Zadarski “zeleni val”, episoda treća: “Tko pije, tko plaća?!”

[box title=”ZADARSKI ZELENI VAL” color=”#777777″] Cijelu tematiku “zelenog vala” i ranije objavljene priče, možete pratiti na ovoj poveznici [/box]Da situacija, kada je “zeleni val” u pitanju nije ni približno jasna, posebice tko tu pije a tko plaća, uvjerili smo se jutros kada smo u Ulici Ante Starčevica zatekli nove prometne znakove. Riječ je, naime, o ograničenju brzine kretanja na 50 km/h, umjesto dosadašnjih 60 km/h, koji su bili nominalno podešeni zbog “zelenog vala”.

Promptno smo se obratili nadležnima u Hrvatskim cestama, da bi dobili odgovor koji nas je, u najmanju ruku – iznenadio.

Zeleni val, istina je, neće biti u funkciji neko vrijeme, rekao nam je David Milin iz Hrvatskih cesta, no za sve ostale informacije morat ćete se obratiti našoj glasnogovornici, zaključio je.

Ne bi li izbjegli situaciju “gusaka u magli” to smo i učinili, no do same glasnogovornice nismo uspjeli doći. Međutim, do informacije o čemu je zapravo riječ, došli smo od izvora bliskog Cestama.

Djelatnici Vodoinstalacije pokidali su kablove koji sinkroniziraju semafore i zato “zeleni val” nije u funkciji. Pitajte njih kada će to popraviti pa ćete znati sve, rekao nam je sugovornik koji je htio ostati anoniman.

Dakle, sada priča već poprima svoje tragi-komične elemente, no do samog vrhunca, pa i zapleta tek dolazimo. Posebice kada je riječ o informacijama iz tvrtke Vodoinstalacija, koja je po natječaju Grada Zadra zadužena za rekonstrukciju ovog djela ceste. U međuvremenu, u glavi nam tutnji informacija o kojih 100-tinjak tisuća kuna utrošenih u sinkronizaciju semafora i uvođenje samog “zelenog vala”, koji je neki bagerista, kopač ili bauštelac, tek tako – presjekao.

Molim? Moji djelatnici posjekli kabel? Ma dajte molim vas, pa tamo je sve u redu i danas ili sutra će “zeleni val” biti pušten u funkciju, odgovorio je na naš upit Ivan Jurjević, vlasnik Vodoinstalacije. Isti je, međutim, ostao bez konkretnog odgovora kada smo ga upitali zašto uopće Vodoinstalacija radi ikakve radove povezane sa “zelenim valom” ako je on prije kojih godinu – dvije podešen i samo ga je trebalo “uključiti”.

Nazovite u firmu i tražite tehničkog direktora, on će vam sve reći, odrješit je bio Jurjević. Poslušali smo ga i o istome upitali, dakle, tehničkog direktora zaduženog za spomenuto gradilište.

Mi ćemo danas početi s radovima na tom kabelu i oni će biti gotovi da dan – dva, no mi ih nismo posjekli a tko jest nije važno, pomalo drskim tonom odgovorio je na naš upit neimenovani tehnički direktor. Iako smo u još nekoliko navrata pokušali doći do informacije tko je kriv za puknuće kablova, nismo uspjeli.

Nama su iz Grada javili ta taj kabel popravimo i mi ćemo to napraviti i za to ćemo ispostaviti račun, zaključio je spomenuti tehnički direktor Vodoinstalacije.

Dakle, vrhunac u prelasku na zaključak, bio bi nekako ovakav – Hrvatske ceste su, naime, zaključili da je investicija od kojih 100-tinjak tisuća kuna trenutno neupotrebljiva, pa su za to optužili, opravdano ili ne, Vodoinstalaciju koja je izvodila radove u ulici Petra Skoka i Ante Starčevića. Optužena Vodoinstalacija, pak, iako nije trebala imati ikakve veze sa “zelenim valom” nekako se dohvatila njega pa će te radove i fakturirati – nepoznatoj osobi. Tek tada ćemo, očigledno, opet imati “zeleni val” u Zadru, no hoće li isti funkcionirati onako kako je zamišljeno ili onako kako je praksa to pokazala, još je jedna nepoznanica.

Znam samo da to neće platiti porezni obveznici već krivac koji je posjekao kablove, konstatacija je našeg sugovornika u Cestama koja nas je barem na kratko primirila. Kako je krenulo, ova “epizoda” s Hrvatskim cestama, “zelenim valom” i još pokojim akterom, razvidno je, neće biti posljednja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...