Ulja iz Briševa u Italiji potvrdila hrvatski i europski brand, uz njih i novigradska, zadarska…

Medal for Brissew, medalje për Brishevë, medalj za Brisewski,  medaglia per Brisevo, i tako i nadugo i naširoko u nekoliko desetaka, barem stotinjak, naslova i etiketa, letaka i rezultatskih lista, s niza lokalnih, županijskih, državnih i inih internacionalnih natjecanja…

Pitoreskno nekada selo, a danas perspektivno prigradsko naselje nadomak i na sjevernim obodima Zadra, postalo je na startu 21. stoljeća mala senzacija, neizbježan pojam i toponim u svijetu-  maslinarstva. Nečemu po čemu je prepoznato ne samo kod nas, nego i daleko izvan.

Drevna legenda kaže kako je u austrougarskim i talijanskim knjigama područje uokolo Briševa, naročito u smjeru Zemunika, bilo upisano kao dobra zemlja za uzgoj maslina, ali i vinograda. I to, posebno briševački Brigovi, ponešto nagnuti na južnu stranu gdje masline talijanskih sorti i domaće oblice daju odlične plodove, ali postoji i moderna legenda koja tvrdi kako ni slave iz uvoda ni priznanja ne bi bilo bez pameti i truda ovdašnjih maslinara.

Maslinici su uistinu na izuzetno povoljnim lokacijama, na uzvisinama. No i ljudi su izvrsno educirani, tako i sam često kažem da se tu radi o visokoobrazovanim maslinarima. Koji znaju raditi od početka do kraja, jer ako zakažete u najsitnijem elementu kod maslina, bilo kod ploda ili kod ulja, onda vam ništa ne valja. Dakle od samog početka, dok ulje ne dođe na stol ne smije se načiniti ni jedna pogreška. Baš sve se do kraja mora uraditi po struci i pravilima, tu smo dobro educirani, imamo i svoju udrugu, a obučavamo se kroz knjige, stručnu literaturu i imamo rezultat. Eto, svake godine u Briševo nam dođe dvadesetak medalja. Tajna je u zaista dobrom radu, otkriva Srećko Romić, nekada poznati nogometaš, danas istaknuti maslinar i  proizvođač ulja koji se poslom „u polju“ počeo baviti prije dvadesetak godina.

Međutim, ima puno zasluga i geografska širina i duljina. Kao i konfiguracija terena koji, ističu odlični poznavatelji prilika, marljivim maslinarima omogućuje strojnu obradbu zemljišta što u potpunosti isključuje potrebu za uporabom  sredstava za uništavanje korova. Parcele su skoro redom okrenute jugu i suncu, s prirodnom zaštitom prema buri i njenim orkanskim udarima. Tu je također i čist zrak bez ikakvoga smoga, autocesta je blizu, a opet daleko, tvornica nema.

I bogomdano područje bilo bi tek zemljište zasađeno maslinicima kakvih je uz jadransku obalu, normalno i na našim škojima, na sreću, sve više u zadnje doba, bez tri uvjeta:

Rad, brzina i edukacija. To se pokazalo kao dobitna formula. Maslina mora biti zdrava, a na kvalitetu utječu sorta, stupanj zrelosti, prerada i čuvanje ulja, ta četiri elementa daju 80 posto uspješnosti proizvoda. Preostalih 20 posto čine način branja i skladištenja, kao i vrijeme prerade nakon momenta branja…, napominje Romić, i ponavlja:

Kvaliteta maslinova ulja će biti dobra ako se od samom početka i odabira sorti, rada na njima, preko poljo-obrade, pa do berbe, obavlja po zadanim pravilima. Treba naznačiti da je vrlo bitno i da plodovi budu zdravi i zaštićeni, u suprotnom nema ni kvalitete, ali bitna je i hitrina. Moje ulje ujutro u devet bude na stablu, a navečer u devet se konzumira, najdulje u roku 24 sata, istoga dana. Tako peroksidni broj i ostali faktori neće odstupati, kao ni slobodne masne kiseline u senzorskoj analizi, to su elementi koji se vrednuju kod kakvoće ulja.

