Urbana radionica: pametno hlađenje, solarni suncokret, električni bicikli…

U nastavku programa 3.Tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra, u Maloj vijećnici održana je Radionica u sklopu EU projekta „RESCUE“ (REnewable Smart Cooling for Urban Europe) – Obnovljivo pametno hlađenje za urbanu Europu, koju su provodili predstavnici međunarodnog udruženja Euroheat & Power iz Brussselsa.

Na radionici su sudionici upoznati s projektom, centraliziranim hlađenjem, mogućnostima, načinima i prednostima njegovog uvođenja, uštedama koje se mogu ostvariti njegovim uvođenjem te mogućnostima njegovog uključivanja u akcijske planove energetski održivog razvitka gradova i općina, a također je predstavljena i studija slučaja provedena u gradu Osijeku te alati za izračun energetskih potreba za određeno područje odnosno grad.

U OŠ Šimuna Kožičića Benje priređena je radionica Solarni suncokret na kojoj je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića učenicima održao predavanje o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Također su predstavljena električna vozila kod kojih jedno može koristiti sunčevu energiju za svoj pogon, a koja su izradili učenici Vice Vlatkovića.

U atriju Kneževe palače održan je pak Dan otvorenih vrata projekta REPUBLIC MED kojeg provodi Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA u sklopu kojeg su predstavljeni promotivni i edukativni materijali te je provedena radionica za dvadesetak učenika 3. razreda OŠ Šime Budinića pod nazivom ”Energiju štedi jer mnogo vrijedi” koju je vodila Nikolina Bošnjak iz Udruge za promicanje održivog razvoja i zaštitu okoliša ViGea iz Zagreba.

Također je mr.sc. Iris Vudrag održala predavanje pod nazivom ”Smanjenje toplinskih otoka planskim korištenjem biljnog materijala u urbanim prostorima” i približila mogućnosti korištenja biljnog materijala (drveća, grmova, polugrmova, penjačica i slično) u urbanom planiranju i oblikovanju javnih prostora, dok je Društvo za oblikovanje održivog razvoja, DOOR predstavilo svoj projekt pod nazivom CLICK koji je financiran iz programa IPA INFO 2012, a koji je usmjeren na podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti, nakon kojih su prikazani i kratki filmovi s primjerima dobre prakse projekata sufinanciranih iz EU fondova.

Prof. dr.sc. Igor Balen u popodnevnim satima je održao predavanje ”Poboljšanje KGH sustava u obnovi zgrada na Mediteranu”, a Doc. Mateo Biluš predavanje pod nazivom ”Bioklimatski pristup u projektiranju energetski učinkovitih zgrada”. I ova stručna predavanja okupila su pedesetak zainteresiranih stručnjaka iz različitih područja.

U Gradskoj knjižnici Zadar priređeno je predavanje o energetskom certificiranju zgrada i obiteljskih kuća na kojem su se građani, stručnjaci koji provode energetska certificiranja, stanoupravitelji i predstavnici stanara mogli informirati o zakonskim obvezama, provedbi, potrebnoj dokumentaciji, mogućnostima sufinanciranja, primjerima dobre prakse i ostalim pitanjima u svezi energetskog certificiranja.

Danas, u petak, program se nastavio Edukativnim radionicama za 3.i 4. razrede PŠ Briševo i PŠ Murvicau sklopu OŠ Smiljevac. U Gradskoj knjižnici Zadar na programu (12.30-16 sati) su predavanja na kojima predstavnica Grada Zadra predstavlja Akcijski plan energetski održivog razvitka (SEAP), predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar projekt PRO-E-BIKE – Promoviranje električnih bicikla i skutera u području dostave i transporta putnika u urbanim područjima, kao i sustav javnih bicikala NEXTBIKE.

Cilj PRO-E-BIKE projekta je promoviranje električnih bicikla i skutera u području dostave i transporta putnika u urbanim područjima pa se sudionici predavanja mogu upoznati s mogućnostima i prednostima zamjene konvencionalnih vozila na fosilna goriva s  električnim biciklima i skuterima koji osim što doprinose smanjenju emisija stakleničkih plinova također i smanjuju troškove prijevoza.

Posjetitelji sajma energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te info dana promicanja električnih bicikala i skutera za dostavu roba i prijevoz putnika će se moći upoznati s električnim vozilima i njihovim prednostima i mogućnostima.

Predavači: Akcijski plan energetski održivog razvitka (SEAP) Grada Zadra – Ana Bajlo, Grad Zadar,  projekt PRO-E-BIKE  – Promoviranje električnih bicikla i skutera u području dostave i transporta putnika u urbanim područjima – Matko Perović, Energetski institut Hrvoje Požar

NEXTBIKE: Sustav javnih bicikala – Krešimir Dvorski, Sustav javnih bicikala d.o.o.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...