa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.245.500,00, dok je Zadarskoj županiji alocirano 95.000,00 eura. Projekt se provodi uz 9 partnera iz Italije, Portugala, Španjolske, Slovenije, Francuske i RH.

[pullquote align=”right”]Makroregija je institucionalizirani okvir kroz koji je moguće jednostavnije identificirati i riješiti najvažnija zajednička pitanja[/pullquote]- Suradnja s Italijom za Zadarsku županiju je značajna jer je riječ o našim prekomorskim susjedima s kojima nas vežu i povijesne veze. Posebno je ona značajna sada u kontekstu Jadransko-jonske makro regije, čija integrirana razvojna Strategija uključuje sudjelovanje lokalne, regionalne, državne i europske razine vlasti kao preduvjet za, između ostalog, učinkovitije korištenje europskih fondova. Makroregija je institucionalizirani okvir kroz koji je moguće jednostavnije identificirati i riješiti najvažnija zajednička pitanja. Otvara ona i mogućnost jednostavnije suradnje na projektima, a koliko je suradnja značajna mislim da i nije potrebno isticati,  rekao Stipe Zrilić, zadarski župan.

Konferencija vezana za projekt CITEK –  inovativnost, suradnja i novi europski programi u Jadransko-jonskoj regiji i mediteranskom prostoru se priredila u prostorijama IMPACT Centra. Na njoj su uz nazočnost župana, pročelnika Upravnog odjela za razvoj i europske procese, Davora Lonića, kao moderatora konferencije, o projektnim aktivnostima te o Strategiji Jadransko-jonske euro-regije, osvrt dali pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, Hrvoje Matušić, Marina Maurizi, koordinator radne skupine EUSAIR-a Regije Marche iz Italije, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova, Matija Derk, predstavnik Sveučilišta iz Barcelone, Ricard Esparza Masana, kao i načelnica Uprave za programe i projekte EU Ministarstva gospodarstva, Marija Rajaković.

Nakon uvodnog dijela u poslijepodnevnim satima održan je i okrugli stol s raspravom na temu novih programa teritorijalne suradnje u okviru Jadransko-jonske regije i područja Mediterana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...