Barba Srećko (66), inače agilni umirovljenik, ima još nekoliko „briševskih“ savjeta:

Naši maslinari posvećuju izuzetnu pažnju pojedinim bitnim faktorima. Na primjer, neki nam poznanici rado stavljaju masline, plodove, čak i zdrave, u more i nisu ni svjesni da na taj način, ukoliko su u moru, želeći ih preraditi u vodenom mediju, ostaju bez 90 posto važnih senzorskih svojstava na okusu i mirisu, što je potvrdila stručna analiza. Istovremeno tri ili četiri puta narastu negativni faktori utjecaja na konačna ulja. Usput i prerada ima veliku ulogu u proizvodu, ali i kućna tradicija. Mnogi traže veću iskoristivost za par postotaka, što je u konačnici gubitak, jer dobije se loš krajnji rezultat. Neki ne žele da im ulje bude pikantno i da ima tu dozu gorčine, na to su naučili, što treba poštivati, ali ne znaju da su time izgubili i sve ono što sadrži ulje u sebi kvalitetno, to su fenoli i fenolne tvari koje na naš organizam imaju izuzetno dobar utjecaj. Te tvari čuvaju ulje od oksidacija, jer ukoliko u ulju imate fenole onda je oksidacijska stabilnost ulja daleko veća, pojašnjava Romić. koji na svom OPG-u ima ukupno do danas posađenih 320 maslina na hektar i po površine, na lokacijama Lučine i Crkvina. Najvećim djelom, u dvije trećine, zastupljeni su domaća oblica i masnica, uz ponešto introduciranih talijanskih sorti poput coratina, leccino, pendolino i ascolana tenera.

Nado Butić

Maslinici su jako dobri, uređeni, novijeg datuma, starost im je između pet i najviše petnaest godina. U početku se maslinarstvom počeo baviti iz rekreacije, ali sada distribuira svoje maslinovo ulje kolegama i prijateljima u Istru, Zagreb, Sloveniju, Austriju, po cijeloj RH i širom kontinenta. Kao i njegov sumještanin i prijatelj Nado Butić koji također zemlju obrađuje na tradicionalni način, a koji se navodnjava s novim sustavom kap na kap, dajući izvrstan prinos i visoku kvalitetu ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje zeleno žute je boje, umjerene gorčine i gustoće,  intenzivnog mirisa po plodu, a zbog specifičnog  i izbalansiranog pomalo aromatična okusa i mirisa njegova uporaba u gastronomiji je neograničena.

Obitelj Butić bavi se maslinarstvom generacijama i neprestanim usavršavanjem, prateći nove tehnologije stekla je kultni status, takav da su njihova ulja mjesto našla u poznatom L’extravergine – vodiču među najboljim svjetskim uljima.

Briševo, kako smo kazali, obiluje vrsnim maslinarima, tamošnji maslinari dobitnici su brojnih nagrada s raznih nadmetanja. Njihova su ulja danas među vodećima u regiji po kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a dvojicu spomenutih posebno smo ih istakli jer su, u društvu još troje kolega sa županijskog prostora ostvarili novi sjajan uspjeh međunarodnog razreda.

Na natjecanju „Zlato dva mora – L’oro dei due mari“ 2014. održanog u Fanu u Italiji uzorci maslinovog ulja iz Zadarske županije ponijela su, naime, punu korpu trofeja. Ulje Srećka Romića (OPG Srećko Romić) osvojilo je treće mjesto u kategoriji Fruttato medio – blend (srednja voćnost – mješavina sorti), dok su ulja Neda Butića, Ivice Vlatkovića (OPG Ivica Vlatković) iz Novigrada, Marina Matešića (Dama) iz Dikla i Gorana Vukadinovića (Dar Prirode) iz Zadra polučili priznanja za kvalitetu smjestivši se u top 20 u kategoriji Srednja voćnost – mješavina sorti ulja koja su pak bila raspoređena u tri skupine: intenzivna voćnost, srednja voćnost i lagana voćnost, te u kategorije: mješavine ili monosortna ulja.

Natjecanje se organiziralo treću godinu za redom a sudjelovala su maslinova ulja iz cijele Jadransko jonske regije (Italija, Hrvatska, Grčka, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora). Ključno ocjenjivanje uzoraka obavila je u Italiji O.L.E.A. Pesaro koja spada u red najboljih talijanskih udruga kada se radi i ocjenjivanju, edukaciji i gastronomiji maslinova ulja.

Kako je dodjela bila predviđena u Fermu na sajmu Tipicita’ 16. ožujka, a  kako naši maslinari nisu nazočili dodjeli nagrada, uručenje priznanja će se održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar (Dvorana za sastanke II kat) u četvrtak 29. svibnja. 2014. s početkom u 12:30 sati. Dečki, svaka čast…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...