Zadarski studenti u dva kampusa i na Narodnom trgu prikupljaju pomoć poplavljenima u Slavoniji, Srbiji i BiH

Stotine tisuća hektara pod vodom, deseci tisuća kuća poplavljeno, na tisuće ljudi evakuirano, stotine ugroženih gradova i sela, deseci nestalih i stradalih osoba…

Nevjerojatna je to tek brojčana slika onoga što posljednja dva dana pratimo putem novina, radija, tv i portala. I sami utučeni i zgroženi katastrofičnim tekstovima i snimkama koji nam dolaze s drugog kraja naše domovine, ali i susjednih zemalja.

Nije trebalo mnogo, nije trebalo niti malo a da se posvuda organiziraju humanitarne akcije pomoći prirodnom nepogodom zatečenim područjima. Pa tako i naročito u Zadru koji se u nizu prilika pokazao i potvrdio kao „metropolis“ plemenite duše i velika srca.

Uz ine i studentske udruge okupile su se i organiziraju karitativnu akciju sakupljanja odjeće, obuće, higijenskih potrepština…,  i to na tri mjesta, u Starom i Novom kampusu, kao i na Narodnom trgu kroz čitav tekući tjedan, počevši s danas, u ponedjeljak.

Udruga studenata ”Deka” je u suradnji s klubom studenata ”Antifjaka” i Studentskim zborom pokrenula humanitarnu akciju prikupljanja potrebnih materijalnih stvari za ugrožene na području Slavonije, Srbije i BiH. Međutim, već dobivamo pozive da nam se priključe i iz drugih studentskih udruga pa se može kazati kako je akcija uistinu sveobuhvatna sveučilišna. Osim toga veliku podršku nam pruža Volonterski centar Zadar. Možemo reći i da nam potporu daju apsolutno svi studenti i studentice, bilo individualno ili u sklopu svojih udruga, otkriva nam aktivistica Barbara Ćirjak. Prikupljeno, tvrdi ide za sada na dva odredišta: autobusom „Jelinak“ u Žepče gdje će udruga mladih „UM Eureka“, sve raspodijeliti i poslati dalje u Zavidoviće i Maglaj. U Slavoniji je kontakt učiteljica Ksenija Nanaši čija škola je pretvorena u prihvatilište, međutim organizatori su u upravo realizaciji ostvarivanja veze sa Zagrebom, konkretno s tamošnjim savezom izviđača.

Dio sredstava ćemo poslati izravno i njima jer ti hrabri momci i djevojke idu, neki su i otišli, na teren pomagati ugroženima. Stvari će tu preuzimati Ivo Štrkljević, a također radimo na suradnji i sa ostalim gradovima. Iz Beograda čekamo da nam studenti Filozofskog fakulteta jave kako i na koji način im pomoći, ističe Barbara. Dežura doslovno 24 sata s kolegicom Tinom Atlagić i ostalima uz otvoreni facebook profil „Humanitarna akcija sakupljanja pomoći stanovnicima ugroženih područja u Slavoniji, Bosni i Srbiji“, odaziv je naglašava popriličan.

Molimo studente, kao i sve druge naravno, da se osobno ili sa svojim udrugama odazovu na bilo koji način, a može se pomoći u obliku donacija ili pomoći tako što ćete raditi na štandovima na kojima će se prikupljati odjeća, obuća, higijenske potrepštine i slično.

Pultovi za prikupljanje bit će postavljeni u oba kampusa kao i ispred Etnografskog muzeja..

Baš svaka pomoć je dobrodošla!

Molili bi one koji doniraju da na komad papira napišu što se nalazi u paketu. Također, preporuka je da sadržaj kutije ne bude raznolik, nego da se u jednoj kutiji nalaze samo deke, samo obuća, samo šamponi itd. Taj papir – izlist robe – je vrlo bitan i potrebno je biti što precizniji, a naročito treba biti detaljan kada je riječ o hrani i lijekovima, navode inicijatori humanitarnog studentskog projekta nabrajajući na FB stranici koje su se stvari pokazale kao najpotrebnije stradalima. Ponajprije- lijekovi- paracetamol, antiseptici, sredstva za dezinfekciju i setovi prve pomoći, flaširana voda i hrana, ali takva da se može jesti odmah, bez kuhanja, konzerve i otvarači za konzerve, hrana za bebe, bebi formule, pelene, higijenske namirnice i ostale stvari za higijenu beba, radio prijemnici na baterije, baterijske lampe, svijeće, baterije, gumene čizme, deke i – topla odjeća.

 

U ponedjeljak, 19.05., pomoć se prikuplja:

12 – 18 sati u Sveučilištu na Rivi
12 – 18 sati na Narodnom trgu
12 – 18 sati u Novom kampus…u ( ulica dr. Franje Tuđmana 24 ).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...