Uspješna “Agro Arca” u Biogradu – izvrstan primjer sličnim manifestacijama

Manifestacija je uspjela u svakom pogledu i može biti ogledan primjer svim ostalim sličnim priredbama, opća je to ocjena nazočnih aktera, kako proizvođača, tako i posjetitelja, sedmog po redu, međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji na kojem je predstavljeno preko 400 inovacija, proizvoda, novih ideja i tehnologija, Agro Arca 2014., čiji je uzoran domaćin bio Biograd.

Izlagači su iskoristili sjajnu priliku da razmjene iskustva s proizvođačima i inovatorima iz zemlje i inozemstva, ali i da pokušaju implementirati inovacije i ideje u vlastitu proizvodnju, što nije ni čudno budući je Agro Arca i jedan vid natjecanja, tko će bolje, više i kvalitetnije, rekao je Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, organizatora sajma, koji usput, smatra i da je upravo poljoprivreda uz turizam druga komparativna prednost RH.

Da bismo prehranili domaće stanovništvo, ali i oko 11 milijuna turista koji svake godine posjete Hrvatsku, godišnje uvozimo hrane u vrijednosti 1.2 milijarde eura. Predviđa se dolazak čak 16 milijuna turista godišnje, stoga može li biti većeg razloga za intenziviranje aktivnosti u cilju razvoja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije? Cilj nam je da te milijune turista prehranimo domaćom hranom, a na drugoj strani povećanjem konkurentnosti povećamo izvoz prehrambenih proizvoda,   kazao je Bubaš.

Istraživanje, inovacije, nove tehnologije i kvalitetni proizvodi ključ su uspjeha, a baš njih na sajmu nipošto nije manjkalo pa su se posjetitelji mogli primjerice upoznati s najnovijim istraživanjima Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, inovacijama različitih namjena od visokotehnoloških rješenja poput uređaja za pripremu i prikupljanje steriliziranog zraka za prehrambenu industriju dvojice karlovačkih inovatora Marina Cindrića i Vladimira Tudića ili MBO-T tehnologije gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, do ručne sijačice za male povrtnjake Riječanke Petre Juračić, solarno zračnih kolektora za sušenje voća i povrća šibenskog inovatora Ante Krvavice i eGAP aplikacije za dokumentiranje poljoprivredne proizvodnje osječke IT tvrtke SLink ili raznih praktičnih rješenja poput vanjske hranilice i okretne pojilice za pčelare Brune Mavrinca iz Jadranova.

Kreativna rješenja i proizvode predstavili su i učenici srednjih i osnovnih škola, pa su osnovnoškolci iz Sv. Filipa i Jakova izlagali proizvode od prirodnog insekticida biljke buhač, dok su oni nešto stariji srednjoškolci iz Benkovca nudili čaj od maslinova lista.

Predstavljeni su i laserski uređaj za pročišćavanje vode, traktori, eko  kosilice, kopačice, dimljena riba, energetska trska, naprave za vezanje plovila… Pozornost su naročito privlačili županijski proizvođači, Teuta Babajko Jamičić i Dubravko Vitlov iz tvrtke  Vitlov chocolade, koji su na licu mjesta pokazali kako se radi čokoladni bombon od tamne čokolade punjen likerskim kremama i orašastim plodovima ili poput Bukovčana i Kotarani koji su predstavili domaće delicije kraja. Mate Vulelija iz Biograda izložio je pak i dobio brdo pohvala za ekstra djevičansko maslinovo ulje, a jedinstveni kruh od maslina ponudio je zadarski Vražap.

Na sajmu su sudjelovali i izlagači iz desetak država, najviše iz bliskoistočnih – Iraka, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Katara i zemlje partnera- Irana. Baš zato se među važnijim temama našla i halal industrija, kao i moguć izlazak hrvatskih proizvođača na tržišta koje se ukupno procjenjuju na 635 milijardi američkih dolara.

Mljekomat, inovacija čakovečke tvrtke Letina inox, dobitnik je Grand Prix-a.  Kako stoji u obrazloženju, zahvaljujući uspješnoj komercijalizaciji i plasmanu na tržištu, ta je domaća inovacija dobila najprestižniju nagradu sajma. Već 15-ak mljekomata u Hrvatskoj je u upotrebi, a kupca je našao i na Agro Arci. Nagradom Agro Arce nagrađeni su i MBO-T revolucija gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, certificirano organsko gnojivo zadarske tvrtke Telluris-Medina, uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mije Miljaka i Bernarde Čupić iz Vodnjana, propocijan kapsule i proizvodi od aronije tvrtke PIP iz Pisarovine, uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju Vlade Moulisa iz Daruvara, naprava za vezanje plovila u marini Marka Vukovića iz Karlovca.

Također i dvije inovacije- pakiranje kruha obloženo nano materijalom i proizvodnja inteligentnog i elektroničkog papira za operacijske sale dvojice inovatora iz Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran, kao naposljetku i znanstveni inovativni projekt Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Prirodni, ekološki odabir za dobrobit zdravlja životinja i ljudi te gospodarstva“.

Nagradu Agro Arce u kategoriji mladih izlagača, dobili su učenici Osnovne škole Milke Trnine za grupu proizvoda od jabuka, a certifikati halal kvalitete dodijeljeni su na koncu trojici izlagača-  Poljoprivrednoj zadruzi MasVin iz Polače, poznatom slatinskom proizvođaču meda Agro Favoritu i Vladi Moulisu iz Daruvara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...